Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

mirek10

• 1225 / 4633
  • Ekspert
19-11-2024, 14:15
Mamy nowosc.... Słuchawki Grado Signature HP100 SE
2795,00 GBP
https://petertyson.co.uk/grado-signature-hp100-se-headphones

pastwa

• 3836 / 6133
  • Ekspert
19-11-2024, 20:44
Mnie ta nowosc mocno zaintrygowala, dynamiki od Meze, dobrze wygladaja a do tego solidnie zrobione i zgodnie ze sztuka, jedyny minus to moze przesadna skutecznosc, ale cena zanosi sie na jakies 1600-2000PLN.

https://mezeaudio.com/products/105-aer

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
19-11-2024, 21:21
Chociaz otwarte, wydaja sie byc zrobione do przenosnych sprzetow o malej mocy. Jesli beda normalnie dostrojone bez zadnych fajerwerkow, na przyjemnosc z sluchania, z lekkim przyciemnieniem i ta misiowata obwoluta brzmieniowa ktora posiadaja wysokie modele Meze, to moga pasowac do duzej gamy nowoczesnych sprzetow. Wiekszosc dacow i wzmakow "przemyslowych"nastawia sie na zylowanie przekazu i kopanie w nagraniach w poszukiwaniu detalu, warstw i wiekszej ilosci muzyki poprzez wyciaganie na wierzch jakis pojedynczych smakow. Nie wiem czy to sluszny do konca kierunek, mi duzo tych nowych jasnych zylastych sprzetoe nie lezy. Ale moze z wlasnie takimi sluvhawkami brzmia dobrze.  Pierwsze Empy pasowaly np do mojego TT2, moze tu tez bylaby fajna synergia. Ale mi z TT2 bardzo tez  pasuja np Audeze LCD2 i 3. Z jeszcze wyzszych planarow Solitaire P. Jesli by to byly takie lagodne przestrzenne sluvhawki z glebokim basem i lagodna gora,  w niskiej cenie, to moga byc dobrym ruchem.
Największy słuchawkowy GURU w Polsce.

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
30-11-2024, 00:09

mirek10

• 1225 / 4633
  • Ekspert
30-11-2024, 13:22
Ciekawa recenzja Final D8000 Da Capo & D8000 Da Capo Pro
https://hifiphilosophy.com/recenzja-final-d8000-da-capo-d8000-da-capo-pro/#comments

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
04-12-2024, 15:08
W programie ROON właśnie pojawiły się z którąś kolejną aktualizacją dodatkowe ustawienia dla słuchawek. Z tego co widzę to są pratktycznie wszystkie słuchawki jakie mi są znane, mają swój pomiar i korekcję. Włączenie tych ustawień wpływa na dźwięk moim zdaniem pozytywnie, każde moje słuchawki reagują podobnie, mneijszy efekt boom na basie, ściągnięcie takiej mgiełki, większa wyrazistość, lepsza góra i bardziej różnicująca średnica, lepsza widoczność warstw nagrania. Całkiem dobry korektor normalizujący brzmienie wielu słuchawek którego rezultatem jest ogólnie większa transparencja i zbliżenie słuchacza odrobinę do dźwięku jak na zywo, czystego, bardziej agresywnego, mniej napompowanego, bardziej mokrego. Korekektor działa mocno i słyszalnie,  nie żadne lekkie zmiany, bardziej jak podłączenie słuchawek pod inny wzmacniacz czy DAC. Oczywiście nie całkiem tak mocno to słychać bo wciąz mamy podłączone słuchawki do tej samej dziurki więc pewnych rzeczy zmienić się tą korekcją nie da, ale skala zmian przy wgraniu innych ustawień jest duża.
« Ostatnia zmiana: 04-12-2024, 15:16 wysłana przez Alucard »

Karol

• 2047 / 4563
  • Ekspert
04-12-2024, 18:11
Jeżeli ktoś nie korzysta z Roon-a tylko z innego odtwarzacza, może spróbować Equalizera APO.
Oczywiście jeżeli przy słuchaniu muzyki z plików, dopuszcza stosowanie korektorów programowych.
W moim odbiorze wpływ działanie tego equalizera na dźwięk, jest dosyć podobny.
Do tego co napisał Alucard, dorzuciłbym jeszcze - lepiej wypełnioną dolną średnicę.
W tandemie z programem Peace Equalizer, który jest interfejsem do Equalizera APO, to mocne i solidne narzędzie.
Według mnie, warto spróbować jeżeli coś w dźwięku jest nie tak. Może nie trzeba będzie zmieniać sprzętu. :)

