Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
18-02-2025, 10:37
Solitaire P na tamtym sluchaniu z tego TT2 ktory u mnie stoi na biurku graly super. Stwierdzilem wtedy ze to najlepsze sluchawki jakie sluchalem i chcialnym je miec, niestety ich ergonomia nie pozwala mi ich uzywac. Potem wpialem jeszcze Audeze LCD2 i pokazaly dzwiek o bardzo podobnym stylu tylko calosciowo mneijszej proby wiadomo, aczkolwiek rozpostarty na duzej przestrzeni i wlasciwie objetosc dziweku te LCD2 mialy najwieksza chyba ze sszystkich sluchawek w tamten dzien wiec to dalej bardzo dobre sluvhawki i jak ktos nie ma kasy np wlasnie na Solitaire to Audeze daja wiele z ich dzwieku za czesc ceny. Oststnio Chord wystawial na targach swoje wzmacniacze sluvhawkowe z Audez ewiec tam.zachodzi naprawde naturalna synergia i to bylo slychac.  Solitaire P rowniez lapia te synergie.
To musisz posłuchać LCD-4, trochę inne granie niż 2 ale wszystko lepiej, dalej to Audeze, ale najwyższy poziom od nich, moim zdaniem to poziom Solitaire P z tym że dół równiejszy i góra nie jest tak pofalowana jak w P.
Mam teraz okazje kupic LCD2 i sie zastanawiam nad nimi ale chodza mi po glowie tez Spirit Torino Radiante. LCD4 z tego co widze wyszly juz ze sprzedazy. Na pewno LCD2  i LCD3 mi sie podobaja. LCD5 nie sluchalem.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

saudio

• 761 / 5747
  • Ekspert
18-02-2025, 18:49
Solitaire P na tamtym sluchaniu z tego TT2 ktory u mnie stoi na biurku graly super. Stwierdzilem wtedy ze to najlepsze sluchawki jakie sluchalem i chcialnym je miec, niestety ich ergonomia nie pozwala mi ich uzywac. Potem wpialem jeszcze Audeze LCD2 i pokazaly dzwiek o bardzo podobnym stylu tylko calosciowo mneijszej proby wiadomo, aczkolwiek rozpostarty na duzej przestrzeni i wlasciwie objetosc dziweku te LCD2 mialy najwieksza chyba ze sszystkich sluchawek w tamten dzien wiec to dalej bardzo dobre sluvhawki i jak ktos nie ma kasy np wlasnie na Solitaire to Audeze daja wiele z ich dzwieku za czesc ceny. Oststnio Chord wystawial na targach swoje wzmacniacze sluvhawkowe z Audez ewiec tam.zachodzi naprawde naturalna synergia i to bylo slychac.  Solitaire P rowniez lapia te synergie.
To musisz posłuchać LCD-4, trochę inne granie niż 2 ale wszystko lepiej, dalej to Audeze, ale najwyższy poziom od nich, moim zdaniem to poziom Solitaire P z tym że dół równiejszy i góra nie jest tak pofalowana jak w P.
Mam teraz okazje kupic LCD2 i sie zastanawiam nad nimi ale chodza mi po glowie tez Spirit Torino Radiante. LCD4 z tego co widze wyszly juz ze sprzedazy. Na pewno LCD2  i LCD3 mi sie podobaja. LCD5 nie sluchalem.
LCD-4 były fajne, w sumie szkoda jak ich już nie produkują, a LCD-5 tak szybko weszły jak i o nich słuch zaginął.

pastwa

• 3848 / 6367
  • Ekspert
18-02-2025, 20:53
Jutro mija 2 tygodnie od wypakowania tych Finali D8k DC Pro , a one dopiero teraz zaczynaja sie otwierac, szkoda ze nie mieli egzemplarza dotartego. Maja gdzies 40 godzin przebiegu, tylko tyle co ze sluchania, bo szkoda bylo nabijac puste godziny. One troche przypominaja swoboda i czystoscia  reprodukcji elektrostaty. Szkoda bedzie je oddawac, czuc duzy potencjal, dzwiek zrobil sie juz bardzo otwarty i nie taki wygladzony jak na poczatku, do tego bas nabiera konturow i zejscia z kazdym dniem/godzina. Bardzo muzykalne sluchawki, bo w zasadzie na zadnym gatunku sie nie wykladaja, do tego efektowna przestrzen...

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
07-08-2025, 18:46
No i mój TT2 jedzie w poniedziałek na serwis. Zje bał się :D

pastwa

• 3848 / 6367
  • Ekspert
09-08-2025, 15:07
Saudio tez chyba musial serwisowac swojego Dave'a, ciekawe co tam w nich pada ze wychodzi to dopiero po latach.

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
09-08-2025, 15:19
Ja stawiam na coś w sekcji zasilania wewnętrznej. Ale jak będzie diagnoza z serwisu w Warszawie to napiszę. Ogólnie mając go przestałem właściwie słuchać muzyki. Więc podjąłłem decyzję że kończę z firmą Chord i zamówię sobie kombo od majkela. Jak miałem hedonica to potrafiłem słuchać 10 godzin dziennie, teraz słucham 30 minut co 4 dzień. Po prostu brak przyjemności z słuchania.  Wydaje mi się że miedzy Chordem a mną to koniec. Ten związek nie wypalił.

saudio

• 761 / 5747
  • Ekspert
10-08-2025, 12:05
Ja wiem co padło u mnie, i to niestety problem po mojej stronie, bo niestety nie przewidziałem, że tak jest skonstruowany Dave, zwłaszcza, że mój jest wiekowy, przec zmianą, która poprawiała ten problem. Ogólnie Chordy nie lubią modyfikacji.

