Audiohobby.pl

Nakamichi 682ZX

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
17-06-2025, 14:28
Tor przesuwu wydaje się wyregulowany. Taśma układa się prosto. Jeśli moja taśma serwisowa do ustawiania wysokości głowicy od Hansapetera jest poprawna to wysokości też są ok. Azymut ustawiony. Przesuw jest bardzo stabilny, W&F w przedziale od 0,035 do 0,047 z peakami do 0,08. Chyba na żadnym magnetofonie nie miałem takich parametrów. Teraz najważniejsze, czy błąd autokalibracji wynika z uwalonego wzmacniacza operacyjnego albo elektrolitów czy z rozjechanych ustawień kalibracyjnych. Dlatego pisałem, że czekam na relację z kalibracji. Oczywiście w żaden sposób nie ponaglam. Sam i tak niektórych punktów z SM nie ogarnę. W wolnych chwilach może uda mi się ogarnąć sprawę z elektrolitami i wlutowaniem podstawek pod 4558. Ważne pytanie czy u was jak jest błąd podczas autokalibracji pojawia się terkotanie, a na koniec migają te dwie diody: stop i auto cal?

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
17-06-2025, 14:53
Według instrukcji obsługi diody migają w przypadku nieudanej kalibracji:

Paweł

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
17-06-2025, 15:31
Dzięki. To jedna sprawa wyjaśniona. Kalibracji sam na chwilę obecną nie ogarnę. Spróbuję powoli przetłumaczyć sobie serwisówkę a w międzyczasie postaram się wymienić elektrolity i wzmacniacze operacyjne.

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
17-06-2025, 16:54
Myślę, że to dobra droga. Zawsze najpierw elektronika i mechanika a na końcu kalibracja.

W moim wątku o Nakamichi 681ZX wrzuciłem filmy z przebiegu pomyślnej i nieudanej autokalibracji.
Paweł

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
17-06-2025, 17:38
Myślę, że to dobra droga. Zawsze najpierw elektronika i mechanika a na końcu kalibracja.

W moim wątku o Nakamichi 681ZX wrzuciłem filmy z przebiegu pomyślnej i nieudanej autokalibracji.

Dzięki za filmy. Czyli przy nieudanej kalibracji miga jednak tylko dioda od auto cal. U mnie miga jeszcze dioda od stopu, jak w filmie, który wrzuciłem. Czyli prawdopodobnie usterka elektroniczna. Nie wiedziałem o czym on mówi, ale podpowiedziałeś, że wymienił elektrolity i wzmacniacz operacyjny. To będzie kierunek mojego działania na teraz. Dzięki

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
17-06-2025, 20:09
Możesz sprawdzić czy wykłada się na azymucie czy na levelu. Wtedy będziesz miał potwierdzenie gdzie szukać.
Jak przechodzisz na kalibrację 15kHz to możesz także sprawdzić czy poprawnie skalibrował 400Hz. Jeśli tak to źródło problemów leży na płytce azymutu.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
18-06-2025, 14:10
Wieczorem miałem chwilę więc sprawdziłem jak to jest z tą autokalibracją. Podczas autokalibracji u mnie pracuje i automat od azymutu głowicy nagrywającej i od poziomu zapisu (pierwszy plus). Większość kaset ustawia bez terkotania i poziom jest na zero na wyświetlaczu (chyba drugi plus). Przy kalibracji kasety Basf automat od poziomu terkocze i nie ustawia poziomu jak należy (minus). Niestety za każdym razem proces kończy się miganiem dwóch diód: auto cal. i stop (drugi minus). Więc według moich dedukcji problemem jest coś podobnego co było pokazane na filmiku który wkleiłem. Tam też proces kończył się miganiem tych dwóch diód. Rozwiązaniem jak pisał Paweł była wymiana elektrolitów i wzmacniaczy operacyjnych. Podejrzewam u mnie ten sam problem, bo oglądając film Pawła w wątku o 681zx zauważyłem, że kiedy autokalibracja jest nieudana to u niego miga tylko jedna dioda od auto cal. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest słuszny, bo jestem początkującym amatorem ;) Postanowiłem, że w wolnej chwili wymienię wszystkie elektrolity na tej płytce (nie zaszkodzi) i wszystkie (4) wzmacniacze operacyjne 4558

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
18-06-2025, 14:31
Wychodzi z tego że jest sprawny. A na starych Basfach zawsze jest problem z autokalibracją bez względu na magnetofon, nawet jak jest super sprawna ;-)
Wojtek.

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
20-06-2025, 10:55

Pawle czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie w 681 zdarza się taka sytuacja, że jak kalibracja nie przejdzie to migają dwie diody? Wojtek sprawdzał w swoim 682 i kiedy nie uda mu się skalibrować poprawnie kasety to migają tak jak u mnie dwie diody. Może być tak jak zauważył Wojtek, że błąd kalibracji prawdopodobnie jest sygnalizowany inaczej w tych dwóch modelach.

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
20-06-2025, 14:05
Przykładowo w modelu 670ZX jak nie ustawi azymutu to pulsuje dioda od Play. Na YT nie znalazłem jak wygląda błąd auto azymutu i levelu w 681ZX... są tylko pokazane poprawne. Pawle Twoj jest chyba jeden film który to pokazuje. Wygląda to tak jakby zawsze kalibrowały idealnie... hahaha. A tak nie jest. ;-)
Wojtek.