Jak przeliczyć? Są jakieś programy, gdzie można załadować plan mieszkania, dodać meble i policzyć?
Ja takiego nie znam, radzę sobie składaniem różnych wykresów z "REW'a" albo podobnych.
Posługuję się mocno skomplikowanym systemem ośmiu mikrofonów, ośmio kanałowym przetwornikiem USB i laptopem z "REW'em". REW daje możliwość wyświetlania wielo-kanałowo, o ile jest wpięty odpowiedni interface. Próbowałem też "Room Simulator", ale jakoś nie podeszło mi to narzędzie, zawsze coś nie pasowało mi albo programowi i wyskakiwał "błąd nieznany".
Mikrofony ustawiam w miejscu odsłuchu (jednym lub kilku), próbuję kilka materiałów w odpowiednich miejscach, zapisuję wykresy i składam to w jeden zapis.
Właściwie każde pomieszczenie nadaje się do takich pomiarów, bo to metoda porównawcza, stan zastany i stan po przeróbkach. Zmiany w konkretnych częstotliwościach dają obraz zmian. Musisz sam próbować jakie materiały odpowiadają w konkretnym pomieszczeniu.
Miałem kiedyś możliwość pomocy przy tego typu mierzeniu i stamtąd wziąłem kilka pomysłów.
Jest sposób na łatwiejsze (ale droższe od mojego) ustawienie prawidłowej odpowiedzi pomieszczenia, zakup "Technics'a SU-G700m2", ale tu są tylko dwa kanały.