Audiohobby.pl

Nakamichi 682ZX

Hammer

• 5112 / 2679
  • Ekspert
03-05-2025, 15:18
A nie taki Nak straszny jak go malują ;-)

Chyba że głowica padnie .....

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
03-05-2025, 21:26
Mam nadzieję, że z głowica wszystko ok. Wyglądało wszystko dobrze dopóki nie padło. Oby to tylko kondensatory ;)

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
04-05-2025, 13:35
A nie taki Nak straszny jak go malują ;-)

Chyba że głowica padnie .....
Jak i w każdym innym magnetofonie.
Trzeba obalić stereotyp, ponieważ słyszy się że głowice w Nakach padają... owszem padają ale nie tak na potęgę jak to by sobie można wyobrazić. Można wyczytać że są nie trwałe i wrażliwe. Bzdura, trzeba mieć pecha by trafić na Naka z zdechłą głowicą. A że są to dość drogie magnetofony to każdy piszę o tym że głowica trup lub coś podobnego. A w magnetofonach innych firm zdarza się to tak samo, tylko nikt o tym nie wspomina. Tylko szuka dawcy i wymienia uszkodzoną głowicę. A w okół głowic w Nakach zrobił się jakby wyolbrzymiony problem. Jest tak samo, szuka się dawcy i się wymienia, po sprawie. Tylko w Dragonie jest problem bo tam są cztery ślady w glowicy odtwarzającej i niczego innego nie podłożymy tylko musi być głowica od dawcy czyli drugiego Dragona.
« Ostatnia zmiana: 04-05-2025, 13:37 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tmarecki

• 141 / 1509
  • Aktywny użytkownik
06-05-2025, 08:07
Liczę, że z głowicą jest wszystko ok. W sumie jeszcze nie trafiłem na żadnego decka z uwaloną głowicą. Chyba mam szczęście no i mało decków miałem. Czy oprócz pomarańczków, należy wymieniać jakieś konkretne elektrolity, które najczęściej padają, czy tu już sprawa indywidualna w każdym decku i po prostu wymienia się te, które tracą już swoje parametry? 

AUDIOTONE

• 10410 / 6218
  • Moderator Globalny
06-05-2025, 21:06
Głowice napewno masz sprawne bo kalibrował bez problemu na 15kHz... pomarańczki do wymiany to oczywiste.  Co do elektrolitów to trzeba wyrywkowo sprawdzić kilkanaście różnych wartości w różnych miejscach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.