Audiohobby.pl

NAD kontra Technics

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
14-10-2025, 20:55
Witam

Mam takie pytanie. Chce kupić jakiś używany wzmacniacz zintegrowany tak od 1000 zł góre do max 2000 zł. Wziąłem sobie na widelec Nad i Technics. Wszyscy mówią że technics to szajs. Ja jestem łodzianinem i mam to szczęście że w moim mieście jest sklep(komis) gdzie gościu podobno ma tylko wszystko od technica. Jeszcze tam nie byłem ale chce się tam wybrać. Z drugiej strony jest Nad, brytyjska firma. Co byście mi polecili? Czy lepiej dać sobie spokój z technicsem? W tygodniu wybiore się do tego gościa zobacze co ma w sprzedaży.

Wojciech7

• 2222 / 1635
  • Ekspert
14-10-2025, 21:38
Witam

Mam takie pytanie. Chce kupić jakiś używany wzmacniacz zintegrowany tak od 1000 zł góre do max 2000 zł. Wziąłem sobie na widelec Nad i Technics. Wszyscy mówią że technics to szajs. Ja jestem łodzianinem i mam to szczęście że w moim mieście jest sklep(komis) gdzie gościu podobno ma tylko wszystko od technica. Jeszcze tam nie byłem ale chce się tam wybrać. Z drugiej strony jest Nad, brytyjska firma. Co byście mi polecili? Czy lepiej dać sobie spokój z technicsem? W tygodniu wybiore się do tego gościa zobacze co ma w sprzedaży.

Nie zgadzam się z opinią że "technisc to szajs"-są lepsze i mnie lepsze modele wzmacniaczy  tej firmy. Jeśli wymagania są czasami nierealne zbyt wygórowane to każdy wzmacniacz,magnetofon i tak dalej można określić "szajs". Jaki masz magnetofon-do niego bym dobierał wzmacniacz-ta sam firma.

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
14-10-2025, 21:43
No ok ja tylko pisze co czytałem na temat technicsa na dwóch konkurencyjnych forach. Ja pisałem o wzmakach zintegrowanych ale podobają mi się te dzielone technicsa ale są bardzo drogie od 3000 zł.

Wojciech7

• 2222 / 1635
  • Ekspert
14-10-2025, 21:59
To chodzi o jakiś model wzmacniacza Technics nie "vintage" tylko nowoczesny-?

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
14-10-2025, 22:08
Witam

NAD C314 - trochę misiowy, gra średnicą. Polecam do ostrych kolumn
NAD C340 - polecam, jeden z lepszych modeli ze starej serii
NAD C370 - mocny ale trochę mało subtelny.
NAD C372 - nie słyszę specjalnej różnicy w stosunku do C370

340 i 370 mam od wielu lat u siebie. Miałem też 314 i 372.

Nigdy nie słyszałem dobrego Technicsa. Być może dlatego, że ich właściciele, swojego czasu, ustawiali ich charakterystykę na literkę "v" - podbite wysokie i podbite basy.

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
14-10-2025, 22:24
To chodzi o jakiś model wzmacniacza Technics nie "vintage" tylko nowoczesny-?

Nowoczesny. Vintage raczej mnie nie interesują.

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
14-10-2025, 22:26
Witam

NAD C314 - trochę misiowy, gra średnicą. Polecam do ostrych kolumn
NAD C340 - polecam, jeden z lepszych modeli ze starej serii
NAD C370 - mocny ale trochę mało subtelny.
NAD C372 - nie słyszę specjalnej różnicy w stosunku do C370

340 i 370 mam od wielu lat u siebie. Miałem też 314 i 372.

Nigdy nie słyszałem dobrego Technicsa. Być może dlatego, że ich właściciele, swojego czasu, ustawiali ich charakterystykę na literkę "v" - podbite wysokie i podbite basy.

A C 320BEE ??

Gustaw

• 4020 / 3855
  • Administrator
14-10-2025, 22:28
Nie mam dużych doświadczeń z modelami BEE.

