Audiohobby.pl

Jak rozruszać nudne CD ?

folab

• 297 / 6105
  • Zaawansowany użytkownik
13-04-2008, 10:39
Moge zrobić kilka posunięc...poprawa,wymiana wzmacniacza na szybki i rozdzielczy,wymiana słuchawek na Grado,poprawa Meridiana.To ostatnie najbardziej ryzykowne i najrozsądniejsze ze względu na najwyrzszą jak mniemam poprawe dźwięku,chyba że jednak Piotr Ryka ma racje pisząc że lepiej mieć dobry wzmacniacz niż lepsze źródło.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-04-2008, 10:50
Myślę, że Piotr Ryka ma rację, przy oczywistym założeniu, że źródło prezentuje pewien poziom jakościowy, innymi słowy nie ma mocno wyeksponowanych wad, których nie dałoby się zamaskować wzmacniaczem lub słuchawkami. Problem jednak jest taki, że nie do końca da się przewidzieć, jak się dane słuchawki zachowają z konkretnym wzmacniaczem. Należałoby się więc rozeznać, co jest polecane do Linnarta i MF X-Cans 3, albo do HD600. Z tego co wiem, Linnart dobrze goni Grado SR325i, a to w ogóle bardzo dobre słuchawki. Poza tym słuchawki najłatwiej sprzedać w razie niezadowolenia. Miałem kilku pytających o moje gdy sprzedawałem, i wcale nie jestem do końca zadowolony ze sprzedaży, no ale wierzyłem w RS2, i wczoraj już mi się na tyle spodobały, że zaczynam myśleć o pozbyciu się Beyerdynamików DT880 Pro. Jeszcze to rozważę. Na pewno twardy, dynamiczny bas SR325i doda tempa muzyce, do tego fajnie artykułowane i przestrzennie rysowane dźwięki na średnicy. Warto spróbować. Te słuchawki grają zaskakująco dobrze nawet z mp3 playera porządnej marki, czego nie powiedziałbym o RS2 bez zastrzeżeń.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
13-04-2008, 11:07
>> folab, 2008-04-13 10:39:42
>Moge zrobić kilka posunięc...poprawa,wymiana wzmacniacza na szybki i rozdzielczy,wymiana słuchawek na >Grado,poprawa Meridiana.To ostatnie najbardziej ryzykowne i najrozsądniejsze ze względu na najwyrzszą jak >mniemam poprawe dźwięku,chyba że jednak Piotr Ryka ma racje pisząc że lepiej mieć dobry wzmacniacz niż >lepsze źródło.

i tak i nie - całość nie będzie lepsza niż najsłabszy element raczej ... więc powinieneś zrobić test i sprawdzić co tak naprawdę hamuje twój sprzęt

a lampizacja nie jest ryzykowna w twoim przypadku - bo jest tak naprawdę praktycznie nieinwazyjna

może spróbuj wprosić się gdzieś na odsłuch tego zlampizowanego Meridiana o którym pisał ArtPaw i porównanie ze swoim?

------------------
maciek_m
Odszedł 13.10.2016r.

folab

• 297 / 6105
13-04-2008, 11:29
Mam jeszcze Yamache 396  prosty kompakcik ,może lampizacja tego cd przyniesie takie same efekty jak lampizacja Meridiana.

JUREK

• 203 / 6088
  • Aktywny użytkownik
13-04-2008, 11:31
folab
Piotr Ryka ma racje pisząc że lepiej mieć dobry wzmacniacz niż lepsze źródło

No i widzisz znowu zależy to od światopoglądu :-)....Piotr Ryka twierdzi, że lepszy wzmacniacz lepiej mieć niż lepsze źródło a z kolei wielu producentów np. LINN twierdzi, że źródło jest najważniejsze i moim zdaniem mają rację bo analogicznie czy lepiej grać na fenderze i marshalu grając np. Hendrixa czy mając marshala nim starać się zrobić fendera z jakiejś hurtowo robionej taśmowo fabrycznej gitary mającej denne lub żadne brzmienie :-)
JUREK

lancaster

• Gość
13-04-2008, 11:51
xródlo jest bardzo wazne....najwazniejsze dla mnie jest i tak olączenie kolumny(sluchawy)+amp....ale zaraz za nimi źródło :)
Na pewno w hierarchii waznosci najwazniejsze sa kolumny/sluchawki - to one maja najwiekszy wpływ na całośc.  odbioru
A Linnowi sie nie dziwie ze tak twierdzi, bo o ile słynie ze swietnych źródeł to zupełnie nie słychac o ich wzmakach czy zestawach :) tzn są i owszem ale....no wlasnie xródla maja zdecydowanie ponad reszte oferty :)....co mają mówić ... że to co im najlepiej wychodzi jest w systemie pół kroku za reszta elementów ?:)
...co podkreślam nie znaczy ze jest mniej istotne ! Po prostu ma na całosć mniejszy wpływ niz zestawienie kolumny - amp.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-04-2008, 12:21
Zgadzam się z lancasterem, z JURKIEM nie. Wyobraźmy sobie, że wzmacniacz to zwierzę pociągowe, słuchawki lub głośniki to wóz, a CD to karma dla bydlęcia. I tak - jeśli zestawić parę anglezów z karetą, to ładnie to razem jedzie, podobnież koń pociągowy przy wozie gospodarskim, choć to zupełnie co innego, współgra dobrze. Do dwukółki najlepszy będzie muł albo osioł. I teraz, przystaw osła do karety, albo konia do dwukółki. :D Bezsens, i nawet najlepsza świeża trawa lub aromatyczne siano nic z tym nie zrobi. Jak nakarmisz konia czystej krwi angielskiej na wiosennej łące, to oczywiście, że pociągnie karetę tym chętniej, ale przystaw go do wozu pełnego siana z dwoma parobkami na siedzisku, to nawet po Red Bullu nie ruszy z miejsca i zacznie wariować. Wracając do tematu - chodzi o to, że w parze sluchawki-wzmak mamy do czynienia także ze zdolnościami wysterowania, nie tylko brzmieniem, a to pierwsze rzutuje na to drugie w sposób nieraz mało przewidywalny, dlatego radzę trzymać się sprawdzonych duetów wzmak-słuchawki.

