Audiohobby.pl

Technics RS 673

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
18-01-2024, 17:05
Recap to już obowiązkowo nie chciałem straszyć na początek ale jak elektronik to se poradzi, ale najpierw te przełączniki trzeba je rozruszać przełączjąc zapis/odczyt fizycznie ręką .... zresztą jak napisałeś cokolwiek mogło paść...... to tak jak kupowanie auta z Włoch czy Grecji....

RetroTape

• 897 / 1448
  • Ekspert
18-01-2024, 18:36
Miałem kiedyś taki przypadek w JVC KD-D20, że głowica traciła jeden z kanałów przy nagrywaniu. Potrafiła właśnie zacząć nagrywać po dotknięciu nóżki głowicy, a po chwili już nie. Widziałem to na mierniku głośności. Początkowo też stawiałem na problem z głowicą lub kabelkami i kilkukrotnie wszystko przelutowywałem, bez skutku. Pomogło psiknięcie kontaktu do takiego długiego przełącznika, który przełączał tryb nagrywania/odtwarzania głowicy. Przełącznik był aktywowany przyciskiem record, który dalej za pomocą długiego pręta, przełączał owy przełącznik. Do tej pory nie wiem czy był to zbieg okoliczności czy po prostu coś w tym przełączniku nie kontaktowało. Mam wątpliwości bo przecież jeśli nie byłoby tam kontaktu, to co by zmieniało dotknięcie nóżki głowicy ? Tak czy inaczej problem zniknął. Stawiam więc na to co napisał już kolega Hammer. Jeśli to nic nie da, będzie trzeba sprawdzić cały tor odczytu, jak też już zostało napisane.

ManiekK

• 6 / 748
  • Nowy użytkownik
19-01-2024, 13:48
Szanowne forum, OGROMNY "SZACUN". Działa! Wystarczyło, że na pauzie (z kasetą) wcisnąłem REC i zaskoczył. Powtórzyłem kilka razy i działa na dwóch kanałach:). Biorąc pod uwagę wiek, jakość dźwięku bardzo dobra (Czyli pomiarem napięć na głowicy w czasie pracy raczej nic nie uszkodziłem, uhhh). Dźwięk jakby bardzo delikatnie falował w "podkładzie" utworu, to pewnie sprawa zużycia rolki dociskowej? Ma też czasami problem z przewijaniem, to sprawa paska. Nie sprawdzałem nagrywania ale wszystko pozostałe śmiga:).
Podsumowując: zasadniczo nie musiałem rozkręcać obudowy ale dzięki temu wzrósł mój zachwyt elektroniką tamtych lat. Domyślam się, że doprowadzenie tego magnetofonu do stanu "dla siebie" wymagało by sporo czasu i nakładu, dlatego za jakiś czas się z nim pożegnam.
Jeżeli chodzi o mnie, to nie jestem typowym elektronikiem. Natomiast z zamiłowania od dziecka się tym interesowałem:). Trochę pomogło technikum automatyczne ale w zawodzie nigdy nie pracowałem. Bardzo dziękuję za pomoc, cieszę się, że trafiłem w grono fajnych ludzi:).
PS. Kolejny magnetofon jaki chcę pomęczyć to TECHNICS RS-B85. Domyślam się, że mam dołączyć do wątków z tym modelem?

AUDIOTONE

• 11269 / 6477
  • Moderator Globalny
19-01-2024, 14:10
To dobrze że się rozruszał. :-)
Wklej proszę jakieś zdjęcia tego 673... do obecnego tematu dla potomnych.
RS-B85 niestety niema tematu, musiałbyś założyć nowy.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
24-01-2026, 22:11
Brakuje zdjęć tego modelu a jako, że ostatnio dostałem od znajomego ten właśnie model to wrzucę kilka swoich zdjęć. W moim odtwarzanie i nagrywanie chodzi normalnie natomiast przewijanie praktycznie nie działa. Pasek jest strasznie rozciągnięty i nie daje rady. Czy ktoś orientuje się w wymiarach? Nie gustuję w Technicsach, ale skoro trafił do mnie za darmo to postaram się nim zająć i za jakiś czas trochę przy nim popracować. Po ustawieniu azymutu głowicy i poziomów odtwarzania odtwarza dobrze, nagrywanie trzeba będzie wyregulować. Moja subiektywna ocena odtwarzania jest taka, że jego granie podoba mi się bardziej niż posiadanego kiedyś RS BX-747. Tamten grał w stylu CD takim cyfrowym dźwiękiem, ten gra ciepło jakby bardziej analogowo, naturalnie. Dobrze, że jakieś miejsce w salce w piwnicy jeszcze mam, bo trochę mi się kolekcja rozrosła.
Marek