JaKub92

• 2151 / 6020
  • Ekspert
15-10-2025, 00:01
NAD
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 5186 / 2833
  • Ekspert
15-10-2025, 08:24
Witam

Nie zgadzam się z opinią że "technisc to szajs"-są lepsze i mnie lepsze modele wzmacniaczy  tej firmy. Jeśli wymagania są czasami nierealne zbyt wygórowane to każdy wzmacniacz,magnetofon i tak dalej można określić "szajs". Jaki masz magnetofon-do niego bym dobierał wzmacniacz-ta sam firma.

to jaki wzmacniacz tej firmy jest "dobry" masz jakowyś.... no bo sie nie zgadzasz to pewnie taki masz?

Ja bym polecił Denona 560 (model wyżej czy niżej też będzie dobrze grał), przyjemne brzmienie, choć od dłuższego czasu mam teraz Aiwe XA-007 która jest odrobine bardziej "analityczna - czytaj sucha, ale dosyć dobra jak na moje uszy", bo Denon leży i czeka na odświeżenie
« Ostatnia zmiana: 15-10-2025, 08:30 wysłana przez Hammer »

RetroTape

• 814 / 1344
  • Ekspert
15-10-2025, 08:54
Naturalnie dobry wzmacniacz Technics'a to każdy jeden, który pasuje słuchaczowi. Od 27 lat używam wzmacniacza w miniwieży serii SE-CH i bardzo go lubię. Niewiele krócej mam inny wzmacniacz już "duży", który tutaj na forum ma fatalne opinie, a ja go lubię i nie zamienię na inny. Specjalnie nie podaję modelu aby nie rozpocząć dyskusji o niczym, bo mi on pasuje.

Pytanie z pierwszego posta jest bez sensu, bo są setki rożnych modeli i jeszcze więcej gustów słuchających. Chce kupić jakiś używany samochód, tak od 10000 zł góre do max 20000 zł. Wziąłem sobie na widelec Fiat i Ford. Wszyscy mówią że Fiat to szajs. Co byście mi polecili? 3, 2, 1 start ! ... :)

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
15-10-2025, 09:46
Naturalnie dobry wzmacniacz Technics'a to każdy jeden, który pasuje słuchaczowi. Od 27 lat używam wzmacniacza w miniwieży serii SE-CH i bardzo go lubię. Niewiele krócej mam inny wzmacniacz już "duży", który tutaj na forum ma fatalne opinie, a ja go lubię i nie zamienię na inny. Specjalnie nie podaję modelu aby nie rozpocząć dyskusji o niczym, bo mi on pasuje.

Pytanie z pierwszego posta jest bez sensu, bo są setki rożnych modeli i jeszcze więcej gustów słuchających. Chce kupić jakiś używany samochód, tak od 10000 zł góre do max 20000 zł. Wziąłem sobie na widelec Fiat i Ford. Wszyscy mówią że Fiat to szajs. Co byście mi polecili? 3, 2, 1 start ! ... :)

Ale dlaczego od razu bez sensu?? Ja nie mam w ogóle doświadczenia z technicsem jak również z Nadem. Technics jak widze ma multum modeli, więc jak mam wybrać coś z nich? Radze się, pytam na tym forum. Ja wiem że każdy ma swój gust ale warto się kogoś poradzić, prawda?

thomsen

• 82 / 458
  • Użytkownik
15-10-2025, 10:08
Jeszcze dodam że mój błąd i  nie napisałem czego oczekuje, jakich walorów dzwiękowych. Oczekuje ciepła i miękkości. I dobry wokal.

Road To Nowhere

• 1041 / 6436
  • Ekspert
15-10-2025, 10:40
To chyba nie z Technicsa .

Hammer

• 5186 / 2833
  • Ekspert
15-10-2025, 10:47

Kup sobie jeden z trojaczków do miasta i okolic najlepszy, jak mi się gęba cieszy jak płace za paliwo. 2 x mniej niż te Fordy i Fiaty.....