@maciejtyson"Czyli tak widze 3 kondensatory dwie diody jeden przełacznik i rezystor no tak ale msialbym to wsyztsko dokupic??:) zalezy mi na niskobudżetowym wykonaniu zasilania i posiadam te wlaśnie zasilacze:) i gdzie do tego wpiac wogle zasilacz :)"
~~~~~~~~~~~Nie, nie tak jak napisałeś wyżej. Dodatkowo nie ma tam przełącznika, nie ma rezystora - chyba że dodatkowo zastosujesz diodę LED do wskazania czy zasilacz sieciowy działa a rezystor do ustalenia prądu diody LED a zarazem jasności świecenia.Układ jaki przedstawiłem powyżej na zdjęciu to tylko ukazanie, że istnieje możliwość
wpięcia równolegle akumulatorka i zasilacza - do celów zasilania rezerwowego.Dioda Schottky\'ego - "przełączania" napisałem w nawiasie - w tym układzie nie chodzi o szybkość przełączania jaką ten typ diody posiada, lecz o brak "wahnięcia" napięcia zasilającego właściwy układ w momencie, gdy zabraknie napięcia sieciowego i całe zasilanie będzie oparte wyłącznie na baterii akumulatorów. Po to też użyłem kondensatora o dużej pojemności wpietego pomiędzy diodą Schottky\'ego a zwykłą diodą prostowniczą.Proszę nie porównywać też tego układu do profesjonalnych UPS :))To co przedstawiłem na zdjęciu powyżej to wersja najprostsza z możliwych - jak widać "akumulator" nie posiada nawet układu ładowania buforowego/podtrzymującego.
Nie napisałem też wcześniej że stosowałem 10 akumulatorów NiMH, każdy po 1,2V łączonych szeregowo. Zaś stabilizator oznaczony na schemacie jako 7812 posiada napięcie znamionowe ustalone przez producenta na poziomie 12V (choć można to zmienić) a maksymalna wartość prądu jaką może on dostarczyć ustalona została na poziomie około 1,0 A.
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/150/44435_DS.pdf@maciejtysonNapisałem, że zdecydowanie namawiam Ciebie do użycia pojedynczego zasilacza o odpowiednio wysokiej wydajności prądowej a nawet jego wydajność powinna być o kilka "amper" wyższa po to aby zapewnić stabilność zasilania czy nawet dodatkowe bezpieczeństwo używania.Nie łącz ze sobą równolegle asymetrycznych zasilaczy sieciowych, czyli takich które posiadaja 2 wyjścia: "+" i "-"
Można je łączyć w nieco inny sposób, tak aby uzyskać zasilanie symetryczne na 3 wyjściach: "+" "0" "-"Przy tak dużej wydajności prądowej jaką potrzebujesz musisz użyć jednego zasilacza o odpowiednio wysokiej wydajności prądowej.
Przy zasilaniu czasem można stosować pewne sztuczki - ale tylko w określonych sytuacjach.Gab ^..^ ^..^ ^..^
Coraz bardziej mroczna moja dusza...