W obecnych czasach możesz wypożyczyć kable i sprawdzić ...
Możesz zrobić test ABX z kolegą lub posłuchać przez kilka tygodni/dni a potem wrócić do poprzednich ustawien.
Najczęsciej w tym drugim przypadku widać różnicę.
Ja mam takie przyzwyczajenia:
1. Zmiana zworek na taki sam odcinek kabla głośnikowego (większość zworek to powlekany mosiądz, ciężko znależć zworki miedziane)
2. Kable dostosowane do BiWire (zgubilem link do kabli klasy ProCab-a dostosowane do biWi, tzn z amp-a wychodzimy pojedynczo a do kolumny mamy podwójne o róznych grubosciach, izolacjach
3. AudioPhysic wycofał się z BiWire (przy sporej liczbie nowych modeli) gdyż nie zawsze udaje się uzyskac lepsze rezultaty niz przy pojedynczych zaciskach
4. Nie wiem jak wy ale ja zanim bym wymienił kable w srodku kolumny spojrzałbym na terminal glosnikowy.
W wiekszosci są to zaciski mosiężne, które do zwrotnicy łączy blaszka (niewiadomego materialu, zapewne przewodząca ;) ). Co więcej zacisk jest połączony z tą blaszką poprzez zwykłą nakrętkę stalową. Więc sygnał idzie: Zacisk mosięzny -> nakrętka stalowa -> blaszka (jakas). Ja u siebie wymienilem zaciski na takie z przewodem miedzianym w srodku, od tych zaciskow (pojedynczych) przeprowadzilem kawalki przewodów (takich jak kolumnowe) do zwrotnicy. Wszystko polutowane i zabezpieczone DEOXIT-em przed utlenianiem
Nie jestem w stanie porównac kolumny sprzed i po modyfikacji w tescie ABX ale wrazenie (ktore zostalo), ze ten sam charakter, bardziej przezroczysta, lepiej kontrolowany bas z lepszym impaktem. To, ze charakter kolumn pozostal do dla mnie sygnal ze niczego nie spie****. Obawialbym sie, gdybym usłyszał zupełnie inne kolumny :)
Oryginalny terminal zostawilem sobie na pamiątkę. Nowy kupiłem za 12 pln tu:
http://www.loudspeakershop.eu/terminal-glosnikowy-t20x-biwiring-n12m-p-1942.htmlSzukalem takiego (o tych wymiarach z nózkami do przykręcenia zwrotnicy ale pojedynczego). Nie znalazlem wiec mam teraz gorne aciski wymienione na nowe a dolne stare (ale nie podłączone).
Kabli w kolumnie nie będę ruszał ... jest za dużo możliwoci. Są porządnie polutowane, zabezpieczone akrylem -> to mi wystarczy. Niepokój mój budził zacisk i jego sposób połączenia ze zwrotnicą.
No i chcialem pobawić się lutownicą ...