Witam czytających.PROSZĘ O UWAŻNE PRZECZYTANIE MOJEJ WYPOWIEDZI, WSZELKIE UPRZEDZENIA POZOSTAWIAJĄC NA CHWILĘ WYŁĄCZONE. TYLKO CZYTANIE I ANALIZA PRZYTOCZONYCH PRZEZE MNIE WYPOWIEDZI. Z uwagi na obszerną treść tego tekstu temat powstał jako oddzielny, pomimo iż nawiązuje on do wielu recenzji zamieszczonych tak w dziale "Słuchawki" na forum audiohobby.pl jak również ma na uwadze wszelkie odsłuchy i oceny przedstawione na internetowych forach "sąsiadujących" jak również na internetowych forach NIEHOBBYSTYCZNYCHPiszę tutaj aby nie tworzyć wpisów w miejscu, gdzie rozmawia się na tematy słuchawek.Moje słowa oceny nie są bezpośrednio skierowane do konkretnej osoby.Wykorzystane przeze mnie wypowiedzi uczestników tego forum jedynie pokazują moje spostrzeżenia co do odsłuchów i recenzji sprzętu.Jeżeli ktoś z wymienionych czuje się urażony – przepraszam, lecz tylko za losowe umieszczenie ich wpisów, są one udostępnione publicznie i ich źródło nie jest ukrywane.Poglądy przedstawiane na forum są bardzo często zbieżne z moim stanowiskiem w tej sprawie, LECZ DO ICH WYRAŻENIA (poglądy forumowe)
UŻYWA SIĘ BŁĘDNYCH „TARGETS” WYBRANYCH DO OCENY CZYLI WSZELKIE NIEJASNOŚCI I KŁÓTNIE NA FORACH HOBBYSTYCZNYCH DOTYCZĄCE ZMIAN I WPŁYWU NA DŹWIĘK WYNIKAJĄ Z BŁĘDNEGO PRZYJĘCIA KRYTERIÓW OCENY W POŁĄCZENIU Z NIEWŁAŚCIWYM CELEM OPISU A PRZEDSTAWIANA PÓŹNIEJ OPINIA JEST KONSEKWENCJĄ BŁĘDNEGO WYBORU.
.Przywołam także tylko Wasze spostrzeżenia – spostrzeżenia uczestników dyskusji prowadzonych na forach internetowych i użytkowników sprzętu.
SĄ TO OBIEKTYWNE OPINIE chyba że nagle wszyscy zaczną zaprzeczać samym sobie. Czasem nawet ponownie.Do stworzenia tego tematu przyczyniła się także obszerna recenzja z tematu:http://audiohobby.pl/topic/10/26 strona 112 2008-10-22 / 02:06i to co w niej przeczytałem jak również kilka innych przyczyn „zewnętrznych”Nawiązując do tejże recenzji:@fallowNiesamowite wręcz podejście do podjętego tematu, włożona praca jak i chęć przedstawienia wyników szerszemu gronu czytelników.
