Lan, zasadniczo zgodzilbym sie z wiekszoscia, ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :)
Po pierwsze, ja nie mam dzialalnosci wiec nie przeliczam kazdej mojej godziny spedzonej nad diy na pieniadze. To jest moje hobby i wszystko robie sam. Od projektu do obudowy i pomiary. Oczywiscie aktywne zestawy mnie nie interesuja, wiec za jakas tam umowna kwote zbudowalbym system pasywny, ewentualnie polaktywny.
To nie jest tak, ze nie oplaca sie kupic kolumn gotowych jbl za tysiaka czy dwa. Na tle konkurencji to bardzo dobre glosniki. Dla kogos kto nie chce lub nie potrafi sam zbudowac zestawu glosnikowego od zera to moze byc swietny wybor. Nie posiadam wielkiego doswiadczenia ale na tyle ile slyszalem, ile zrobilem twierdze, ze dla siebie lepiej bym wydal tego powiedzmy tysiaka niz kupujac gotowy produkt.
Jbl sluchalem w niemieckim sklepie thomann, wraz z wieloma innymi monitorami w ich specjalnie zaaprojektowanym pomieszczeniu. Nic specjalnie pisac nie bede, poza tym, ze kazdy zestaw gral inaczej i nic mnie na kolana nie rzucilo. Stad moja osobista opinia na temat samodzielnej budowy.