Audiohobby.pl

Średniowysokotonowy ?

pień

• 3033 / 1566
  • Ekspert
05-10-2025, 12:09
   Jak w tytule.   Czy ktoś mógłby polecić dobry, sprawdzony i z równą charakterystką taki głośnik?   Wymagania dodatkowe to rozmiar 2,5 - 3 cala, mały magnes jakiś neodymowy, 4ro-omowy najlepiej.   Generalnie najlepiej jak najmniejszej fizycznie wysokości.
   Jakąś pomroczność mam i nie potrafię niczego znaleźć.  Niby u kolegów z kataju na ale coś tam trafiłem ale wiadomo jak z nimi bywa.
   Dane techniczne w postaci idealnej charakterystyki np. od 2kHz  ja też potrafię narysować od ręki na kartce papieru.
     Do mojego projektu zrodzonego w trochę chorej głowie  to zasadniczo pasowałby od biedy Tang Band szerokopasmowy który posiadam.   Jest jednak niestety fizycznie za wysoki i za gruby w tyłku bo mages ferrytowy i sporawy dosyć.

judasz94

• 469 / 1640
  • Zaawansowany użytkownik
09-10-2025, 21:23
Ale ty kombinujesz.

Potrzebuję częstotliwość podziału przede wszystkim i skuteczność.
Ale tak na ten moment sprawdzone:
https://www.poweraudio.pl/monacor-ht-228-membranowy-glosnik-wysokotonowy-p-2474.html
miałem go w zestawie 3 drożnym , grał bardzo szczegółowo ;)
Ale to zwykły wysokotoniak, który ciąć można od 1,5khz.

Natomiast z pasmem średnik o takich wymiarach uderzać trzeba w szerokopasmowce np:
Visaton FR 58 i tego bym polecił . odpowiednio ciąć filtrem i jest.
https://impactaudio.co.uk/products/visaton-fr-58-4-ohm
Drogi nie jest ale spoko są. Ważne tylko żeby odpowiednią skrzynkę mu zrobić. Jeżeli cięcie od 350hz to około 0,8l wytłumiona na grubo wełną mineralną.
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

pień

• 3033 / 1566
  • Ekspert
12-10-2025, 12:19
Ale ty kombinujesz.

Potrzebuję częstotliwość podziału przede wszystkim i skuteczność.

W sumie to sam nie wiem jak to ugryźć to co kombinuję :)
  Ponadto trochę zmęczyło mnie budowanie różnych dziwadeł.   Jednego dnia zapał a następnego jak po ognisku ze słomy hehehee.
No ale chociaż trochę w końcu słucham bo z ostanio doprowadzonych do końca >projektów< jestem bardzo zadowolony.
     Dopada mnie jednak myśl żeby w końcu z kulami rozprawić się na dobre.   I ogień był już na odratowanie starych i porządnych jak się wydaje głośników.   Tymczasowo są u kumpla który ma za sobą już samodzielne pomiary głośników-  zbudowaną komorę do tego celu itp...   Pierwsze pomiary tak po łebkach wykazały że głośniki mają skuteczność ok 91-92 dB i cągną równo od 30Hz do 2,2 kHz
  No i wpadła mi do głowy przez to taka myśl że>   Ładne kule będą jeżeli dodam w osi drugi głośniczek wiszący na moście przed tym niskotonowcem, coś jakby zbudowanie układu koncentrycznego. Dlatego tak się wymiarów fizycznych głośniczków czepiłem.  Nie jestem przekonany czy to właściwa droga z punktu widzenia akustycznego-  niemniej lokowanie głośników na sferze-kuli w inny sposób  nie jest proste i robi z fajnej kuli bałwana hehehe.   A taki >koncentryk<  na pryszczate oko zdaje się spoko rozwiązanie w zastępstwie szerokopasmowca.   Żadnego dobrego o rozmiarze 20cm nie posiadam i szkoda mi kasy wywalić w ciemno na jakiś porządny.   Mam jedne fajne w/g mnie szerokopasmowce Tang Banda, czy jak im tam.   Ale to głośniczki 3,5 cala  i kule które nalepiłem (trzy pary od 40cm średnicy do 60cm)   są raczej zbyt przytłaczające dla nich hehehehe

---Poza tym obiecałem sobie na ciągnięcie przez jakiś czas z zapasów tzw.   szuflady , zamiast nowych zakupów.    Z szuflady powstał kombajn tzn. streamer-napęd-dac-wzmacniacz w jednym.   Od jakiegoś czasu to zasadniczo bardzo niewiele poza nim nie używam do słuchania muzyczki :)
« Ostatnia zmiana: 12-10-2025, 12:23 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1874 / 5821
  • Ekspert
12-10-2025, 14:54
O ile się nie mylę to cewki głośników w układzie wielodrożnym powinny być w jednej płaszczyźnie.
Więc wieszanie czegokolwiek przed innym głośnikiem nie ma sensu dopóki nie wyrównasz ich czasowo - a przy takich odległościach to raczej tylko cyfrowa zwrotnica da sobie z tym radę.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −