Audiohobby.pl

Opampofetowiec

lancaster

• Gość
20-09-2009, 11:46
Za punkt wyjscia postanowiem przyjac projekt Darka Kuleszy - Drakula.
Nie wiem czy eleganckim będzie wklejanie tutaj jego schematu, wiec zainteresowane osoby odsyłam do wyszukiwarki audiostereo.
Koncepcja ogólna:
para mosfet IRFP240/9240
driver OPA552(jezeli macie inne propozycje to poproszę, bo 552 szczerze mowiac nie pod kazdym wzgledem mi sie podoba brzmieniowo)
Możliwie prosty uklad biasu dla stopnia wyjsciowego(darkul wykonał go w oparciu o TL431)
Pętla sprzeżenia ...jeszcze sie zastanowie czy globalna czy tylko ookalna dla opampu - płytke mam w zasadzie zaprojektowaną i mozliwe bedzie przelożenie rezystora nfb w 2 miejsca.
Zakładam(oby źle :)) że wzmak zagra slabiej od TDA, ale za to będzie wygladał powazniej :)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
20-09-2009, 23:00
Jeżeli lokalne nfb to wychodzi z tego coś w rodzaju Vampirii, od opampa i jego zasilania zależy max. napięcie wyjściowe a więc i w pewnym stopniu moc.
TL431 to proste rozwiązanie stabilizacji, można próbować tego układu od różych producentów i z różnych grup A -C (dokł. stabilizacji) a także AN1431.
Do tego musi być pewnie solidny zasilacz - jaką moc chcesz uzyskać? Czy może chodzi o jakieś specyficzne brzmienie?
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

lancaster

• Gość
20-09-2009, 23:08
molibden,accuphase sa tez tak konstruowane  tego co kojarze. Nie potrzebuję kilu par mosfetow na wyjsciu bo raz ze to upierdliwe, a dwa z tego co sie bawilem niekoniecznie lepsze dla dźwieku. Nie interesuje mnie brzmienie specyficzne :) Chociaz każda konstrukcja ma jakąś swoja sygnature i tego nie uniknę.
Zalezy mi na dynamice i barwie
Vampiria to dla mnie taki troche uklad nieodgadniony :) glosnik wisi miedzy masą ukladu a masa zasilacza ?....ale grac moze fajnie - tego nie wiem, bo nie probowalem

Moc....uczciwe 10W z dobra wydajnoscia prądowa(20W dla4ohm i 40W dla 2ohm) i będę happy

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
20-09-2009, 23:19
Lancaster, doszly TDA2025? Moze to bedzie tym czego szukasz :)

lancaster

• Gość
20-09-2009, 23:21
taaaa....doszly a jak....zamiast TDA wyslali mi TEA...mala literowa a cieszy.
Jutro mam dzwonić(boskie podejście do klienta)co w sprawie scalakow/reklamacji.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
20-09-2009, 23:26
buehehehehe, ahhh ta polska dokladnosc :D

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
20-09-2009, 23:48
A w pełni dyskretne tranzystorowe końcówki mocy nie grają dobrze?
To może sterować te MOSFETy z lampy np w układzie SRPP a jak ma być z nfb to połączyć lampowy wej. wzm. różnicowy z SRPP?
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
21-09-2009, 00:16
lancaster
zdobądz v-feta i uslyszysz triode z tranzystora.................;)
zapomnisz o mosfetach i innych nowych wynalazkach

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
21-09-2009, 00:24
Nie ma to jak stare wynalazki .

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
21-09-2009, 00:38
Mam już pewną koncepcję takiego wzmacniacza.

intuos

• 1003 / 6104
  • Ekspert
21-09-2009, 01:10
chetnie jej wyslucham

lancaster

• Gość
21-09-2009, 06:20
molibden, myslaem...myslalem o hybrydzie lampowej wlasnie z srpp.2 znaomych ma takie wzmacniacze i bardzo ladnie popychaja glosniki, ale to ma być nieduzy, zwarty projekt. Glownie zalezy mi na prostym , skutecznym i nie kaszaniacym dźwieku ukladzie bias-u tranow, bo reszta wzmaka jest dość lopatologiczna.
Moze taka(reg. bias) jak w vampirii wlasnie.

intuos, Vfet ? A skad je wytrzasnac ? Widzales gdzies jakis projekt ?
Ne pytam, zeby zniechecic tylko wrecz przeciwnie :)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
21-09-2009, 10:38
Najlepiej by się było dogrzebać do schematu Naleśnika i go "wypaść". To był przeźroczysty wzmacniacz, tylko na AS 2007 występował w stanie pozawałowym. U Włodka grało to świetnie, z pełną i neutralną barwą, dynamiką i przestrzenią kompletnie nie mającą nic wspólnego z głośnikami. Słuchałem ostatnio znowu wysokiego zestawu Accu + jakieś kolejne Von Schweikerty. Żałość, a ta cena... Lancaster, jak się pobawisz trochę układami z global i local NFB, to zobaczysz, że to pierwsze ma swoje brzmienie, choćby nie wiem jakie super op-ampy stosować. Idąc dalej - do local NFB niepotrzebny jest op-amp, bo można zrobić pierwszy stopień np. dyskretny. Szukałbym czegoś z nationala, seria LME, powypuszczali trochę wysokonapięciowych.

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
21-09-2009, 10:51
Naleśnik jest bardzo skomplikowany i w pająku.Rozrysowanie układu byłoby bardzo trudne.Poza tym nie wiem, czy byłoby to zgodne z wolą Św.P.Włodka.

lancaster

• Gość
21-09-2009, 11:32
majkel, słuchałem nalesnika z Focalami na pierwszej audioshowkowej prezentacji i zjadło Tacta z butami...heh zjadło....dobre sobie masakra jak Trex vs owieczka. Tak ze nie musisz mnie przekonywac ze Włodek Senicz wiedział co robi. Szkoda, ze prezentacja rok później nie była dopracowana....kolumny sie nie spisały w KONKRETNYCH warunkach. W tym pokoju bezproblemowo grają tylko estradówki(nic do nich nie mam a wręcz przeciwnie :)) i nic sie na to nie poradzi....chłopaki stawiali tam klona AP Virgo i ponoć było fatalnie....zresztą oryginały też by ze swoim lekko kocowatym charkaterem  nie dały rady.
SKĄD wziąc schemat naleśnika ???
Moze odnaleźć rodzinę i zapytac czy nie oddaliby nalesnika do klonowania ?
marancunio też by sie przydał.