Audiohobby.pl

CYFROWE RADIO DAB+

robertk

• 8 / 5548
  • Nowy użytkownik
22-11-2009, 13:26
Testy cyfrowego radia w Warszawie
Czy ma ktoś już możliwość porównania systemu FM i DAB+ w Warszawie?
Może coś by napisał.
Jakie tunery cyfrowe do wyboru?
Co do kupienia?

Molibden

• 1906 / 6168
  • Ekspert
22-11-2009, 20:37
Tył od Kambodży a front od Arcama.
Na razie mało modeli.
Przydałoby się coś tylko z DAB+ żeby nie przepłacać za DAB i FM.
Do tego kolorowy graficzny wyświetlacz z możliwością zrzucania plików do PC przez USB.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
16-01-2025, 11:54
Test cyfrowego radia (DAB+) w miejscu zamieszkania. Automatycznie wyszukał 12 stacji. Wszystkie nadają z kodekiem ACC (64kbps-112kbps/stereo). Natężenie sygnału (37-65). To wszystko z anteny prętowej zamontowanej
w odbiorniku. Brak szumów w porównaniu do nadawania z modulacją częstotliwości(FM). Na zewnętrznej antenie pewno byłoby lepiej-:))). Pasmo DAB+((174 - 230MHz) przy sprzyjających warunkach propagacji możliwy DX-:))))
« Ostatnia zmiana: 16-01-2025, 11:59 wysłana przez Wojciech7 »

bsw

• 593 / 5203
  • Ekspert
16-01-2025, 12:32
Gratuluję - wykop roku!

DAB to ślepa uliczka. To samo (plus sporo, sporo więcej innych stacji z całego świata) masz w necie w tej samej lub lepszej jakości a do odbioru nic extra nie trzeba kupować.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
16-01-2025, 12:42
Może faktycznie będzie to wykop roku-:))) Tylko sprawdziłem jak naprawdę jest z radiem DAB+. Na pewno nic ekstra nie będę kupował (antena/odbiornik/przewód koncentryczny). Czy ślepa uliczka  czas pokaże- hehe...
Radio internetowe jest lepsze jednak, jak ma się światłowód to już kosmos (mogę słuchać z całego świata)-:)))Mam już zapisane ulubione stacje radiowo-internetowe które najczęściej słucham. Siedząc w  wygodnym "audiofilskim-fotelu"- tylko nie wiem jaki naprawdę on jest -hehehe...słucham teraz np.stacji za wielką wodą.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2025, 12:51 wysłana przez Wojciech7 »

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
16-01-2025, 12:51
Taaa, zakładajac że jest czego słuchać bo qwa w kólko reklamy radiowe to już standard.
W sumie nie słucham radia, ale jakbym chciał to wole neta z mikrokompa a mikrokompy coraz bardziej popularne po wifi i jazda

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
16-01-2025, 13:03
Taaa, zakładajac że jest czego słuchać bo qwa w kólko reklamy radiowe to już standard.
W sumie nie słucham radia, ale jakbym chciał to wole neta z mikrokompa a mikrokompy coraz bardziej popularne po wifi i jazda
Nie wszystkie  stacje radiowe nadają reklamy-są takie gdzie gra muzyka  aż głowa boli.Że czasami w kółko grają to dla mnie nic dziwnego, bo muzyka to nie  worek bez dna. Mnie szkoda komputera/mikro dosłuchania. WiFi nie przebije
jakością przewodu ethernet (prędkość/pin),po za tym nikt mi się nie włamie do przewodu. Każdy  słucha  wg  swoich
możliwości technicznych.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
16-01-2025, 13:07
Ja nie patrzę co w danej chwili jest popularne tylko  jakie daje możliwości techniczne,akustyczne.

chorazy3

• 1797 / 1868
  • Ekspert
16-01-2025, 14:22
Gratuluję - wykop roku!

DAB to ślepa uliczka. To samo (plus sporo, sporo więcej innych stacji z całego świata) masz w necie w tej samej lub lepszej jakości a do odbioru nic extra nie trzeba kupować.

Pewnie masz rację.
Ale DAB, jak i radio FM, ma jedną zaletę, która jest jednocześnie wadą streamingu, nie potrzeba internetu aby słuchać.
Paweł

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
16-01-2025, 15:20
Ja nie patrzę co w danej chwili jest popularne tylko  jakie daje możliwości techniczne,akustyczne.
To w tym wypadku DAB na najgorsze możliwości akustyczne. Zwykły tuner FM bije na głowę jakością odbioru stacje DAB. (64kbps-112kbps/stereo)...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
16-01-2025, 15:24
Tylko że ..... pełne pasmo tylko "lepsze " tunery mają

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
16-01-2025, 16:16
Tylko że ..... pełne pasmo tylko "lepsze " tunery mają
W tunerach DAB jak komuś nie przeszkadza prawie jakość MP3... to już jego indywidualna sprawa.
Mi przeszkadza i wolę normalny tuner FM. A i pasmo w FM nie musi być bardzo szerokie starczy 40-12500Hz.
Ale my tutaj nie o tym.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

bsw

• 593 / 5203
  • Ekspert
17-01-2025, 10:20
W tunerach DAB jak komuś nie przeszkadza prawie jakość MP3... to już jego indywidualna sprawa.
Mi przeszkadza i wolę normalny tuner FM. A i pasmo w FM nie musi być bardzo szerokie starczy 40-12500Hz.
Ale my tutaj nie o tym.
FM idzie do zaorania - max do 2030.

Ale DAB, jak i radio FM, ma jedną zaletę, która jest jednocześnie wadą streamingu, nie potrzeba internetu aby słuchać.
Ale trzeba mieć zasieg nadajnika. W przypadku DAB z zasiegiem jest 2x gorzej niż w FM. Osobna kwestia to zasięg słabych stacji lokalnych - czyli mocna antena itd. A internet w teorii ma być wszędzie - zwłaszcza po pełnym wdrożeniu 5G. I nie potrzeba do tego żadnych extra instalacji ani po stronie nadawczej ani odbiorczej.

chorazy3

• 1797 / 1868
  • Ekspert
17-01-2025, 11:07
W kontekście zasięgu ciekawe jest to że jako pierwsi skasowali FM w Norwegii. Kraj duży, górzysty.
No ale chyba kamikadze jacyś z nich muszą być. Zimy srogie a tam tyle elektryków.
Paweł

bsw

• 593 / 5203
  • Ekspert
17-01-2025, 12:00
Norwegia to bardzo... ciekawy kraj. Do lat 70-tych był bardzo biedny i w sumie nawet własnego radia nie miał. Ale na całej długości sąsiadował ze Szwecją. Norwedzy z konieczności słuchali radia szweckiego :-) Odmieniło im się po tym jak nagle za sprawą odkrytych złóż gazu stali się bogaci. Ale państwo tym zarządza w taki sposób że de facto sami Norwedzy nadal żyją skromnie.
Za to inwestują w nowe technologie np. DAB czy elektryki (dofinansowując ich zakup).
BTW samochodów w Norwegii - do końca lat 60-tych istniał tam zakaz prywatnych samochodów. A obecnie te prywatne są tam "piętnowane" innymi tablicami rejestracyjnymi...
Ot - oblicza socjalizmu.