chcesz konstruować głośniki a może kolumny ? bo to różne sprawy są, pisz wyraźniej.
Weź wzmacniacz i umów się do firmy co sprzedaje kolumny na odsłuch przynajmniej wstępny.
U mnie doskonale sprawują się Heco i JBL lx 60 podłogowe , poza tym przy cichym odsłuchu niestety kontur włączony pomimo że jest direkt włączony, wzmacniacz Aiwa XA 007, ale on jest niebo wyżej niż PIONIER 209, no i żródło jest też ważne, bo lepszy bas ma stary Philips np cd 460 niż jakiś średni Technics.
Warto porównać wzmacniacz z modelem przynajmniej 2-3 klasy wyżej aby mieć rozeznanie czy Twój na pewno jest tym idealnym wybrańcem.
Pewne niedoskonałości można skorygować konturem, barwą, korektorem, a może dodatkowy Subwoofer, poszukiwania sa zazwyczaj długotrwałe i kosztowne.
Ale to moje odczucia.
Co do samych kolumn to modeli do wyboru jest pierdyliard, samodzielne konstruowanie to ... najpierw trza mieć sporą wiedze i swoje ukierunkowania że faktycznie nic mi sie nie podoba, itd, itp
Teoria, wykresy i praktyka może mieć spore rozbieżności z tym co wyjdzie, bo się okaże że kolumny zagrają dobrze z muzyką elektroniczną, a zginą w Rocku i AC/DC je pogrąży że jest chaos.
Firmy co konstruują kolumny dobre robią pierdyliard testów, poprawek........ setki godzin odsłuchów, dobór materiału a może drewno wiśniowe, a może bukowe itp.
Moi znajomi robią kolumny..... ale można powiedzieć ze od ponad 30 lat szukają dźwięku, bo nie znaleźli do tej pory czegoś co da im naturalnego przekazu, u nich kolumna z basem miała wielkość człowieka, ok 160 cm wysokości, potężny głośnik basowy, obudowa typ otwarty, potężne kable zasilajace itd.....i poszukiwania trwają ....