Audiohobby.pl

Yamaha K-540

RetroTape

• 852 / 1387
  • Ekspert
28-11-2025, 22:05
Mam nadzieję :) Daj znać czy się udało jak przetestujesz.

Hammer

• 5326 / 2877
  • Ekspert
28-11-2025, 22:14
moja poniżej przekopałem poczekalnie  i nie pamiętam co w niej robiłem jeśli robiłem, ale.....
Gra cudnie po chyba 4 latach stania.......wymaga porządnej kalibracji poziomów, biasu chyba nie ruszałem.
Odtwarzanie 5 nagrywanie 4+ jak na taką klase, od Kena X1 ma większyrzesuw o ok 0,010
Jednak decki z tego okresu przyjemnie grają.
Aczkolwiek jest niskopoziomowa, kasety z niego na nowszych niżej sa odtwarzane
robocza stacja

Też uważam, że gra nieźle.
Po wymianie paska i rolki trochę rozjechał się WRMS, ale nowa rolka jest już w drodze. Przy starej rolce gniótł taśmę.
Nagrywać trzeba na "wzorcowych" kasetach, bodajże TDK AD, SA, MA. Brak regulacji BIASu na zewnątrz.

Doskonale nagrywa na Sony, Maxellach Fuji, w sumie na wszystkich dobrych kasetach, nie mam pytań, skalibruj go na bias

Michal_LDZ

• 134 / 124
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 22:21

No tak, szukając przyczyny, zacząłem regulować wysokość głowicy (1kHz od HPR).
Później dojrzałem to:
Na poniższym zdjęciu, przy głowicy kasującej, jest jakby źle założona podkładka (miedziana?).
Stwierdziłem, że to pewnie jakaś wada przy montażu i ją poprawiłem. :)
Ale teraz widzę, że u Ciebie jest podobnie.
Ciekawe, czy ucierpiało ustawienie tej głowicy.

Będę musiał to wszystko jeszcze raz poustawiać.

Michal_LDZ

• 134 / 124
  • Aktywny użytkownik
28-11-2025, 22:22
Też uważam, że gra nieźle.
Po wymianie paska i rolki trochę rozjechał się WRMS, ale nowa rolka jest już w drodze. Przy starej rolce gniótł taśmę.
Nagrywać trzeba na "wzorcowych" kasetach, bodajże TDK AD, SA, MA. Brak regulacji BIASu na zewnątrz.

Doskonale nagrywa na Sony, Maxellach Fuji, w sumie na wszystkich dobrych kasetach, nie mam pytań, skalibruj go na bias

W takim razie będę musiał jeszcze popróbować.

RetroTape

• 852 / 1387
  • Ekspert
28-11-2025, 22:56
Podkładka jest przekrzywiona, ale to raczej nie ma znaczenia dla zachowania odpowiedniego dystansu. Można ją wyprostować i będzie tak samo.

Ciekawostka, na tym zdjęciu głowica kasująca nie ma widełek po między które wchodzi taśma. Odłamały się nie wiem kiedy i spory czas tego nie zauważyłem bo magnetofon pracował normalnie, nie było problemów z kasowaniem. Obecnie mam już nową z widełkami.

Macio4ever

• 468 / 332
  • Zaawansowany użytkownik
28-11-2025, 23:16
Dodam, że tutaj to w zasadzie jest regulacja skosu, bo wysokość wymagałaby dodania podkładki lub zmiany na cieńszą. Natomiast o ile pamiętam, to było w miarę spoko na przyrządzie.

No i raczej bym sprawdzał na równym ustawieniu wzmocnienia, więc na minimum, a potem ustawił wzmocnienie na wartość docelową.

Hammer

• 5326 / 2877
  • Ekspert
29-11-2025, 08:43

No tak, szukając przyczyny, zacząłem regulować wysokość głowicy (1kHz od HPR).
Później dojrzałem to:
Na poniższym zdjęciu, przy głowicy kasującej, jest jakby źle założona podkładka (miedziana?).
Stwierdziłem, że to pewnie jakaś wada przy montażu i ją poprawiłem. :)
Ale teraz widzę, że u Ciebie jest podobnie.
Ciekawe, czy ucierpiało ustawienie tej głowicy.

Będę musiał to wszystko jeszcze raz poustawiać.

Często można spotkać podkładke pod głowice, nawet w nakach starszych było montowane, określa ona wysokość głowicy.
Na widełki głowicy kasującej bardzo trzeba uważać bo lekko odpadają , ze starości plastyk się ukrusza, potem dżwięk pływa na wysokich, jak nie ma,

Michal_LDZ

• 134 / 124
  • Aktywny użytkownik
29-11-2025, 09:26
Dodam, że tutaj to w zasadzie jest regulacja skosu, bo wysokość wymagałaby dodania podkładki lub zmiany na cieńszą. Natomiast o ile pamiętam, to było w miarę spoko na przyrządzie.

No i raczej bym sprawdzał na równym ustawieniu wzmocnienia, więc na minimum, a potem ustawił wzmocnienie na wartość docelową.

Maciek, bo to przyzwoity magnetofon!
A nie jakieś Nakamichi!
Jak raz założą w fabryce, to będzie dobrze działać przez 40 lat.
Niedobre jest regulować.
:)