Audiohobby.pl

VCR Serwis

pień

• 3167 / 1675
  • Ekspert
28-01-2026, 09:37
Ależ agregata sobie wziąłeś na początek.  Sto osiem stron serwisówki a na każdej plany tak skoncentrowane że przez lupę trzeba patrzeć  :)
   Nooo, parę odcinków może być lekko.   No ale Ty nie brazylijczyk i pewno raz-dwa  ogarniesz :)

judasz94

• 498 / 1749
  • Zaawansowany użytkownik
28-01-2026, 12:53
Ależ agregata sobie wziąłeś na początek.  Sto osiem stron serwisówki a na każdej plany tak skoncentrowane że przez lupę trzeba patrzeć  :)
   Nooo, parę odcinków może być lekko.   No ale Ty nie brazylijczyk i pewno raz-dwa  ogarniesz :)

Czy ogarnę zobaczymy, VCR to dla mnie nowa działka. Nie podoba mi się to co się dzieje na obrazie. Najlepiej jakby mieć oscyloskop i taśmę z nagranym pasem i patrzeć co się dzieje na poszczególnych układach. Czy to synchro skacze i reaguje na białe pola, czy silnik głupieje. największe problemy są przy dynamicznych zmianach tła.
Kiedyś dojdę do tego co mu dolega.
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

judasz94

• 498 / 1749
28-01-2026, 14:51
Post pod postem///

Sytuacja się rozjaśniła. Ktoś grzebał w potencjometrach lub też czas zrobił swoje i się rozjechały.
W każdym razie moja intuicja od początku coś mówiła "Układ detekcji" jeszcze pisałem wczoraj do Kuby cytuję: "wydaje mi się ze problem leży w detektorze wizji" To było po wstępnych zabawach.

Tak więc  potencjometr od układu usuwania szumu czyli sprzężenie zwrotne tak na prawdę zawiodło. Teraz pozostaje regulacja luminancji bo mam wrażenie, że trochę mydło jest (mało konturu w stosunku do koloru) co sugeruje, że wyjściowy sygnał jest za niski i z offsetem  (w logice ujemnej ) co tez wpływa na synchro - czasami zgubi ale już nie jak wcześniej)

Tak więc kalibracja toru na wieczór albo dzisiaj albo jutro ;)
Adam

judasz94

• 498 / 1749
29-01-2026, 11:35
Nie jest idealnie. Ogólnie odtwarza dźwięk tak jak trzeba. Trakuje tak jak trzeba. Problem jest to że nie jest stabilny.

Wyskakuje z synchro, wyskakuje z kolorów czasami - pokazują się kolorowe paski poziome. Chyba muszę się wybrać do Kuby i z jego doświadczeniem ogarniemy mechanikę ;)

Na razie mam sukces w postaci tego ze odtwarza lepiej jak odtwarzał
« Ostatnia zmiana: 29-01-2026, 12:34 wysłana przez judasz94 »
Adam