Audiohobby.pl

Nakamichi 682ZX

Hammer

• 5133 / 2724
  • Ekspert
03-05-2025, 15:18
A nie taki Nak straszny jak go malują ;-)

Chyba że głowica padnie .....

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
03-05-2025, 21:26
Mam nadzieję, że z głowica wszystko ok. Wyglądało wszystko dobrze dopóki nie padło. Oby to tylko kondensatory ;)

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
04-05-2025, 13:35
A nie taki Nak straszny jak go malują ;-)

Chyba że głowica padnie .....
Jak i w każdym innym magnetofonie.
Trzeba obalić stereotyp, ponieważ słyszy się że głowice w Nakach padają... owszem padają ale nie tak na potęgę jak to by sobie można wyobrazić. Można wyczytać że są nie trwałe i wrażliwe. Bzdura, trzeba mieć pecha by trafić na Naka z zdechłą głowicą. A że są to dość drogie magnetofony to każdy piszę o tym że głowica trup lub coś podobnego. A w magnetofonach innych firm zdarza się to tak samo, tylko nikt o tym nie wspomina. Tylko szuka dawcy i wymienia uszkodzoną głowicę. A w okół głowic w Nakach zrobił się jakby wyolbrzymiony problem. Jest tak samo, szuka się dawcy i się wymienia, po sprawie. Tylko w Dragonie jest problem bo tam są cztery ślady w glowicy odtwarzającej i niczego innego nie podłożymy tylko musi być głowica od dawcy czyli drugiego Dragona.
« Ostatnia zmiana: 04-05-2025, 13:37 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
06-05-2025, 08:07
Liczę, że z głowicą jest wszystko ok. W sumie jeszcze nie trafiłem na żadnego decka z uwaloną głowicą. Chyba mam szczęście no i mało decków miałem. Czy oprócz pomarańczków, należy wymieniać jakieś konkretne elektrolity, które najczęściej padają, czy tu już sprawa indywidualna w każdym decku i po prostu wymienia się te, które tracą już swoje parametry? 

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
06-05-2025, 21:06
Głowice napewno masz sprawne bo kalibrował bez problemu na 15kHz... pomarańczki do wymiany to oczywiste.  Co do elektrolitów to trzeba wyrywkowo sprawdzić kilkanaście różnych wartości w różnych miejscach.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
07-06-2025, 18:04
Do 682ZX udało mi się znaleźć oryginał instrukcji serwisowej. Wiem że, to takie pierdoły ale cieszą. ;-)
Wojtek.

Radmar

• 1189 / 6327
  • Ekspert
07-06-2025, 18:14
Super, Wojtku!
Marek

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
16-06-2025, 12:04
W moim pomarańczki już wymienione. Nagrywanie i kasowanie wróciło, ale pojawił się inny problem. Przestała działać autokalibracja azymutu i poziomu. Coś poszło jednak nie tak jak trzeba tylko nie wiem co. Jak przycisnę pause + rec i przyciskam przycisk od autoazymutu to podświetla się czerwona dioda ale nic nie startuje. Jak puszczę przycisk dioda gaśnie. Coś musiałem spaprać. Może ktoś podpowie gdzie szukać... Bez tego magnetofon pracuje dobrze. Głowice ustawione, level też na stałe, a bias można ustawiać ręcznie jak wcześniej więc w tym momencie (nie w pełni sprawny) ma więcej opcji przy nagrywaniu niż LX-5, ale przecież nie o to chodzi.

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
16-06-2025, 14:05
Coś mi przychodzi na myśl... że to może być problem z gen 400Hz. On obsługuje azymut i level. Warto sprawdzić czy w ogóle działa ten generator. A najważniejsze to sprawdzić płytkę po recapie czy nic się nie zmarło lub czy wszystko jest poprawnie wlutowane. Skoro wcześniej działało to musi być problem z wymianą tych kondów. Tak to widzę.
Wojtek.

