Audiohobby.pl

Kasety serwisowe mix frequency - jak używać

Macio4ever

• 387 / 279
  • Zaawansowany użytkownik
14-09-2025, 22:22
Postanowiłem zmierzyć się z tematem.

Na rynku wciąż można zdobyć kasety serwisowe, w których sygnały są zmieszane ze sobą. W takim przypadku tradycyjne narzędzia pomiarowe pokazują błędne odczyty, ponieważ dostają sieczkę sygnałów.

Kasety były używane, jak doczytałem w internetach np w fabrykach, gdzie na stanowisku pomiarowym był fizyczny filtr pasmowo przepustowy (band-pass filter), gdzie przełącznikiem wybierało się częstotliwość przepuszczaną dalej do miernika/-ów

Kupiłem kiedyś tak kasetę i postanowiłem spisać jak tego użyć w warunkach domowych. Nie wrzucałem tego do wątku kaset serwisowych aby nie zniknęło w powodzi wpisów.

Co jest potrzebne do użycia takiej kasety:

1. Komputer z kartą muzyczną - PC lub MAC
2. Program, który filtruje częstotliwości w locie - ja użyłem APO Equalizer (darmowy) - https://equalizerapo.dev/
3. Program do pomiarów - ja użyłem NAK T-100 (sklep Windows)

W moim przypadku program wf_gui (pomiar W&F) nie współpracuje z APO - nie wiem czy to problem lokalny czy globalny.

Zalety rozwiązania - można jedną kasetą serwisową opędzić np. 3 pomiary: prędkość, WF, poziom -> taki przypadek pokazuję, ponieważ są też kasety z większą liczbą częstotliwości.

Kaseta serwisowa to Panasonic QZZC-SO87. Poziom 315Hz, 0db 160 nWB/m, skos 10kHz -20db, speed 3kHz -10db

Użycie:
1. Instalujemy oprogramowanie
2. Konfigurujemy APO - urządzenie wejściowe i wyjściowe (wybór z listy) - na zdjęciu
3. Konfigurujemy APO filtry - na zdjęciu przykład odfiltrowania 315Hz oraz 10kHz w celu pozostawienia 3kHz do pomiaru prędkości
4. Kaseta do decka, deck do karty i można mierzyć.

Uwagi odnośnie tej konkretnej kasety:
1. Jest wolniejsza o 4Hz od QZZCWAT, w zasadzie pokazuje bliżej tego co ABEX
2. Ma gorszy WF własny niż ABEX i QZZCWAT (co nie musi być regułą w przypadku innych kaset) - zdjęcia
3. Fulltrack

Poziom pokazuje na wyświetlaczach idealnie natomiast nie sprawdzałem jeszcze miernikiem na wyjściach - następnym razem.
« Ostatnia zmiana: 14-09-2025, 22:42 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 387 / 279
14-09-2025, 22:25
Ciąg dalszy. Na zdjęciach:
1. Kaseta Panasonic mix freq
2. Widok z oscyloskopu (NAK T-100) zmieszanych częstotliwości
3. Widok 10kHz po odfiltrowaniu pozostałych częstotliwości

Będę jeszcze się bawił i testował dalej, zdam relację. Na razie chciałem pokazać, że się da i działa :)
Jest to bardziej ekonomiczna alternatywa niż zakup oddzielnych kaset. Jak wiadomo wszystko ma swoje wady i zalety :)

Testy zrobione na Win10
Jeżeli odepnie się w okienku konfiguracyjnym APO (Equalizer APO Device Selector) urządzenie we/wy to restartuje kartę i wf_gui działa, wtedy APO nie działa całkowicie do momentu ponownego wyboru urządzeń.
« Ostatnia zmiana: 14-09-2025, 22:58 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 387 / 279
16-09-2025, 17:16
Dumam sobie dalej i jest jeszcze jeden problem - filtry mogą wprowadzić przesunięcie fazowe, co ma znaczenie przy ustawianiu skosu. Zapewne niewielkie ale jednak.
Będę dalej testował różne warianty filtrowania i podzielę się wynikami.

Krzysztof_M

• 1871 / 5815
  • Ekspert
16-09-2025, 17:58
Taśmy z mieszanym sygnałem zaliczałbym do kategorii kompromisów.
Raczej przeznaczone do szybkiego ustawienia tańszych magnetofonów.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Macio4ever

• 387 / 279
16-09-2025, 18:19
Być może tak jest. Patrząc z perspektywy parametrów taśm (zdjęcie z TEAC) - wf/speed/azim/level są na tym samym poziomie, jak te nie będące miksem.
Ciekawostka, będę badał bo temat jest dla mnie ciekawy i może przyda się innym osobom.
« Ostatnia zmiana: 16-09-2025, 19:21 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 387 / 279
18-09-2025, 18:16
Rozkminy ciąg dalszy...

