Audiohobby.pl

Efekt gitarowy "Fuzz Face" - "chinina" XD

RetroTape

• 773 / 1288
  • Ekspert
21-08-2025, 22:55
Wiele razy wiercąc z ręki nie zrobiłem tego tak jak chcę, mimo najszczerszych chęci. Człowiek nigdy nie trzyma wiertła idealnie prostopadle do nawiertu, a ręka nie utrzyma przedmiotu bez ruchu. Obecnie mam odpowiedni sprzęt i praktykę, ale nie wierciłbym tego sam oszczędzając 20 zł. Gdybym się jednak za to zabrał, użyłbym wyłącznie wiertarki stołowej i imadła. Jestem już za stary na wiercenie po balkonach na kolanie nad starą gazetą. Wolę takie rzeczy wykonać precyzyjnie i zawsze tak jak chcę, co jest niemożliwe przy wierceniu z ręki, choćby nie wiem jak podejść do sprawy.

Czas chyba wrócić do tematu głównego, bo nie dotyczy on tego co kto umie. Ciekawe czy autor wątku jeszcze coś napisze :)

judasz94

• 455 / 1589
  • Zaawansowany użytkownik
22-08-2025, 08:17
Czas chyba wrócić do tematu głównego, bo nie dotyczy on tego co kto umie. Ciekawe czy autor wątku jeszcze coś napisze :)

Autora nie było na forum od 2 miesięcy, ale wiadomo że Krasul pojawia się raz na czas

Co do wątku głównego:
W przypadku składania facefuzz (bo jak fuzy to idziemy w klasykę w 99%) są dwa rozwiazania płytkowe bardzo popularne dla tego typu projektów - Strip Board lub też Tag Board. Tag board idzie w kierunku montażu point to point.

A teraz druga najważniejsza rzecz w fuzzach - dobór tranzystorów. Tutaj ma to znaczenie. Wzmocnienie, punkt pracy, napięcie baza emiter. To wszystko będzie miało wpływ na to co wyjdzie na na wyjściu tego efektu. Dlatego też warto jest eksperymentować z tranzystorami, nawet tak bardzo nienadającymi się do tego wg almagra TG5 które równie dobrze mogą w tym układzie działać bez najmniejszych problemów. Do takich eksperymentów najlepszy będzie Tag Board gdzie nie mamy ścieżek, a modyfikacje układu można dokonywać wielokrotnie bez obawy o uszkodzenie laminatu przez wielokrotne przegrzewanie

Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

KRASUL

• 32 / 1123
  • Użytkownik
23-08-2025, 09:42
Szanowni Państwo.

Parametry tego układu są zależne od hFE zastosowanych tranzystorów.

Tutaj jest wszystko dokładnie opisane:

https://www.electrosmash.com/fuzz-face

Z poważaniem

Tomasz Łysek

judasz94

• 455 / 1589
  • Zaawansowany użytkownik
23-08-2025, 11:57
Parametry tego układu są zależne od hFE zastosowanych tranzystorów.

A teraz druga najważniejsza rzecz w fuzzach - dobór tranzystorów. Tutaj ma to znaczenie. Wzmocnienie, punkt pracy, napięcie baza emiter. To wszystko będzie miało wpływ na to co wyjdzie na na wyjściu tego efektu

Tomek, właśnie to napisałem ;)
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik