Audiohobby.pl

UNITRA ZRK ZK 147

JaKub92

• 2123 / 5979
  • Ekspert
05-09-2025, 13:12
Ostatnio naszło mnie na posłuchanie jakiegoś czterościeżkowego ZK (trochę dlatego, że chciałem przesłuchać sobie taśmę, którą z 10-11 lat temu nagrałem właśnie na tym egzemplarzu), a nie miałem już żadnego w pełni sprawnego - każdy domagał się serwisu, łącznie z widocznym na zdjęciu, który jeszcze parę lat temu jakoś tam działał. Te 10 czy 11 lat temu został jedynie na szybko uzdrowiony, gdy dostałem go od sąsiadki, kiedy robiła porządki.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

JaKub92

• 2123 / 5979
  • Ekspert
05-09-2025, 13:17
Myślałem, że będzie szybki temat - czyszczenie, smarowanie, paski - a tu wyszły takie niespodzianki. Amortyzatory silnika kompletnie sparciałe, zdeformowane. Więc znalazłem na szybko z wydruku, dostępne w wiadomym miejscu (gdyby ktoś potrzebował, należy szukać pod oznaczeniem SAZ-7-3). Są trochę za twarde i nie do końca wytłumiają drgania silnika, ale w zasadzie spełniają swoją rolę, a nic lepszego w tej chwili nie ma. Teraz widzę, że zapomniałem zrobić zdjęcia, ale zdaje się, że parę lat temu pokazałem je w wątku ARIA MDS 2412.

Kolejną niespodzianką był problem z wyjęciem silnika - idler od przewijania zapiekł się na osi na amen - mocno skorodowało koło, na którym był usadzony. Musiałem napuszczać naftą i siłować się z nim sporo, ale w końcu wygrałem jak widać ;)

Sam silnik też rozebrałem cały, w celu wyczyszczenia i naoliwienia - przyznam się bez bicia, że wcześniej tego nie robiłem w żadnym szpulaku, a jednak po tylu latach trzeba - ze starego oleju zrobiła się galareta i aż dziwne, że silnik nadal pracował całkiem cicho.

JaKub92

• 2123 / 5979
  • Ekspert
05-09-2025, 13:23
Machnąłem też recap na szybko - jest tam raptem 10, może kilkanaście kondów. O ile większe wartości trzymały parametry powiedziałbym wzorowo, aż sam byłem w szoku, to mniejsze jak zwykle, tak, jak widać na foto (4,7uF i 10uF). Ale jak już wymieniać to wszystkie i mieć spokój na lata - w końcu prawie 50-letnie kondensatory to w zasadzie tykające bomby.

JaKub92

• 2123 / 5979
  • Ekspert
05-09-2025, 13:29
Wszystko co trzeba wyczyszczone, naoliwione, nasmarowane, wymienione i tutaj wnętrze magnetofonu po zakończeniu w.w. prac.
Teraz już po składany, jak na zdjęciach w pierwszym poście, przygrywa mi do kawy ;)

Jest tylko jedno "ale" - przy odtwarzaniu ścieżek 1-4 brakuje trochę góry (miał tak odkąd go dostałem). Myślałem, że to problem w korekcji i że recap pomoże, ale jednak nie. Obstawiam, że to jednak głowica, a ma już lekki ślad. Niestety coś ciężko ostatnio znaleźć głowice 205.S lub chociaż 205.3 w normalnej cenie - niektórych chyba zdrowo pogrzało i wystawiają je po 200 zł, co jest równowartością ogólnie sprawnego egzemplarza takiego magnetofonu...

AUDIOTONE

• 10736 / 6332
  • Moderator Globalny
05-09-2025, 14:24
I "zetka" przywrócona. Kondy to niestety rozprzestrzeniająca się zaraza. Trzeba reagować za wczasu, w przeciwnym wypadku puszczą soki i narobią więcej szkód.
Jakubie dziękuję za wpisy okraszone zdjęciami. :-)
Niechaj cieszy oko Twoje.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

siwy

• 668 / 3105
  • Ekspert
06-09-2025, 14:24
Stoi, chyba taki sam, albo ZK 146, u mojej kuzynki w garażu, kiedyś mi nawet proponowała żebym go sobie zabrał i uleciało to mej pamięci. Może warto by na niego spojrzeć.
Fajnie, że swojego przywróciłeś do żywych.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

JaKub92

• 2123 / 5979
  • Ekspert
06-09-2025, 23:07
On był ogólnie żywy, ale po prostu bardzo domagał się już serwisu jak widać ;)