-Pawel-

• 4743 / 5738
  • Ekspert
04-12-2024, 20:45
Ja z chęcią wypróbuję. Ten eq działa bezpośrednio na systemie operacyjnym? Domyślny eq foobara to tylko gadżet, a potrzebuję dokonać precyzyjniej wycinki o określonej szerokości. Większość monitorów ma podbicie niwelujące ubytki tzw choroby zawodowej, przeważnie w okolicach 9-10kHz dla uwydatnienia choćby sybilantow i łatwiejszej ich korekcji. Ja nie mam zamiaru się tej choroby dorobić hobbystycznie więc dobry eq jest obowiązkowy :-) W tej chwili na grajku przenośnym słucham na ustawieniu -3,5dB/9,3kHz (szerokość 1.0 wg skali Rockboxa) i jest o niebo lepiej niż fabrycznie. Na komputerze nie mam już czym ustawić tego tak dokładnie jak na korektorze w modyfikowanym sofcie grajka. A chciałbym to zrobić jeszcze bardziej precyzyjnie w oparciu o sygnał testowy, wtedy brzmienie staje się niezwykle naturalne i czytelne.

Karol

• 2047 / 4563
  • Ekspert
04-12-2024, 23:34
Ten eq działa bezpośrednio na systemie operacyjnym?

Można wybrać w APO urządzenie do odtwarzanie, które jest zainstalowane w systemie, jak np. karta dźwiękowa czy DAC.
DAC musi być oczywiście włączony aby był widoczny dla Equalizera APO.
Wtedy w oknie z urządzeniami wybiera się to co nas interesuje.
Dla wybranego urządzenia ustawia się suwakami korekcję dla konkretnych częstotliwości.
Mona do tego dodać (lub nie) jakieś efekty i to wszystko zapisać w pliku nadając mu sugestywną nazwę.
Później wybierając któryś z takich plików, możemy przełączać się miedzy rónymi ustawieniami korekcji.
W Peace Equalizer jest do wyboru kilka gotowych ustawień. Można je modyfikować i zapisywać jako swoje.

Jak pisałem to mocna narzędzie. Korekcji można dokonać dla każdego z głośników w posiadanym systemie audio.
Po odpowiedniej konfiguracji można podobno z tego stworzyć, uniwersalną aktywną zwrotnicę działającą pod Windows.
« Ostatnia zmiana: 04-12-2024, 23:51 wysłana przez Karol »

-Pawel-

• 4743 / 5738
  • Ekspert
05-12-2024, 01:33
Będę miał sporo wolnego w przerwie świątecznej więc chętnie się pobawię, dzięki :-)

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
05-12-2024, 05:26
Zainstalowalem to sobie i nie moge sie oprzec wrazeniu ze juz na tym podstawowym trybie bez zadnych wgranych ustawien tylko z tym przykladowum poczatkowym ustawieniem, juz jest lepiej z youtube. Tam wychodzi jakis lekki bassboost ale naprawde minimalny w grqnicach slyszalnosci z twj probki ale jest troche inny dziwek od razu. Mysle zeby pobawic sie z filtrami ale chyba jest tu juz wgrane jakies poczatkowe ustawienie i ono robi jakas robote.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2024, 06:01 wysłana przez Alucard »

Karol

• 2047 / 4563
  • Ekspert
05-12-2024, 08:27
@Alucard jak już się tym bawisz, to w interfejsie Peace po prawej stronie okna, w dolnej jego części, jest przycisk AutoEQ. Po kliknięciu go, otwiera się następne okno i jest do wyboru wiele gotowych ustawień.
Są modele słuchawek znane i uznane, ale są też takie o których nigdy nie słyszałem.
Można się pobawić i popróbować czy coś to daje. :)
« Ostatnia zmiana: 05-12-2024, 08:35 wysłana przez Karol »

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
05-12-2024, 14:34
Nie widze nigdzie przycisku Peace. Nie mam tu nic takiego. Trzeba wejść w jakieś inne menu?

Karol

• 2047 / 4563
  • Ekspert
05-12-2024, 14:44
Trzeba ściągnąć i zainstalować dodatkowy program "Peace Equalizer".
Jest on zaawansowanym interfejsem do programu Equalizer APO i to on ma ten przycisk AutoEQ a pod nim gotowe ustawienia.

Alucard

• 2636 / 3841
  • Ekspert
05-12-2024, 14:54
Znaleziono, zainstalowano, trybi. Zanotowano poprawę. Pliki z youtube nigdy nie być tak dobre na Final D8000.