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
10-08-2025, 14:36
No ja dostałęm taką wstępną informację przez telefon jak rozmawiałem z serwisem ze też może być moja wina bo używałem go z innym zasilaczem. Mój liniowy zasilacz od Lucarto miał 6A/15v a chińska impulsówka w zestawie do TT2 podaje 4A/15v. Niby miało być wszystko git i nie powinno się nic dziać ale powiedzieli że mogło miec to wpływ przy dłuższym użytkowaniu. Ale po podłączeniu zwykłego zasilacza z zestawu problem nie ustępuje. Sam nie wiem, nie jestem elektronikiem. Zobaczę co wyjdzie z diagnozy. Jutro przyjeżdża po niego kurier.

pień

• 2895 / 1504
  • Ekspert
10-08-2025, 19:39
Taaa, zasilacz.  Powiedziałbyś że miałeś firmowy to usłyszałbyś że chińska impulsowa elektrownia byłaby lepsza.   Przestało działać bo się spierniczyło i tyle.   Jakiś element zdechł czyli zwykły pechozol patrząc od strony użytkownika.

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
10-08-2025, 21:15
Też tak mi się wydaje. Oni chcieli żebym ja im wysłał ten zasilacz ale nie wysyłam. Jeszcze mi grzebną coś tam. A jest w czym bo to łakomy kąsek, tam są złote mundorfy olejowe, najwyśzy sort. Wysyłam samą jednostkę i chińską impulsówkę z zestawu.  Generalnie poczytałem o TT2 i okazało się że jest to ich najbardziej awaryjna jednostka. On generalnie po pewnym czasie dość mocno się nagrzewa szczególnie w sekcji zasilania wewnętrznego. Być może tam popuchły jakieś zworki, kiedyś starsze płyty główne miały taki problem i wyrzucały np black screeny. Wyjdzie wszystko myśłę w tym nadchodzącym tygodniu. mam tylko nadzieję że nie policzą mnie jak za zboże ale przynejmniej  wydają się konkretni. Ile policzą to policzą. Odsprzedać uszkodzonego bym nie mógł, ja nie z tych. Albo będzie to co mówił majkel, jakiś oscylator od napięć. Generalnie z tego co czytam o nich TT2 wymagają serwisu, co najmniej 1 na 3 sztuki. Taka nie napawająca optymizmem statystyka powiedzmy. Na razie czekam na wycenę nowego kombo od majkela, wytyczne już wysłałem.  Chcę wrócić do tego ogromnego dźwięku z tamtego hedonica.

pień

• 2895 / 1504
  • Ekspert
10-08-2025, 22:15
:)   W sumie to i tak Twoja wina bo włączałeś zamiast patrzeć i się zachwycać :)  Z daleka, żeby oddech nie dostarczył szkodliwej wilgoci.
    Sorry, ja ostatnio jestem bardzo ale to bardzo negatywnie nastawiony do wszelkiego rodzaju serwisów a pobocznie to audiofilów.
Mam na myśli te najgorsze możliwe skojarzenia związane z terminem >audiofil :)   Przepraszam , zapewne jest w tym świecie masa przyzwoitych ludzi którzy tak chcą się nazywać i na moją wrogość nie zasługują.   Z tym że ja kogoś kto potrafi zadać pytanie, albo na nie odpowiedzieć, wymienić jakieś doświadczenia to ja nie nazywam audiofilami :)
Spotkałem się ostatnio z tak niesamowicie rozwiniętym ego, z tak wielkim pokładem arogancji że pewno jego krańców Webb by nie zobaczył .A już tłumaczenie w oczy jakim jestem idiotą że śmiem wątpić w kierunkowość przewodzenia drutu zwyczajnie wprawiła mnie w szczere osłupienie.  Najpierw myślałem że koleś ma sarkastyczne bardzo podejście do tematu i lubi się zbijać, tak samo myślał kolega.   Ale nie, facet to wszystko mówił jak najzupełniej szczerze >)    Wspomniałem dziadka który kiedyś mówił że głupota jest głośna i tak pewna swojej mądrości, że nigdy nie dojdziesz jak to możliwe.
//// w sumie to może kiedyś postaram się odtworzyć wykład, który usłyszeliśmy o kierunkowości kabli.  Jest gdzieś tutaj na forum nawet taki temat. Myślę że warto hehehe////

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
10-08-2025, 23:03
No musze gdzieś wysłać na naprawę obojętnie jakie jest moje nastawienie do seriwsu bo ja po prostu na tym się nie znam. A naprawić trzeba. Boję się tylko że wyjdzie pierdoła a zapłacę jak za zboże. Generalnie to serwis pogwarancyjny tylko że po prostu robią Chorda i się podjęli bez problemu.
 Z tego co przeczytałem o tym gościu tak mi troche Ryką zaleciało. Do audiofili nic nie mam, są w tym hobby normalni ludzie jak i pscyhole jak wszędzie. Ja ostatnio po prostu chcę słuchać muzyki tak jak lubię i zdaję sobie sprawę mało kto ma takie specyficzne potrzeby i że taki dźwięk chyba tylko ja na tym forum uznaję za dobry, no ale tak mam.

pień

• 2895 / 1504
  • Ekspert
Dzisiaj o 09:16
 Ruszyłeś coś?   Czy przyjdzie Ci się monetą rzucić gdzie do naprawy wysłać?

Alucard

• 2720 / 4075
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:37
Już wysłany. Do serwisu do Warszawy.