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
16-06-2025, 14:32
Sprawdź też połączenia (wtyczki), które były ruszane, w tym na zimne luty.
Paweł

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
17-06-2025, 00:06
Zacząłem od przeczyszczenia i podłączenia wtyczek. Po podłączeniu autokalibracja zaczęła działać, choć coś jej jeszcze dolega, ale chyba tak było od momentu gdy go kupiłem. Po włączeniu autokalibracji azymutu i poziomu słychać, że startuje. Jest odgłos terkotania i próbuje ustawić poziom co widoczne jest na wyświetlaczu tylko chyba brakuje mu zakresu, bo poziom nie dochodzi do zera. Na zakończenie procesu migają dwie diody od stopu i auto cal. Na filmikach w internecie widziałem, że proces powinien zakończyć się zaświeceniem diody od stopu. Znalazłem też film na którym jest pokazany podobny problem do mojego- proces kończy się miganiem diód od stopu i auto cal:
ale niestety moja znajomość angielskiego nie pozwala mi zrozumieć rozwiązania problemu. No i chyba nie jest pokazane dokładne rozwiązanie.

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
17-06-2025, 08:36
Jak brakuje mu zakresu (wtedy terkocze cały czas próbując ustawić) to być może trzeba skalibrować auto kalibrację (i w ogóle wykonać pełną kalibrację magnetofonu).
U mnie bardzo rzadko nie jest w stanie ukończyć kalibracji i dotyczy to zwykle zdegradowanych taśm typu BASF chrom.

Na filmie gość wymienił elektrolity z płytki auto kalibracji a także jakiś IC, podejrzewam, że chodzi o wzmacniacz operacyjny 4558, czytałem gdzieś że padają.
Także możesz zacząć od recapu tej płytki, wylutu 4558, wlutowaniu podstawek 8-pin pod te 4558 i wtedy się okaże.
Przydałoby się tylko ustalić który konkretnie 4558, bo widzę ich tam kilka.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2025, 08:54 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Tmarecki

• 151 / 1554
  • Aktywny użytkownik
17-06-2025, 09:51
A jeśli brakuje mu zakresu i nie może dokończyć autokalibracji to na końcu świeci normalnie dioda stopu, czy może być tak, że migają te dwie diody: stopu i auto cal? Elektrolity dam radę wymienić, ale wzmacniaczy operacyjnych nigdy nie lutowałem i nie wiem czy się za to brać samemu. Jeśli chodzi o pełną kalibrację magnetofonu to poczekam, aż Wojtek to opisze, bo sam na pewno tego nie ogarnę (w BX-300 i LX-5 Mateusz opisał mi jak zrobić to krok po kroku i się udało, ale tu jest tyle do zrobienia, że to chyba ponad moje możliwości)

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
17-06-2025, 10:43
Sprawdzę jak będę w domu i dam znać.
Elektrolity bym wymienił i tak.
Co do opaampa 8-pin to też nic trudnego. Nie są one jakoś specjalnie wrażliwe. Rozlutownica lub odsysacz do cyny  lub plecionka + flux a później podstawka 8-pin aby ułatwić sobie pracę i bez ryzyka uszkodzenia nowego opampa. Same opampy 4558 łatwo dostępne i tanie. Więc trudno coś tu zepsuć.
Paweł

AUDIOTONE

• 10557 / 6263
  • Moderator Globalny
17-06-2025, 10:58
Na mnie proszę nie czekać, ponieważ niewiem kiedy się za niego zabiorę. Na obecny czas mam inne sprawy na głowie. Sporo żeczy się pokomplikowało i obecnie priorytety się zmieniły niestety. Kiedy wróci wszystko do normy - niestety niewiem. Do tego notoryczny brak czasu...
Co do braku zakresu to wpierw trzeba sprawdzić czy jest poprawnie ustawiony tor prowadzenia taśmy.  Ponieważ bez tego regulacją azymutu i levelu się będzie wykraczać za każdym razem. Gdy wysokość obu głowic jest nie ustawiona poprawnie też będą problemy. Do tego jeśli taśma jest zmęczona to azymutu też automat nie ustawi. Musi być odpowiedni poziom z kasety dla 400Hz podczas kalibracji azymutu w przeciwnym razie będzie błąd. To zauważyłem na swoim.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2025, 12:45 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.