Audiohobby.pl

Shigaraki clone :)

lancaster

• Gość
16-11-2008, 11:13
Macie jakieś doświadczenia odnośnie osadzenia napędu ?
Swojego klona mam wtej chwili na spręzynach - kto widzial ten wie ze wygląda jak maszyna w "wild, wild west " :)
Biore sie za obudowe ala gramofon i zabrac nie mogę...ale moze macie juz jakeis spostrzezenia ?
47 L stosuje  z tego co kojarze montaż "na sztywno" tzn podstawka ceramiczna a do neij przykręcone dystanse, sam transport dokręcony 2 srubami(i to podobno tez slychac :))
Zastanawiaem sie ostatnio czy nie wykonac obudowę podobnie jak 47 bez jakichkolwiek amortyzacji, a dopiero ew pobawic sie w podkładki pod playera ala vibrapod....tak sobei tylko glośno myslę.

Krzych 2

• 86 / 6106
  • Użytkownik
16-11-2008, 13:51
Tak. To jest ważne . Mnie natomiast wkurza silnik główny. Łożysko na bank po jakimś czasie ( krótkim) wytrze się powiększając i tak nie mały luz. Myślę o dodatkowym łożysku włożonym na ośkę. Lub nowa ośka + przeniesienie napędu przez pasek

lancaster

• Gość
16-11-2008, 14:15
Nie jest chyba tak źle. Gdyby ten napęd byl mechanicznie awaryny to 47L nie obrobiloby sie z reklamacjami.
W kazdym razie od poczatku klonowania nie lychac nic o padajacych silnikach etc.

Krzych 2

• 86 / 6106
  • Użytkownik
16-11-2008, 16:56
Źle może nie jest , ale głowica lata jak zwariowana luz na łożysku wyczuwalny chcę to poprawić mniejsze bicie to dłużej pożyje . Mam dwa napędy i w jednym i drugim to samo. Jest jeszcze druga sprawa luz na zębatkach przesuwu głowicy z tym nie wiem jak powalczyć.

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
16-11-2008, 20:30
To nie łożysko, tylko docisk, którego stożek jest ciut większy niż stożek na talerzyku. Luzu promieniowego na wałku silnika nie wyczujesz organoleptycznie.
Luz na zębatkach jest bez znaczenia dla dźwięku.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
16-11-2008, 20:36
Odpowiadasz na wpis
>> Krzych 2, 2008-11-16 16:56:03
Źle może nie jest , ale głowica lata jak zwariowana luz na łożysku wyczuwalny chcę to poprawić mniejsze bicie to dłużej pożyje . Mam dwa napędy i w jednym i drugim to samo. Jest jeszcze druga sprawa luz na zębatkach przesuwu głowicy z tym nie wiem jak powalczyć.
Jest tak jak pisze Andy777.Luz na zębatce głowicy można delikatnie stłumić dobrym smarem do mechaniki precyzyjnej lub nawet czystą wazeliną kosmetyczną ;) Nie wysycha.Luz docisku płyty - pozostaje najlepsza opcja czyli wizyta u ślusarza i wytoczenie dopasowanego wręcz idealnie docisku dla przykładu z mosiadzu.Gab ^..^   ^..^   ^..^

Krzych 2

• 86 / 6106
  • Użytkownik
16-11-2008, 20:51
Talerzyk i docisk będę dorabiał albo przynajmniej docisk. Na razie czekam na "wygrzewkę" po ostatniej modyfikacji, a jest coraz lepiej. Brawo!!! Andy777 zna znalezienie tego Multicapa RTX u mnie też pokonał wimy, vishaya, bc i różne inne . Co ciekawe po wsadzeniu BGN nie było słychać podmian teraz je słychać.

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
16-11-2008, 21:29
Luz na docisku można zlikwidować poprzez natrysk lakieru ca 1s, nadmiar spłynie do środka. Uprzednio zalepić talerzyk taśmą maskującą i nożykiem wyciąć otwór na stożek.

