Mirek, ktore numery seryjne k1000 sa warte wziezcia pod uwage?
@Shakhal, są różne opinie na ten temat, bo trochę tych słuchawek firma AKG naprodukowała.
Podobno było tego ok. 11000 sztuk. Były lata lepsze i gorsze. Były serie z basem heavy i light
Kiedyś coś takiego na forum w wątku "AKG K1000" pisał @Brodacz:
Człowiek który pracował dla AKG przy konstruowaniu K1000 pisze, że pierwsze 4000 sztuk było przygotowanych bez zmian ale on odszedł z firmy gdzieś koło 1990r. i nie wie co było dalej. Ja jak szukałem dałem sobie bezpieczną granicę do s/n 03500.
'''
Ale czy numery polecane przeze mnie zagrają tak samo pięknie lub jeszcze lepiej jak egzemplarz Karola, który ostatnio słuchałeś, tego nie wiem i nie gwarantuje.
Aby być pewnym, że driver nie był wymieniany i jest on rzeczywiście z początku produkcji musi mieć drucik prowadzony pod membraną a nie przez nią. Gdy poświecić latarką widać to przez grille bez otwierania.
Później napisał jeszcze coś takiego:
Doprowadzą mnie te K1000 do łysiny od drapania sie po głowie albo do siwizny od myślenia.
Jak już wszystko wiedziałem po odsłuchaniu i porównaniu z egzeplarzem odniesienia 7 par K1000 wtedy los dał mi spróbować dwie pary o bardzo podobnych i niskich numerach seryjnych z początku dwóch tysięcy ( o czym już chyba wspominałem) i to zachwiało całe badania.
Egzęplarze te grają dość odmiennie tak ,że jedne z nich mogły by się zwać bass heavy a drugie bass light.
Oba przetworniki sa z wczesnej produkcji z drucikiem pod membraną a nie przez nią.
Czy miedzy 02010 a 02050 była jakaś zmiana w produkcji czy to tylko wypadek przy pracy może potwierdzić tylko zdobycie sztuki z nr. poniżej 02000 czyli z pierwszego tysiąca gdyż K1000 są numerowane podobnie jak Staxy od 1000.
Teraz jednak siędzę cicho z tymi moimi rozkminkami bo po moich wpisach na ten temat na Headfi ludzie licytuja wczesne K1000 jak wsciekli.Jedne ostatnio poszły za 1350euro a teraz jedna para osiąga już 1700euro.
Cieżko wybrac lepszą miedzy tymi dwoma parami.Jedne czarują ciepłem i basem a drugie zjawiskowymi wysokimi, prawie elektrostatycznymi ich eterycznościa i przestrzenią.
Ja mam te z basem heavy, o numerze: 04389. Są bez żadnych przeróbek, na oryginalnym kablu.
Parę osób miało okazję na nich słuchać muzyki i wszyscy zgodnie twierdzili, że grają rewelacyjnie.
Mirek od lat pisze, że jego AKG K1000 grają bardzo dobrze, jak nie najlepiej.
Jeżeli poda Ci numer swoich, to już będziesz wiedział w jakie mniej więcej numery celować. :)