tez mam wrazenia podobne do misiomorowych - z eksperymentów 3 way.
Dajemy odpowiednio małą/dobraną obudowę dla średniaka tak by uzyskać spadek 6dB "sam z siebie" + filtr 1 rezędu elektryczny(czyt. pojedynczy kond) i uważam średnica jest optymalna.
Bas....no cóż dawałem 22cm głośnik - dość szybki, ale niestety nie udało sie osiągnąć szybkości i jednorodności w zakresie basu jaki daje fullrange(w ramach tego co przetwarza).
Zgranie fazy było 100% miedzy przetwornikami, a mimo to o basie mozna było powiedziec tylko tyle ze jest kontrolowany, ma kontur, zróznicowanie.....ale jednak to był bas a mniej instrument....co by nie mówić cała ta zabawa z basem nie kończy sie na 200Hz niestety i jeśli w paśmie do kilku KHBz nie jest wszystko tip top to bas moze być w najlepszym razie "audiofilski".
Cieżko zeby ciężka membrana nawet 18 cm woofera nadązała 100% za tweeterem...dobrym pomysłem jest zastosowanie głośników które nie maja jakichś monstrualno-kinodomowych wychyleń....wtedy jest szansa na szybki bas, ale wówczas zawieszenia są sztywne to fs śmiga w górę że hej....zdziwiłęm sie kilka razy co ludzie nazywaja dobrym basem....a w zasadzie niskimi pomrukami rezonansu obudowy puszczanego rurą :) - spoko, niezłe B-R tez słyszałem.....nisko strojone ;)