Poczytałem na temat filtrowania sygnałów i okazuję się, że powinienem użyć innego typu filtrowania w przypadku 10Khz, gdzie jak wiadomo jest badane m.in. przesunięcie fazowe przy ustawianiu azymutu. Trzeba użyć filtra liniowo-fazowego np typu FIR, którego APO nie ma.

Plan jest taki, że zbadam i przetestuję najlepiej darmowy soft filtrujący FIR np. w postaci wtyczki typu VST aby uzyskać zgodne fazowo filtrowanie w czasie rzeczywistym. A raczej prawie w czasie rzeczywistym, jako że FIR jest wymagające obliczeniowo i zapewne będzie generować lekkie opóźnienie. Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia dla samego pomiaru i ustawienia azymutu.

Domniemam :) że dla 3kHz nie ma to takiego znaczenia zgodność fazowa, bo algorytm W&F sprawdza odchylenia częstotliwości. Tutaj pewnie użyję zwykłego filtra band-pass aby było wydajnie, bo opóźnienie mogłoby zaburzyć pomiar.

Dla 315Hz istotne jest odfiltrowanie reszty i niezmieniona amplituda co oznacza odpowiednie skalibrowanie karty oraz brak wzmocnienia przy filtrowaniu.

Kupiłem jeszcze jedną kasetę typu mix tym razem ABEX, -> zrobię i opublikuję porównanie wykonane na jednym magnetofonie i zobaczymy jakie będą wyniki.
« Ostatnia zmiana: 18-09-2025, 18:18 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10839 / 6363
  • Moderator Globalny
18-09-2025, 21:17
Kupiłem jeszcze jedną kasetę typu mix tym razem ABEX, -> zrobię i opublikuję porównanie wykonane na jednym magnetofonie i zobaczymy jakie będą wyniki.
Ciekaw jestem Twoich obserwacji.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 808 / 1334
  • Ekspert
18-09-2025, 21:56
Bardzo ciekawy temat, śledzę z zainteresowaniem. Okazuje się, że nawet w dobie wszechobecnych komputerów i programów do wszystkiego nie jest tak wcale łatwo odfiltrować pojedynczy sygnał z "mieszanej" kasety.

Filtr FIR ma darmowy Visual Analyzer. Najnowsza wersja ma też rozbudowany equalizer - jak na zdjęciu.

Macio4ever

• 387 / 279
19-09-2025, 19:05
Dzięki za podpowiedź z VA. Testuję, na razie nie mogę ustawić tak VA aby przepuszczał dalej odfiltrowany sygnał, bo samo filtrowanie działa wewnątrz VA.

RetroTape

• 808 / 1334
  • Ekspert
20-09-2025, 11:10
Rzeczywiście też mi się nie udaje, w poniedziałek jeszcze powalczę na innym sprzęcie. Jednak do ustawienia azymutu nie trzeba przepuszczać sygnału dalej, wystarczy widzieć falę w VA.

Macio4ever

• 387 / 279
20-09-2025, 11:39
Rzeczywiście też mi się nie udaje, w poniedziałek jeszcze powalczę na innym sprzęcie. Jednak do ustawienia azymutu nie trzeba przepuszczać sygnału dalej, wystarczy widzieć falę w VA.

Wg mnie się nie uda :) tak jak z Trurta. Te programy wykonują operacje wewnątrz siebie, a sygnał oryginalny trafia równolegle do innych programów w niezmienionej formie.

Aproksymacja VA wizualnie jest imho słabsza niż w NAK T100 oraz wyklucza użycie zewnętrznego oscyloskopu pod 10kHz.
W sumie zmierzam do tego aby mieć ustawienia, gdzie wkładam kasetę i hop-siup sprawdzam decka.

Znalazłem darmowe wtyczki VST do APO z filtrem FIR i będę w weekend to testował. APO ma tę zaletę, że można sobie zrobić kilka konfiguracji i tylko wybierać np 315 czy 3kHz i puszczać sygnał dalej.

Zrobię też porównanie na ile duże jest przesunięcie fazowe zwykły filtr vs FIR/FFT bo być może błąd jest tak mały, że nie ma znaczenia w naszej zabawie.

Kolejna sprawa to 315Hz, które chciałbym wypuścić z kompa aby móc mierzyć amplitudę multimetrem.