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
24-01-2026, 22:13
c.d
Marek

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
24-01-2026, 22:15
c.d
Marek

AUDIOTONE

• 11269 / 6477
  • Moderator Globalny
25-01-2026, 11:19
Ależ Ci się Marku fajny "piekarnik" trafił. Z milionem fioletów... odrazu do wymiany. Pamiętaj. Swoją drogą ciekawy śmietniks:-) Gratuluję.
Wojtek.

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
25-01-2026, 11:30
Te Technicsy piekarniki to bardzo dobre kaseciaki, dżwięk bardzo dobry dla koneserów analogu, na tzw "strychu" stoją mi chyba 2 bo mają problem z wagą i miejscem na półce no i z odgłosami typu start i stop, strzelają jak stare karabiny......w nocy budzą cały dom........mechanicznie jak szpulowce nie do zarżnięcia, a w salonie to się pięknie prezentuje........ja mam z wskaźnikami wychyłowymi. tutaj widze cyfrówka, ale ładna.
Oprócz kondów  do wyczyszczenia są listwy przełączajżce zapis/odczyt, po prostu któregoś pięknego dnia będą zanikać kanały........

Macio4ever

• 626 / 393
  • Ekspert
25-01-2026, 12:26
Wojtek mnie uprzedził z fioletami, które też zwróciły moją uwagę.
Fajny Techniol, fajny wyświetlacz. :)

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
25-01-2026, 23:51
Na razie sobie postoi. Wygląda fajnie i intrygująco z lusterkiem i tą leżącą kasetą. Odtwarzanie działa więc go można posłuchać- tylko lekko je podregulowałem. Więcej nie będę ustawiał zanim nie powymieniam kondensatorów i pasków. Dzięki za informacje co trzeba zrobić na starcie. Właśnie miałem o to pytać ;) Niestety nie mogę znaleźć serwisówki do niego. Czy ktoś się orientuje czy w jakimś innym modelu był taki mechanizm albo elektronika? 
Marek

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
26-01-2026, 08:11
Pytanie do Wojtka: Czy można skopiować wpisy nano z działu ogólnego na temat tego decka? Szukałem informacji o nim i w dziale magnetofon na str 905-6 jest dużo informacji na jego temat. Tutaj byłyby w jednym miejscu.
Marek

Hammer

• 5569 / 2938
  • Ekspert
26-01-2026, 09:06
Na razie sobie postoi. Wygląda fajnie i intrygująco z lusterkiem i tą leżącą kasetą. Odtwarzanie działa więc go można posłuchać- tylko lekko je podregulowałem. Więcej nie będę ustawiał zanim nie powymieniam kondensatorów i pasków. Dzięki za informacje co trzeba zrobić na starcie. Właśnie miałem o to pytać ;) Niestety nie mogę znaleźć serwisówki do niego. Czy ktoś się orientuje czy w jakimś innym modelu był taki mechanizm albo elektronika?

https://elektrotanya.com/technics_rs-676us.pdf/download.html
https://elektrotanya.com/technics_rs-671us.pdf/download.html
https://elektrotanya.com/technics_rs-615us_service_en.pdf/download.html
« Ostatnia zmiana: 26-01-2026, 09:12 wysłana przez Hammer »

Tmarecki

• 211 / 1768
  • Aktywny użytkownik
26-01-2026, 09:10

do 676 jest
https://elektrotanya.com/technics_rs-676us.pdf/download.html
Dzięki :)
Marek

AUDIOTONE

• 11269 / 6477
  • Moderator Globalny
26-01-2026, 19:13
Pytanie do Wojtka: Czy można skopiować wpisy nano z działu ogólnego na temat tego decka? Szukałem informacji o nim i w dziale magnetofon na str 905-6 jest dużo informacji na jego temat. Tutaj byłyby w jednym miejscu.

To chyba wszystko co istotne ;-)
Wojtek.