POZWOLĘ SOBIE JEDNAK NA PRZEDSTAWIENIE MOICH KILKU KRÓTKICH UWAG:
@fallow - piszesz "Lampy wydaja się tutaj być naturalna drogą."Masz rację. Lampy mogą zabrzmieć bardzo naturalnie. Ale dlaczego??Lampy są bardziej naturalne w przekazie dźwięku z uwagi na zbliżony charakter zniekształceń wprowadzanych w przyrodzie do zniekształceń wprowadzanych przez układ lampowy. Zniekształcenia zwane harmonicznymi parzystymi zawsze występują w przebiegach dobrze zaprojektowanych stopni lampowych. Wchodzenie z napięciami we/wy poza przyjęty zakres lub nieprawidłowe dobranie warunków lampy staje się przyczyną pojawiania się w lampie harmonicznych nieparzystych - cały czas słyszanych w układach tranzystorowych czy układach scalonych. Wyjątkiem są wzmacniacze tranzystorowe pracujące w klasie A - tutaj warunki pracy tranzystora sprzyjają powstawaniu właśnie harmonicznych parzystych.Czym są te parzyste harmoniczne? Otóż harmoniczna 2 rzędu dla częstotliwości podstawowej Fs wygląda tak: Fs -> 2Fs. 4 rzędu: Fs -> 4Fs.Dla harmonicznych nieparzystych (np. scalaki) i częstotliwości podstawowej Fs nieparzysta 3 rzędu wygląda tak: Fs -> 3Fs, 5 rzędu: -> Fs -> 5Fs. Wracając do harmonicznych parzystych - przepuszczając przez lampę dźwięk o częstotliwości 100Hz na wyjściu dla 2-giej harmonicznej mamy już 200Hz.Dla 4-tej 400Hz. Tyle że mają wartość zazwyczaj mniej niż 5% więc są cichsze od właściwego dźwięku. Takie "podwajanie i poczwarzanie" występuje naturalnie w przyrodzie, stąd harmoniczne parzyste są "ciepłe" i bardziej naturalne zaś harmoniczne nieparzyste są "metaliczne, zimne, sztuczne".Jeżeli do lamp dochodzi jeszcze zjawisko nasycenia się rdzenia transformatora wyjściowego w lampowym wzmacniaczu mocy to już jest po prostu słodko :)Ale :( w dobrze zaprojektowanym buforze lampowym (wtórnik) zniekształcenia harmoniczne parzyste dla małych sygnałów mierzone są w granicach 0,01%.Dlatego właśnie jest tyle opinii że sam bufor lampowy "nie gra" i jest wręcz przezroczysty dla dźwięku.
I TERAZ
JEDNA TYLKO PROŚBA Z MOJEJ STRONY - NIE PISZCIE JUŻ WIĘCEJ W TAKI SPOSÓB:
"Nie jestem zwolennikiem nie pisania o brzmieniu IC - testujac na kilku zrodlach bez problemu mozna wyczuc
jaka dany IC ma sygnature, co zmienia, co uwypukla a co tuszuje - poznajac jego charakter."
W ZAMIAN PISZCIE PROSZĘ TYLKO O TYM CO DZIEJE SIĘ Z DŹWIĘKIEM PO WPIĘCIU TEGO KABLA DO DANEGO SYSTEMU I CO SIĘ DZIEJE Z DŹWIĘKIEM PO ZMIANIE TEGO KABLA NA INNY !!JAK WIDAĆ NIE JEST TO ANI ZAPRZECZENIE ANI NIC NOWEGO JEST TO TYLKO WŁAŚCIWY SPOSÓB OPISU ZJAWISK OPISYWANYCH W WASZYCH KOMENTARZACH DOTYCZĄCYCH SPRZĘTU. WSZYSTKIE OPISY POJAWIAJĄCE SIĘ DO TEJ PORY SKIEROWANE BYŁY NA KABLE - TAK JAKBY BYŁY ONE INSTRUMENTEM WYDAJĄCYM DŹWIĘKI. SKIERUJCIE JE W STRONĘ OPISU ZMIAN ZAISTNIAŁYCH PO ZMIANIE SPRZĘTU CZY KABLA.OPISUJCIE SWOJE ODCZUCIA PO WPROWADZENIU ZMIAN W SPRZĘCIE SWOJEGO SYSTEMU AUDIO ALE WŁAŚNIE W SPOSÓB ODMIENNY OD OGÓLNIE ROZPOWSZECHNIONEGO TAK BARDZO NA FORACH HOBBYSTYCZNYCH LECZ BŁĘDNEGO
Pomijam już autosugestię i pozostałe zjawiska są tutaj nieistotne.O kablu możecie pisać jak ładna jest jego osłonka lub jak perfekcyjnie wykonano wtyki i całość.Mówię to absolutnie poważnie.
