Audiohobby.pl

Paski napędowe - źródło

chorazy3

• 1828 / 1909
  • Ekspert
26-02-2025, 19:28
Zapakowane tak że nawet nie ma jak sprawdzić czy dobre są. Ale na oko wydają się grubsze niż oryginalne więc to musi być bieżąca produkcja.
Paweł

AUDIOTONE

• 10137 / 6145
  • Moderator Globalny
26-02-2025, 20:59
Więc, tak to wygląda co ja posiadam. Główny pasek pomiędzy osiami QDB0297.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tede

• 106 / 719
  • Aktywny użytkownik
26-02-2025, 21:16
Także uważam że to nie oryginalne.Jak zamawiałem zamienne paski z chin do walkmanów to też zapakowali w podobne opakowania jeszcze z naklejką że elementy wrażliwe na ESD.Mimo że to nie oryginały to nie znaczy że będą złe.Ja nie miałem wyjścia bo oryginałów nowych nie ma na rynku,a nawet jeden popularny sprzedawca ze Słowacji od którego sporadycznie brałem paski do jednego rodzaju odtwarzacza to reklamowałem partie pasków gdyż wiele odbiegały od oryginałów bo się rozciągały prawie jak kauczuk i się po prostu ślizgały.Odpisał że wykonawca używa innej gumy bo tamta nie była trwała,więc przy kolejnym zamówieniu dodał mi ze starej partii.I faktycznie kilka lat po wymianie znów paski do wymiany a z nowej serii produkcyjnej się nie nadają.Do moich przenośnych odtwarzaczy już nie ma nigdzie na świecie dobrych pasków więc kupiłem 700szt za 30zł kiepskiej jakości ale coś z tego da się wyszukać w miarę dobrego.

RetroTape

• 702 / 1116
  • Ekspert
26-02-2025, 21:45
Więc, tak to wygląda co ja posiadam. Główny pasek pomiędzy osiami QDB0297.
Fajny, jeszcze stare logo Matsushita :)

Cytat: Tede
Mimo że to nie oryginały to nie znaczy że będą złe.
Może i będą ok, ale nie w tym rzecz. Na aukcji wyraźnie czytamy całą litanię zapewnień, że to oryginał:

"Komplet oryginalnych pasków napędowych do magnetofonu TECHNICS RS-B100 (2 szt)"
"Pasek oryginalny: PANASONIC"
"Tylko oryginalne części gwarantują długą, bezawaryjną pracę urządzenia oraz utrzymanie optymalnych parametrów technicznych (fabrycznych)."
itd.

Płaci się też kilkukrotnie wyższą cenę niż za zwykły zamiennik. Dostajemy natomiast składak (zapewne z Chin) z wyraźnym działaniem mającym niby pokazać, że to oryginały. No ten hologram z Amazona rozbił system ;)

Widziałem dziesiątki części zamiennych Panasonic, żaden tak mnie ubawił jak ten "originalny" twór ...
« Ostatnia zmiana: 26-02-2025, 21:49 wysłana przez RetroTape »

Macio4ever

• 87 / 61
  • Użytkownik
27-02-2025, 08:04
Dokładnie tak, kupiłem bo był opis, że oryginalny. Zamiennik to mam od innego sprzedawcy z Allegro... i za mniejsze pieniądze.

Tede

• 106 / 719
  • Aktywny użytkownik
27-02-2025, 21:33
Jeśli różnica w cenie znaczna to zmienia postać rzeczy.