>> intuos, 2009-12-30 14:10:12
Ciekaw jestm 900 z tego powodu ze slyszalem ze troche sypia gora, natomiast piszesz ze nie do konca tak jest.
Jaka jest podstawowa roznica miedzy u9 a 900? z tego co pamietam u9 mialy oleisty bas, dla mnie referencyjny.
--
Faktycznie jak na moje ucho maja bardzije obecna i bardziej zaznaczona gore niz Edition9 - zwlaszcza odczuwam to w najwyzszych rejestrach, to daje wrazenie "powietrza i przejzystosci" oraz "lekkosci gory".
Podlaczalem je poki co do mojej Lampucery Maxi z roznymi op-ampami, iRivera H340, DACa Metronome\'a, RME HDSP i kilku wyjsc sluchawkowych wzmakow czy integry z kompa i jeszcze nie mialem tak by sypnely gora tak jak np. potrafia Grado. Gora moim zdaniem jest mniej "natarczywa" niz w K701 (jezeli mozna o nich tak powiedziec, bo ja bardzo lubie ich gore) ale wyzej rozciagnieta. Na pewno lagodniejsza niz w Grado ale bardziej obecna, otwarta niz w HD800.
Tak, ja tez lubie taki bas, tyle ze nazywam go mokrym :) Edition9 mialy taki wlasnie bas. Do tego lekko mruczaco-wibrujacy. Te wibracje przy silnym basowym kawalku ladnie czuc na skroniach. Tutaj tez tak jest.
Jest jedna zasadnicza roznica, Edition9 mialy skorzane pady. Tutaj sa materialowe w 2 wersjach. Srebrne ciut lepiej izoluja. Pady takze wplywaja tutaj na odczuwanie basu.
Srednica byla blizej w Edition9, byla tez bardziej podkreslona. W Pro900 jest lekko wycofana i mniej bezposrednia. Nie kazdemu to sie bedzie podobac. Wysza srednica takze jest podkreslona w stosunku do dolnej.
>> kopaczmopa, 2009-12-30 16:11:27
czym mniej mieszania sprzetem tym wiecej radosci ze sluchania muzyki:)
Dlatego tez najpierw ktos szuka swojego brzmienia ktore potem okazuje sie ze bylo tylko odzwierciedleniem jego audiofilskiej jazni a pozniej okazuje sie ze jest tez jazn melomana i ona okazuje sie zwycieska:)
---
Zgadzam sie w 100% :))