WSZELKIE NIEJASNOŚCI I KŁÓTNIE NA FORACH HOBBYSTYCZNYCH DOTYCZĄCE ZMIAN A WPŁYWU NA DŹWIĘK WYNIKAJĄ Z BŁĘDNEGO PRZYJĘCIA KRYTERIÓW OCENY W POŁĄCZENIU Z NIEWŁAŚCIWYM CELEM OPISU..@ jjurek pisze wyżej: "Gdy skończą się wszystkie modele lampek do Yamamoto spróbuj na wyjście wzmacniacza dac dodatkowe równoległe obciążenie rezystorowe (kilkdziesiąt- kilkaset omów ). Zmieniając w ten sposób punkt pracy lampy możesz je " stroic ". To tania zabawa a efekty powinny byc wyrażniejsze niż wymiana samych lamp."@jjurek: "Ale technikalia nie mają w tym przypadku znaczenia.Doświadczalnie stwierdziłem wpływ zmiany wartości rezystora na dzwięk i to jest najważniejsze.Zachęcam posiadaczy Yamamoto i słuchaw 32- omowych do esperymentów."Pomijając, że wpięcie rezystora o innej wartości do uzwojenia wtórnego transformatora na wyjściu stopnia lampowego nie zmienia punktu pracy lampy lecz jej obciążenie o czym pisał za @jjurkiem @majkelDlaczego potraficie bezbłędnie i zawsze przyznać że wzmacniacz słuchawkowy można stroić pod dany model słuchawek zmieniając wartość rezystora szeregowego czy równoległego na wyjściu wzmacniacza
. Dlaczego wymieniacie lampy na inne, o innej barwie?
@majkel pisze dalej: "@jjurek, podtrzymuję to, co napisałem. Nie zmienia się punkt pracy po dopięciu równolegle rezystora. Wiem dobrze jak działają transformatory i sorry, ale prądu stałego on nie przenosi. Zwiększysz tylko zakres zmian prądu wyjściowego lampy, czyli poniekąd THD. Yamamoto i Twin Heada Piotra Ryki już słuchałem, do tego paru hybryd, więc powiedzmy, że wiem co można na lampie i co można na krzemie. Nie widzę powodów zarzucać to ostatnie. "
I znowu pomijając że nie tyle "Zwiększysz tylko zakres.. " co bardziej prawidłowe tutaj "ZMIENISZ tylko zakres.." wszyscy są przekonani że zmiana impedancji na wyjściu (czy wejściu) ma wpływ na brzmienie całości:
@majkel: "Punkt pracy się na pewno nie przesunie, bo wyście jest przez transformator. Zmieni się impedancja widziana dla prądów zmiennych, czyli poza wzrostem THD niczego ten rezystor nie powinien spowodować. Pytanie - czy o to chodzi? Poza tym czy lampa się szybciej nie zużyje?"I tylu z was wierzy zresztą słusznie że zmiana wartości rezystora w wzmacniaczu słuchawkowym o kilkadziesiąt omów a w lampowym o:
@jjurek: "Gdy skończą się wszystkie modele lampek do Yamamoto spróbuj na wyjście wzmacniacza dac dodatkowe równoległe obciążenie rezystorowe (kilkdziesiąt- kilkaset omów ). Zmieniając w ten sposób punkt pracy lampy możesz je " stroic ". To tania zabawa a efekty powinny byc wyrażniejsze niż wymiana samych lamp."do tego ile razy już było że wszyscy już wiedzą że zmiana kondensatorów w układzie zmienia dźwięk lub dlaczego tyle osób tyle razy wymieniało kable (interconnect) i zamieniało się z innymi właścicielami a przecież wszyscy NIE MAJĄ takiego samego sprzętu i TYCH SAMYCH kolumn głośnikowych, jednak zmiana była prawie zawsze, do tego właściciele TAKICH SAMYCH sprzętów po wpięciu TAKIEGO SAMEGO kabla