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
16-11-2008, 21:34
Dorabianie docisku, zwłaszcza ciężkiego, może być szkodliwe dla silnika - duże obciążenie przy starcie i łożysko podłużne. Z drugiej strony docisk o dużej bezwładności ustabilizuje prędkość obrotową. Koledzy z diyaudio mają na ten temat sprzeczne opinie :)

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
16-11-2008, 21:47
Uprzednio zalepić talerzyk taśmą maskującą i nożykiem wyciąć otwór na stożek.
Oczywiście zalepić spodnią część DOCISKU. Talerzyka nie malujemy:) Przed godziną trysnąłem, przeschło, luz zerowy.

lancaster

• Gość
16-11-2008, 21:54
amdy, w tej chwili korzytam z Vishaya(niebieskiego) 47nF czym on sie dxwiekowo różni od Multicapa RTX ?
Zastanawialem sie nawet czy nie wlutowac oryginalnego elektrolitu 0,1uF :)

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
16-11-2008, 21:58
Jeżeli dorabia sie już docisk z czegos innego jak tworzywo, nalezy zadbać o jego wagę tak aby nie była zbyt duża w porównaniu do oryginału.
Te orygianalne dociski często mają zamontowany magnes, który swoje jednak waży..Docisk - za bardzo lekki też nie może być bo płyta będzie "śmigać wte i wefte" ;) dobrze było by wytoczyć coś z alu i zastosować oryginalny. magnes.Zwróćcie uwagę że to wciąż jest tylko napęd skonstruowany w innym celu niż błyszczenie po salonach ;)Co prawda nie Shigaraki Clone ale tutaj pasuje :)Gab ^..^   ^..^   ^..^

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
17-11-2008, 08:23
>> lancaster, 2008-11-16 21:54:23
amdy, w tej chwili korzytam z Vishaya(niebieskiego) 47nF czym on sie dxwiekowo różni od Multicapa RTX ?
Zastanawialem sie nawet czy nie wlutowac oryginalnego elektrolitu 0,1uF :)

W moim setup\'ie wszystko powyżej ca. 30nF muli, spróbuj dwa Vishay\'e dać w szereg.
RTX daje najlepszą rozdzielczość z wciąż dobrym basem.

antos

• 104 / 6065
  • Aktywny użytkownik
17-11-2008, 14:04
 Obecnie uzywam orginalnego 0,1,   2x47nF Vishay za bardzo skleja u mnie średnicę, z orginalnym jest lepiej.
 Moim zdaniem duże znaczenie ma tutaj dobre zasilanie właczając dobrą sieciówkę. Na AS mój wynalazek grał z drogimi sieciówkami redaktora Rachwalda...u mnie wdomu jest kicha w porównaniu do systemu z wystawy.

Wierzę że RTX może grać lepiej gdyż ten mały kondek drastycznie wpływa na brzmienie...jest tylko mały problem z dostepnością Multicapa....proponuję wspólne zamówienie jesli ktoś sie tego podejmie:-)
 :-)

Andy777

• 180 / 6094
  • Aktywny użytkownik
17-11-2008, 15:06
>> antos, 2008-11-17 14:04:17
:-) Obecnie uzywam orginalnego 0,1, 2x47nF Vishay za bardzo skleja u mnie średnicę, z orginalnym jest lepiej.

Te dwa Vishay\'e (równolegle?) po prostu mulą a nie sklejają, nazwijmy rzecz po imieniu :). Próbowałeś dać je szeregowo?

>Moim zdaniem duże znaczenie ma tutaj dobre zasilanie właczając dobrą sieciówkę. Na AS mój wynalazek grał z drogimi sieciówkami redaktora Rachwalda...u mnie wdomu jest kicha w porównaniu do systemu z wystawy.

Jadę na oryginalnym kabelku JVC :) od boombox\'a, ale za to cztery trafka - separujące na wejściu, i po jednym dla zegara, silników i LC/LA.  Ciekawe, czy w tym przypadku jeszcze lepszy kabelek zasilający coś poprawi?

>Wierzę że RTX może grać lepiej gdyż ten mały kondek drastycznie wpływa na brzmienie...jest tylko mały problem z dostepnością Multicapa....proponuję wspólne zamówienie jesli ktoś sie tego podejmie:-)

RTX zamawia się w partsconnexion, wpłaca kilkanaście dołków i po 10 dniach jest. Warto, chociaż nie jest powiedziane, że inny dobry foliowiec 10n nie też nie zagra.