Audiohobby.pl

Słuchawki JBL Tune 530 BT i im podobne.

Karol

• 2105 / 5117
  • Ekspert
28-06-2026, 17:31
JBL Tune 530 BT

Podstawowe dane:
  konstrukcja                -   zamknięta
  materiał:                    -   tworzywo sztuczne
  impedancja:               -   30 Ω
  pasmo przenoszenia    -   20-20000 Hz
  transmisja sygnału      -   Bluetooth 6.0
  zasięg                        -   10 m
  mikrofon                    -   2 szt.
  regulacja głośności      -   tak
  aktywne tłumienie       -   nie
  zawiera baterie            -   tak (wymienna)
  czas czuwania:            -   76 h
  czas pracy:                 -   76 h
  złącze ładowania:        -   USB typ C
  szerokość produktu:    -   7.1 cm
  waga produktu:           -   152 g

Karol

• 2105 / 5117
  • Ekspert
28-06-2026, 17:39
Słuchawki prosto z pudełka po sparowaniu z telefonem Samsung Galaxy 24 Ultra, zagrały dosyć słabo.
Okrągły bułowaty bas i jakby efekt dudnienia dźwięku, plus pogłosy ala studnia, to moje pierwsze wrażenia.
Przeskoczyłem po kilku utworach różnych gatunków i mniej więcej wszędzie to samo.
Wgrałem więc na telefon aplikację "JBL Headphones" w nadziei, że za jej pomocą można coś tam poprawić w dźwięku.
Po odpalanie aplikacji od razu pojawiła się propozycja aktualizacji oprogramowania słuchawek.
Okazało się, że już sama aktualizacja firmware wpłynęła pozytywnie na dźwięk.
Dalej bas nie za bardzo mi odpowiadał, ale po zmianie ustawień w aplikacji i włączenia korektora, dźwięk zrobił się akceptowalny.
Bas dalej był wyoblony (mało punktowy), ale już nie bułowaty.

Słuchając muzyki z YouTube z wyłączonym EQ, miałem wrażenie, że dźwięk jest bardziej przejrzysty i wyrazisty. (krystaliczny?).
Przy tym miał jak dla mnie za bardzo wyeksponowane niskie, kosztem wypełnienia na średnicy.
Po włączeniu EQ i podbiciu samej tylko średnicy, dźwięk zaczął mi się podobać i nie miał jakiś większych mankamentów.
Na jego plus było też jest całkiem dobre zróżnicowanie kanałów (stereo).
Według moich odczuć najsłabszy w tych słuchawkach był bas.
Nie dlatego że go brakuje tylko dlatego, że nie był on takiej jakości jakiej zazwyczaj oczekuję.
Brak mu zróżnicowania, dobrej kontroli, punktowości i pewnej agresji.
Dla mnie te cechy są niezwykle istotne, ale oczywiście niekoniecznie dla każdego.

Karol

• 2105 / 5117
  • Ekspert
28-06-2026, 17:48
Tak tylko z ciekawości, podłączyłem te słuchawki po BT, do komputera stacjonarnego.
I tu spore zaskoczenie. Bez żadnego cudowania, zmiany ustawień, słuchawki zagrały bardzo poprawnie.
Co prawda dźwięk w ostrych kawałkach był ugrzeczniony, brakowało mu pazura i wykopu, ale dało się tego słuchać.

W rozmowach telefonicznych na pełnej głośności, głos w słuchawkach brzmiał jakoś chropawo i trochę nienaturalnie.
Po przyciszeniu do ok. 80% zrobiło się dużo lepiej, ale dalej nie do końca naturalnie.
Słuchając na telefonie, (gdy nasz rozmówca korzysta z tych słuchawek), jego głos brzmi normalnie, tylko jakby z trochę z oddali.
Muszę pochwalić mikrofony kierunkowe w tych słuchawkach za to, że nie zbierają odgłosów z otoczenia.
Słuchać tyko głos rozmówcy. Nie ma żadnej kakofonii, pogłosów, świstów, czegoś tam w tle, itp.
Słuchawki nie izolują całkowicie od otoczenia i moim zdaniem, to dobrze (mniej wypadków na ulicy).

Karol

• 2105 / 5117
  • Ekspert
28-06-2026, 17:52
Podsumowując.
Plusem jest BT 6.0 dający większe możliwości niż starsze jego wersje, wymienna bateria, oraz możliwość pracy ok. 76h.
Słuchawki można składać ale brak jest etui do przewożenia słuchawek w podróży.
Jak dla mnie, ogólnie dźwięk tych słuchawek jest zbyt grzeczny i uładzony.
Zdarza się, że w niektórych realizacjach bywa trochę "mechanicznie-sztuczny".
Nie ma się co spodziewać jakiś audiofilskich cudów ale ogólnie, (jak na słuchawki za ok.130 zł), są całkiem, całkiem.
Brzmią akceptowalnie i ja bym się dźwięku tych słuchawek specjalnie nie czepiał.
Do rozmów i słuchania muzyki z telefonu w zupełności wystarczą.
« Ostatnia zmiana: 28-06-2026, 18:48 wysłana przez Karol »

Krzysztof_M

• 1930 / 6079
  • Ekspert
Dzisiaj o 00:03
Dzięki za reckę :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −