Audiohobby.pl

Nakamichi 680ZX

pień

• 3337 / 1765
  • Ekspert
19-04-2026, 07:13
Żeby taki zabieg działał to trzeba mieć w biosie swojego zajoba odfajczoną na ON funkcję : Dodawanie części polepszających brzmienie.
   Osobiście nie bardzo widzę sens takich działań.  Mam parę magnetofonów i zamieniam je od czasu do czasu na pozycji magnetofonu głównego.   Właśnie Harmana TD naznaczyłem jako główny- brzmi jak brzmi i ja go lubię :)  Dodam mu ew. jakiś foliak to możliwe jest to że >skaszanię ten dźwięk który z siebie w sposób naturalny wydaje.
   To jak przyprawianie zupy ugotowanej przez babkę-  wiadomo przecież że najlepsze na świecie gotuje :)  I dajmy na to taka szczawiówka dla której ja gotów byłem przejechać cały kraj po przekątnej.
  Dostanę słoik do domu i niby potem w domu będę dosmaczać ?    Nie ma takiej opcji :)

Tmarecki

• 231 / 1857
  • Aktywny użytkownik
20-04-2026, 07:39
Żeby taki zabieg działał to trzeba mieć w biosie swojego zajoba odfajczoną na ON funkcję : Dodawanie części polepszających brzmienie.
   Osobiście nie bardzo widzę sens takich działań.  Mam parę magnetofonów i zamieniam je od czasu do czasu na pozycji magnetofonu głównego.   Właśnie Harmana TD naznaczyłem jako główny- brzmi jak brzmi i ja go lubię :)  Dodam mu ew. jakiś foliak to możliwe jest to że >skaszanię ten dźwięk który z siebie w sposób naturalny wydaje.
   To jak przyprawianie zupy ugotowanej przez babkę-  wiadomo przecież że najlepsze na świecie gotuje :)  I dajmy na to taka szczawiówka dla której ja gotów byłem przejechać cały kraj po przekątnej.
  Dostanę słoik do domu i niby potem w domu będę dosmaczać ?    Nie ma takiej opcji :)

Nie jestem elektronikiem dlatego zanim coś spróbuję to pytam fachowców. Szukałem informacji o 680zx i trafiłem na ten film. Gościu tak zachwalał, że pomyślałem, że może warto się zastanowić nad modyfikacją. Choć generalnie to skłaniam się ku ustawieniom fabrycznym ;) Porównanie z zupą u babci mnie przekonało ;)
Marek

AUDIOTONE

• 11440 / 6567
  • Ekspert
21-04-2026, 09:28
W jednym miejscu w torze sygnału bym sprawdził dla własnego poznania. Jak nie będzie zadowalających zmian, zawsze można odlutować i powrócić do oryginału. Ale "zachwytów" bym się nie spodziewał.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 956 / 1538
  • Ekspert
21-04-2026, 10:55
Niektóre kondensatory w torze audio działają trochę jak zwrotnice w kolumnach, przepuszczając więcej lub mniej wysokich tonów. Jeśli zwiększymy pojemność kondensatora dźwięk się rozjaśni i może się wydawać, że magnetofon gra lepiej. Jednak podbicie tylko w jednym miejscu pasma zazwyczaj nie jest korzystne w odniesieniu do całości. Takie myki robiłem kiedyś w starych JVC, zwiększało się pojemności niektórych kondensatorów i magnetofon grał zdecydowanie jaśniej. Ogólnie jestem zdania, że lepiej trzymać się fabrycznej specyfikacji, szczególnie w drogich flagowych modelach, które mają uznane dobre brzmienia.

Hammer

• 5811 / 3027
  • Ekspert
21-04-2026, 11:18
Bo to jest takie voodoo, czyli zestaw głupota z szamaństwem oszukiwania samego siebie z powodu braku wiedzy.....nie da się usłyszeć więj niż jest, takie same kombinacje odwala sie z operacyjnymi, wstawiając w miejsce innych bez zmian komponentów zgodnie z notą producenta, ale audiodebilizm jest chorobą nieuleczalną.....
Magnetofon nigdy nie zagra lepiej niż źródło o lepszych parametrach, nie polepszy nic i jest skazany na swoje wady.

Tmarecki

• 231 / 1857
  • Aktywny użytkownik
21-04-2026, 16:12
Wrzuciłem zapytanie odnośnie tego co zobaczyłem. Myślę, że najprościej będzie sprawdzić czy to coś daje. Więc jak się uporam z innymi, które mam w kolejce to sobie to sprawdzę sam. Dziękuję za odpowiedzi na zapytanie. W sumie to widzę głosy tych, którzy jak zawsze są gotowi pomóc i tych, którzy lubią trochę dowalić. Może zadaję głupie pytania. Zobaczyłem coś ciekawego moim zdaniem. Czytałem o kilku modyfikacjach decków na TH. Sam mam Kenwooda KX-9010 z wymienionym operacyjnym i różnica jest konkretna (Mam magnetofon od PhantomLorda- on opisywał tę modyfikację). Kilku znajomych prosiłem o ocenę na starym i nowym i też wyraźnie słyszą różnicę na plus więc jednak można coś zmienić i poprawić brzmienie. I zaznaczam nie choruję na chorobę zdiagnozowaną przez Hammera (Dzięki za zdalną diagnozę).
Marek

Macio4ever

• 875 / 483
  • Ekspert
21-04-2026, 18:28
Pytanie nie są niezasadne, a poszerzanie wiedzy i dzielenie spoko. Myślę, że czasami tu na forum, jak i w życiu bywają nieporozumienia wynikające z semantyki.

Poprawa brzmienia (subiektywnie) może nastąpić ale lepiej niż źródło, to nie zagra.

Zmiana kondów, jeśli są uwalone potrafi dać wyraźne zmiany (opisywałem to po recapie RS-B100) in plus. Zmiana wartości też zmienia brzmienie, choć wcale nie musi być to w kierunku absolutnej wierności w stosunku do źródła (np. Sony 555ESL/ESA).

Z moich skromnych doświadczeń to w przypadku szczytowych modeli, to są niuanse, czasami dość trudne do wychwycenia, bo już bazowa konfiguracja jest na maksa wyciśnięta. Pytanie, co chciałbyś osiągnąć w tym konkretnym przypadku?

Możemy testy zrobić razem. Ty w swoim, ja podmienię na "audio kondy" jedną stronę w WA9ES i zobaczymy.

Piszę oczywiście ze swojej subiektywnej perspektywy, w której dobry deck, to ten który robi na maksa wierną kopię źródła. Czyli taki nudny :) :) 

Hammer

• 5811 / 3027
  • Ekspert
21-04-2026, 19:23
Tmarecki  nie nie gniewaj się , ale moje doświadczenia  jakoś mnie nie przekonały że można zrobić coś z niczego
Entuzjazm i zachwyty często nagle po paru dniach znikają, ucho ludzkie jest bardzo wrażliwe na pasmo muzyczne, często się zdarza że przy zmianie pogody nagle z dupy znika bas, czasem wysokie, takie testy nie są miarodajne bo trzeba by mieć idealne żródło, jeden kaseciak przed, drugi idealnie taki sam ale po modach i warunki.........  poza tym ludzka natura jest oszustem....i łatwo nią oszukać i to lubimy.

Ale bawić się można nawet trzeba.