RetroTape

• 808 / 1334
  • Ekspert
22-09-2025, 14:34
Udało mi się przepuścić sygnał przez VA, tak aby filtry były odtwarzane w czasie rzeczywistym. Trzeba wybrać wejście i wyjście swojej karty muzycznej i zaznaczyć kratkę przy opcji Link IN/OUT. W tym momencie na wyjściu słyszysz przetworzony sygnał z VA. Jeśli masz monitoring na sygnał wejściowy trzeba go wyciszyć, bo sygnały będą się na siebie nakładać. Chodzi o to, aby słyszeć tylko wyjście. W zależności od tego jaką masz kartę muzyczną robi się w mikserze.

Macio4ever

• 387 / 279
22-09-2025, 17:41
O dzięki, szacun! Klikałem w tą opcję ale coś musiałem spartolić bo mi nie banglało.
Przetestuję w takim razie zarówno VA, jak i APO Eq

Macio4ever

• 387 / 279
23-09-2025, 20:48
Udało mi się skonfigurować APO Eq z wtyczką VST2 z filtrem FFT (Szybka Transformacja Fouriera), dzięki której można uniknąć przesunięcia fazowego w obrabianym sygnale.

Co jest potrzebne:

1. APO Equalizer (darmowy)
2. Moss Equalizer - wtyczka VST2 (darmowa) - https://stone-voices.ru/vst/moss_equalizer?lang=en
3. Aplikacja do monitorowania - oscyloskop lub jak w moim przypadku NAK T-100

Wtyczkę Moss (Moss Equalizer.dll) kopiujemy do katalogu (Win) Program Files\EqualizerAPO\VSTPlugins

Wtyczka powinna być w wersji VST2 odpowiednia do używanego systemu operacyjnego (w paczce Moss są podkatalogi VST2 i VST3, a pod nimi Win32 i Win64).

Na zrzutach moja przykładowa konfiguracja. W APO mam jedną zakładkę "master" w której mam wybrane wszystkie zakładki, które filtrują. W niej włączam ta, którą aktualnie potrzebuję, jak wszystkie są wyłączone APO nie ma wpływu na dźwięk.
Na zdjęciach jest 6 konfiguracji bo zrobiłem dla 315Hz/3kHz/10kHz wersje FFT i opartą na filtrach APO aby sobie porównać efekty. Wydajnościowo działa bez problemu.

Pokazuję też konfigurację Moss EQ (wywołanie panelu ustawień jest z poziomu APO) dla 3kHz. Filtrowanie jest bardzo strome niemniej jednak działa jak trzeba. Funkcja Spline wygładza krzywe - będę jeszcze sprawdzał czy ma to wpływ i jaki na pomiary

Jak skończę porównanie kaset i upewnię się, że konfiguracje są OK mogę je tu wrzucić w .zip abyście mogli od ręki skorzystać.

Info odnośnie innych programów, które znalazłem ale nie testowałem:
1. Voxengo CurveEQ -> wersja darmowa wrzuca przerwę w sygnale co 45 sekund
2. sTiltV2 - darmowy

Obydwa to wersje instalacyjne więc dorzucają coś do systemu, Moss to zwykła biblioteka dll, którą normalnie się kopiuje. Ww programy mają filtry FIR.

Kolejny krok to zweryfikowanie ustawień karty/WIN/APO pod pomiar 315Hz tak aby nie następowało wzmocnienie lub osłabienie sygnału w komputerze aby móc sprawdzić multimetrem napięcia na wyjściu karty.
« Ostatnia zmiana: 23-09-2025, 22:08 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 387 / 279
26-09-2025, 21:06
Pobawiłem się trochę APO i pomiarami  -> kolejna porcja informacji.

1. Filtrowanie FFT wrzuca 50-70ms opóźnienia (zwykłe nie dorzuca nic)
2. Nie zauważyłem żadnej różnicy przy pomiarze speed/WF pomiędzy filtrowaniem FFT, a grupą filtrów notch/pass
3. Nie zauważyłem różnicy przy pomiarze (w NAK T-100) skosu pomiędzy ww. typami filtrowania. Nie twierdzę, że nie ma ale nie było nic, co mogłoby wpłynąć na samo ustawianie zgodności faz. Być może na dużym oscyloskopie coś wyłapię.

Dodałem do każdej grupy cięcia częstotliwości filtr notch na częstotliwość 50Hz ponieważ pojawiały mi się szpilki na 3kHz, 6kHz i dalej. Nie wiem czy to problem mojej konfiguracji czy wnosi się sieć czy inny diabeł. W sumie odkryłem to przypadkiem (w sensie cięcia 50Hz).

Dodanie opcji Spline wygładza filtrowanie (ciut zwiększa opóźnienie) ale nie widzę ani wad ani zalet z punktu widzenia pomiarów, przynajmniej na ten moment.

Testy planuję zrobić na Sony TC-K333ESA więc jeszcze chwila, bo muszę wybebeszyć mechanizm aby go przeserwisować.