słyszeli bardzo podobne różnice i wyciągali bardzo podobne wnioski. Mało tego, dlaczego zawsze najbardziej wpływ kabli na dżwięk zauważają posiadacze sprzętów lampowych a nie tranzystorowych, choć i tu może wystąpić niedopasowanie impedancyjne??? I znowu pojawiające się opinie lecz tym razem od strony właścicieli sprzętów lampowych:dlaczego tyle osób tyle razy wymieniało kable (interconnect) i zamieniało się z innymi właścicielami a przecież wszyscy NIE MAJĄ takiego samego sprzętu i TYCH SAMYCH kolumn głośnikowych, jednak zmiana była prawie zawsze, do tego właściciele TAKICH SAMYCH sprzętów po wpięciu TAKIEGO SAMEGO kabla słyszeli bardzo podobne różnice i wyciągali bardzo podobne wnioski. "......Jeszcze jakieś potwierdzenia potrzebne?? Czy znowu każdy dalej będzie twierdził że kable grają i nic poza tym. A na innej stronie czy nawet "sąsiednim" forum czyta się wypowiedzi że mały rezystorek we wzmacniaczu wpięty w szereg wpływa na dźwięk bo zmienia się impedancja i jak zmienimy kabel w słuchawkach to lepiej nie podpinać ekranu bo się pojemności mogą powiększyć... ILE JESZCZE RAZY na jednej stronie pod jakimś tytułem zapewniacie na 100% i doskonale wiecie co się dzieje po zmianach ale na innej stronie czy innym forum te same osoby nieraz - zaprzeczacie wszystkiemu i przy okazji samym sobie że nieeeee nie możliwe , gdzie TAM SĄ TE SAME SYTUACJE jak na stronie na której WŁAŚNIE TO POPIERACIE???ILE JESZCZE???Przy okazji można się pośmiać z "innych" co to nie wierzą.DLATEGO RAZ JESZCZE PROSZĘ - OPISUJCIE ZJAWISKA PO IMIENIU I ZGODNIE ZE STANEM FAKTYCZNYM.NIE PISZCIE JUŻ WIĘCEJ W TAKI SPOSÓB:
"Nie jestem zwolennikiem nie pisania o brzmieniu IC - testujac na kilku zrodlach bez problemu mozna wyczucjaka dany IC ma sygnature, co zmienia, co uwypukla a co tuszuje - poznajac jego charakter."W ZAMIAN PISZCIE PROSZĘ TYLKO O TYM CO DZIEJE SIĘ Z DŹWIĘKIEM PO WPIĘCIU TEGO KABLA DO DANEGO SYSTEMU I CO SIĘ DZIEJE Z DŹWIĘKIEM PO ZMIANIE TEGO KABLA NA INNY !!JAK WIDAĆ NIE JEST TO ANI ZAPRZECZENIE ANI NIC NOWEGO JEST TO TYLKO WŁAŚCIWY SPOSÓB OPISU ZJAWISK OPISYWANYCH W WASZYCH KOMENTARZACH DOTYCZĄCYCH SPRZĘTU. WSZYSTKIE OPISY POJAWIAJĄCE SIĘ DO TEJ PORY SKIEROWANE BYŁY NA KABLE - TAK JAKBY BYŁY ONE INSTRUMENTEM WYDAJĄCYM DŹWIĘKI. SKIERUJCIE JE W STRONĘ OPISU ZMIAN ZAISTNIAŁYCH PO ZMIANIE SPRZĘTU CZY KABLA.OPISUJCIE SWOJE ODCZUCIA PO WPROWADZENIU ZMIAN W SPRZĘCIE SWOJEGO SYSTEMU AUDIO ALE WŁAŚNIE W SPOSÓB ODMIENNY OD OGÓLNIE ROZPOWSZECHNIONEGO TAK BARDZO NA FORACH HOBBYSTYCZNYCH LECZ BŁĘDNEGO
Pomijam już autosugestię i pozostałe zjawiska są tutaj nieistotne.O kablu możecie pisać jak ładna jest jego osłonka lub jak perfekcyjnie wykonano wtyki i całość.Mówię to absolutnie poważnie.
WSZELKIE NIEJASNOŚCI I KŁÓTNIE NA FORACH HOBBYSTYCZNYCH DOTYCZĄCE ZMIAN A WPŁYWU NA DŹWIĘK WYNIKAJĄ Z BŁĘDNEGO PRZYJĘCIA KRYTERIÓW OCENY W POŁĄCZENIU Z NIEWŁAŚCIWYM CELEM OPISU.
Z poważaniem,Gabriel
Któryś z aniołów trącił mnie skrzydłem, chyba nawet za mocno..