Audiohobby.pl

Tandberg TCD 330

Destroyer

• 399 / 1937
  • Zaawansowany użytkownik
Dzisiaj o 16:23
Tandberg TCD 330.
Upolowałem go dość okazyjnie po to, żeby mieć dawcę organów do 440-tki w której padła mi głowica nagrywająca.
Deck miał dorabiane boczki przez poprzedniego właściciela,niby stolarza. Śruby które zastosował zrobiły spustoszenie w metalowych ściankach i w zasadzie to ten jeden minus. Front bez śladów uszkodzeń i zarysowań. Ponoć w serwisie wymieniono mu paski. Ogólnie prezentuje się korzystnie.
Kiedy włączyłem go pierwszy raz i usłyszałem ten "niegrzebany"dźwięk,zachwyciłem się jego aksamitnym b.dynamicznym brzmieniem i postanowiłem już nie przeznaczać go jako dawcę.Grał przez pół roku od czasu do czasu aż w pewnym momencie zwolnił obroty na playu. Wojtek zasugerował mi, że przyczyną może być kondensator znajdujący się w pobliżu silnika.
Jestem kiepskim serwisantem. O tym już nie raz pisałem, ale spróbuję ten kond wymienić. Przeraża mnie też demontaż urządzenia. Żeby dostać się tam, trzeba odkręcić dziesiąki śrub i pamiętać żeby one wróciły w te same miejsca.
Skoro w 1000ZXL-u wymieniłem filc od hamulca lewej szpulki i kilka żarówek funkcyjnych, to znaczy że coś "kumam" i tu też powinno się udać, jeśli to tylko ten kondensator. A więc: do roboty!
Stach

Macio4ever

• 573 / 374
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:38
Trzymamy kciuki! Rób fotki, jakoś skręcisz z powrotem :)

chorazy3

• 2216 / 2222
  • Ekspert
Dzisiaj o 17:25
Bardzo ładny magnetofon, szkoda byłoby go na części.
Do tego ma fajną podstawkę.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 17:42 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 17:47
Już zdemontowany.
Czy chodzi o ten niebieski?
Stach

AUDIOTONE

• 11175 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 18:19
Trudno powiedzieć co to jest Stanisławie. kondensator powinien być połączony z drugim uzwojenie silnika. Można zlokalizować w takim razie go po przewodach od silnika. :-) To chyba jedyna możliwość.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 18:26
Tak jest połączony.
Stach

AUDIOTONE

• 11175 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 18:41
Dobrze było by odlutować jedną końcówkę i zmierzyć ten kondensator. Na schemacie spojrzeć jaki powinien być i porównać wskazania z schematem. Niestety ja nie mam obecnie żadnych swoich zdjęć z remontu 310...a tam był podobny silnik.
Wojtek.

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 18:50
Wylutowałem go. Niestety,nie mam czym dzisiaj go pomierzyć.
Stach

AUDIOTONE

• 11175 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 19:00
Trochę mały ten kondensator... na drugiej stronie Jakub sprawdzał w TCD 310 z takim samym silnikiem i był tam inny kondensator.
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13243.15
Może być owszem inny ale czy to ten co ma być...
Wojtek.

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 19:12
Jest tylko ten .On nie jest taki mały.W pobliżu innego nie ma. Gdzie ew. takiego szukać?
W piwnicy mam 310-tkę od Arttka. Pójdę sprawdzić.
Stach

AUDIOTONE

• 11175 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 19:20
To 1.3uF na 200V, to może się zgadzać. W TCD310 może być starszy taki większy w aluminiowej obudowie. Ale warto sprawdzić i może podstawić w 310... w celu sprawdzenia.
Wojtek.

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 19:54
Noo...różnica w wielkości jest spora. Mam taką kiepską serwisówkę z netu i jeszcze niekompletna. Wszystko jest niewyraźne.
Jutro pójdę do kolegi serwisanta i wszystko mi pomierzy i sprawdzi. Tylko wg czego?
Stach

Destroyer

• 399 / 1937
Dzisiaj o 20:45
Jestem na jutro umówiony z moim serwisantem. Sprawdzi, pomierzy i poda dane.
W razie czego w rezerwie mam komplet silników od 310-tki.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:59 wysłana przez Destroyer »
Stach

AUDIOTONE

• 11175 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 21:48
Coś mi się wydaje że kondensator będzie dobry, a winę ponosi silnik. Ale to tylko moje domysły niczym nie podparte.
Wojtek.

Hammer

• 5467 / 2918
  • Ekspert
Dzisiaj o 22:06