clo2

• 1702 / 6108
  • Ekspert
13-04-2008, 12:26
>majkel

Ja sądzę, że wszelkie tego typu analogie mogą być bardzo zwodnicze. Podpinałem pod jeden zestaw (wzmacniacz + kolumny) 3 różne cdeki i różnice były KOLOSALNE !!!
Wg mnie każdy z elementów toru jest równie ważny a licytowanie się, który jest ważniejszy uważam za pozbawiony sensu.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6108
  • Ekspert
13-04-2008, 12:29
Dodam to powyższego - do wyciągania takich wniosków wskazujących na prymat jednego z elementów toru mogą skłaniać elementy, które są mało "przezroczyste" dla reszty, np wzmacniacz. Gdy np. wzmak jest mało "przezroczysty" to wydaje się oczywiście, że cd ma mniejszy wpływ na końcowy dźwięk niż np zmiana wzmacniacza. Ale to może być złudzenie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
13-04-2008, 12:32
clo2, ale ja nikomu nie odradzam zmian źródła, wręcz przeciwnie. Ile ja się przy swoim nakombinowałem... Sugeruję tylko, od czego zacząć. Dobry wzmak potrafi "wyprostować" dźwięk nawet z mp3 playera do stopnia słuchalności. Nie będzie to hi-end, ale np. takie RS2 wyraźnie lepiej grają z iRivera e10 przez wzmacniacz niż bezpośrednio. Oczywiście, jak zastąpiłem iRivera CDkiem, to zupełnie inna liga, ale jednak zawsze słychać tę synergię lub jej brak między wzmacniaczem a przetwornikami elektroakustycznymi.

clo2

• 1702 / 6108
  • Ekspert
13-04-2008, 12:32
... oczywiście złudzenie jeśli próbujemy wyciągnąć na tej podstawie ogólne wnioski, ale jednocześnie prawda dla tej konkretnej konfiguracji.

clo2

• 1702 / 6108
  • Ekspert
13-04-2008, 12:44
>majkel
>ale jednak zawsze słychać tę synergię lub jej brak między wzmacniaczem a przetwornikami elektroakustycznymi

Oczywiście trudno byłoby odmówić ci racji. Ale chodziło mi tylko o to, że na kanwie rozmowy o konkretnej sytuacji rzuca się hasłami ogólnymi "to jest ważniejsze od tego" nawet niekiedy bezwiednie (mając na myśli nie ogół sytuacji a jakąś ich część), a potem czytałem na AS takie różne bzdury, gdzie ktoś pyta co zmienić w torze aby było dobrze a cały "chór" różnych osób które się naczytały takich haseł "doradzają" nie orientując się nawet dobrze w konfiguracji pytającego - "wymień wzmaka, bo ten jest ważniejszy od cd".
Chodzi mi tylko o to, że takie ogólne zdania sprawaijące wrażenie że dotyczą wszelkich przypadków niejednokrotnie mogą wprowadzić w błąd osoby które w kilku wątkach takich rzeczy bez związku z konkretną sytuacją się naczytają.

ArtPaw

• 138 / 6080
  • Aktywny użytkownik
13-04-2008, 12:44
folab

czołem
zporównaniemmeridianówjestmałyproblem.TenzlampizowanyjestwWawie,kawałekdrogiodJeleniejG.
zapraszamyoczywiście.
SądzężemógłbyśwrócićzpowrotemjużzezrobionymMeridianem-gdybycisięspodobało.Technicznieiczasowo/3godzinki/jesttowykonalne.

ps.
YAMAHAvsMeridian-tomałenieporozumienie.
mogasięniecozbliżyć-alemodele596,530Elub730EponieważtylkotemajązblizoneAnalogDevices1860
projektiwykonanieichjednakjestdalekieodangola/zegar,zasilanieitditd../
ap

ArtPaw

• 138 / 6080
  • Aktywny użytkownik
13-04-2008, 17:51
:)
mytusobiegadugadu,atymczasemodwczorajlampizatorusadowiłsiewKenDP7090

mark11

• 356 / 6108
13-04-2008, 17:57
Wygląda to dość obiecująco z tymi Sovtherami, napisz jak gra po wygrzaniu.
Markus