Cd poprzedniego postu (zdjęcia spróbuje później).
Robię remont kawalerki z 95r. Pokój ok 25 M2 samodzielny (kuchnia ma swoje pomieszczenie).
Dwie ściany do sąsiadów, trzecia zewnętrzna z oknem i drzwiami balkon, z różnej grubości bloczków gazobeton. Na podłodze klepka, pod nią 5mm korka. Korek miał izolować/tłumić dźwięk do dołu - to moim zdaniem sprawdziło się bo nigdy nie miałem problem (a zdarzało mi się pograć ostro nawet nocą).
Na gaz betonie, położony był tynk cementowo-wapienno-piaskowy. Ściany nierówne, chropowate, z fakturą. Gazobeton nie sprawdził się akustycznie, w dodatku ściana zewnętrzna przemarza.
Obecne założenie remontowe to poprawa izolacji termicznej (ściana zewn) i akustycznej (ściany do sąsiadów).
NA PEWNO nie gładzie, spróbowałem tynków z fakturą typu baranek lub piasek. Użyłem produktów firmy Mitech, zawierają mikrosfery. Oprócz izol term mają jakąś izol akust. Wszystko aplikowałem sam, więc produkty musiały być łatwe w przygotowaniu i użyćiu.
1 - tynk nakładany rolka + tynk z fakturą piasku (0.5 mm).
Tynk rolka daje b. grubą, szorstką (fale z soplami??) fakturę. Izol term chyba się sprawdzi, akustycznie prawdopodobnie też. Wizualnie nie jest źle ale tylko do akustyki bym go nie użył. Tynk piasek wygląda duuuzo lepiej. Jest łatwy do nałożenia (normalnie wałkiem). Fajnie wyrównuje jakieś rysy, wgłębienia, można dać kilka warstw. Konsystencja budyniu. Nie śmierdzi, schnie normalnie. W dodatku takie struktury/faktury są dość modne i gdzieniegdzie można zobaczyć showroomy z mniejszymi/większymi przykładami. Można dobrać kolory.
Nie promuje Mitecha ale u nich na stronie jest dość dobry opis techniczny produktów.
Przepraszam za formę pisania - nie lubię pisać z komórki.