Nowy Gmach Opery Krakowskiej Gotowy
teraz TADAMM !!!
Po 6 latach budowy i wydaniu zamiast 56mln złotych kwoty 100 milionów w sobotę o godz. 17.30 odbędzie się uroczysta inauguracja siedziby.
Na sam początek zaproszono do zapyziałego Krakowa ? !!!
Diabły
z Loudun
spektakl operowy Krzysztofa Pendereckiego w realizacji Laco Adamika uff ;)
I tak oto z ujeżdżalni koni gdzie jeżdziła moja babcia, poprzez salę kinową i operetkę gdzie na kobitki lubił sobie popatrzeć mój dziadek, do gmachu wgalopuje nam OPERA
Lokalizacja szczęśliwa samo centrum komunikacyjne Krakowa (oby nie było słychać tramwai tak jak na Zwierzynieckiej w filharmonii)
Budynek podobno supernowocześnie wyposażony, także akustycznie, ilość miejsc siedzących 760 i w mniejszej kameralnej sali 100. Wasze ukochane kobitki, faceci mogą w końcu kameralnie śpiewać pełną piersią.
artykuł o tym tutaj:
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,6045592,Gmach_Opery_gotowy__Tylko_gdzie_wejscie_.htmlPatrząc poważnie na większe koncerty wychodzi na moje. Planowana przez rajców miejskich w Parku AWF sala akustycznie przygotowana na 17\'000 osób musi kosztować: 100\'000\'000:760x17\'000=2\'236\'842\'104,zł
Tak Tak! DWA MILIARDY DWIEŚCIE TRZYDZIEŚCI MILIONÓW a nie to co planują radni czyli 200-góra 400 milionów złotych .
Toż to kurnik jakiś w tym Parku AWF będzie! Już kiedyś pisałem że taka sala powinna się zwrócić miastu przy dobrym impresariacie, powiązaniu z tanimi liniami lotniczymi,koleją i siecią obsługi turystów pośrednio po 4 latach a zakładałem 18\'000 widzów i 4 miliardy złotych. No cóż mamy mądrzejszych w naszym mieście ( moje wywody były na
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=31202&p=1#k )
Jak sobie vipy pójdą po raucie trzeźwieć, to pasowało by zobaczyć czy po koniach dokładnie posprzątano ;)
Życzę nowej OPERZE I OPERETCE Wszystkiego Najlepszego
ps. gmach znajduje się przy Rondzie Mogilskim i tam należy dojechać Szybkim Tramwajem lub Autobusami o parkingu zapomnijcie! tak jak i radni zapomnieli budując obok Urząd Miasta Krakowa, Sąd , Prokuraturę, I wydając pozwolenia na inne duże gmaszyska bez wymaganej prawem infrastruktury
Rafaell
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...
J L Borges