Audiohobby.pl

Kasety magnetofonowe -temat ogólny-

Radmar

• 1169 / 6290
  • Ekspert
22-05-2025, 12:58
Pawle, najlepsze w tej fotce jest to, że to są jeszcze całkiem nieodległe czasy. Aczkolwiek to już raczej nie wróci. Szkoda. Ale miło się wspomina. Pamiętam moją pierwszą zagraniczną podróż do Niemiec w 1990 i odwiedziny nieznanego u nas jeszcze wówczas MediaMarktu. Jak zobaczyłem regały z kasetami to wyjść nie chciałem. 😎 Zwłaszcza, że większości tych kaset u nas nie było.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

pień

• 2705 / 1424
  • Ekspert
23-05-2025, 00:14
Ja też już marudzić będę jak stary wapniak. 
  To gdzieś tak było ok 2003 może 2005 gdy taśma >kończyła się.     W Obi np.    całe kosze ze zgrzewkami po 10 czy tam nawet więcej kaset za grosze, byle tylko ktoś kupił.  Cena niekiedy absolutnie śmieszna, pamiętam że kupowałem jakieś Maxelle po coś ok 3 euro za zgrzewkę w jakiej promocji od promocji.  Najdroższe na które kręciłem nosem to metalki po 5 za zgrzewkę.
 A moje ulubione wtedy BASF LH-EI to też 3 euro ale za dwie zgrzewki.
   Gdybym wtedy miał kryształową kulę to teraz byłbym obrzydliwie bogaty.
   A potem nagle wszystko się ucięło.
I wydaje się jakby to było wczoraj.   Taki odruch mam gdy wchodzę do OBI  że rozglądam się za tymi koszami z taśmami.
« Ostatnia zmiana: 23-05-2025, 00:16 wysłana przez pień »

pień

• 2705 / 1424
  • Ekspert
23-05-2025, 12:05
Powiedzenie "kiedyś to było"... ;-) Brak mi czasem kaset w sklepach, ale dostępność ich na portalach aukcyjnych jest ogromna. I sądzę, że my nie doczekamy jeszcze całkowitego braku kaset na rynku. Owszem ceny są czasami za ciekawe egzemplarze absurdalne, ale jakie hobby obecnie jest tanie?

Właśnie mi się dzisiaj przyśniło że w kiosku dostałem na kartę stałego klienta Marlboro  heheheheh   kasetę Marlboro Metall  hehehehe
Kurcze,  chyba sobie wydrukuję taką wkładkę :)  ( nie bardzo wiem jak ten sen interpretować bo jak już to Camel powinien być)
    A może były takie taśmy?
  Swoją drogą Wojciechu.  Myślisz że nie jesteśmy ostatnim pokoleniem magnetofoniarzy? I tak już na wymarciu i ONZ powinien nam rezerwat utworzyć z darmowymi resztkami firmowych taśm.   Że wraz z nami to  nie odejdzie na strony historii.   Gdzie niegdzie w jakich muzeach uchowają się pojedyńcze sztuki magnetofonów,  zapewne te które takie czuby jak my uchowały od recyclingu :)  Tak po jednym na województwo bo już teraz młodzi pojęcia nie mają co to za zwierz taki magnet.   Będą gdzieś w muzeum w rogu stały obok kołowrotków do wełny i blachy falistej do prania.  A pan przewodnik za bardzo nie będzie wiedział co to za eksponat,   może do nawijania nitki jakby komplet do kołowrotka hehehehe

Kurcze
https://www.retrostylemedia.co.uk/product/marlboro-c60-chrome-blank-audio-cassette-tape
  No ale to tylko chromówa hehehe
« Ostatnia zmiana: 23-05-2025, 12:25 wysłana przez pień »

Macio4ever

• 277 / 142
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2025, 12:57
Myślę, że ostatni to będą Ci, co używali decków w swojej młodości czyli my :). Kolejne pokolenia nie mają już wspomnień i sentymentu, bo używały cd/mp3, co najwyżej mogą to potraktować jako ciekawostkę lub modę.

Używanie dziś magnetofonu nie ma uzasadnienia technicznego/jakościowego poza sentymentem. Taka kolej rzeczy, nie ma co się martwić tylko trzeba kręcić szpulki, póki złomki działają.

Wojciech7

• 2098 / 1488
  • Ekspert
23-05-2025, 15:14
Myślę, że ostatni to będą Ci, co używali decków w swojej młodości czyli my :). Kolejne pokolenia nie mają już wspomnień i sentymentu, bo używały cd/mp3, co najwyżej mogą to potraktować jako ciekawostkę lub modę.

Używanie dziś magnetofonu nie ma uzasadnienia technicznego/jakościowego poza sentymentem. Taka kolej rzeczy, nie ma co się martwić tylko trzeba kręcić szpulki, póki złomki działają.

Nie martwię się bo po co- hehe...  Kręcę szpulkami małymi(kasety) dużymi (szpulaka)-:)))
Ciesze że dożyłem takich czasów kiedy mogłem kupić magnetofon kasetowy produkcji zagranicznej które
w dawnych czasach(PRL)  oglądałem  w zagranicznych kolorowych czasopismach lub katalogach-:)))
Jestem z pokolenia "magnetofonowego".

Wojciech7

• 2098 / 1488
  • Ekspert
23-05-2025, 17:51
Czasami sny się spełniają -:)))