Audiohobby.pl

Magnetowidy monofoniczne - klasyki z Pewex'ów i Baltony

JaKub92

• 2153 / 6022
  • Ekspert
20-10-2025, 14:16
Cześć, Michał41 - miło powitać kolejnego fana magnetowidów :)
A widzisz - kaseta wchodzi do windy tak samo, jak w VC-780 który naprawiałem kiedyś i on miał funkcję ładowania kasety z pilota. Do tego VC-K88 pilota nie mam - dzięki za uświadomienie mnie w takim razie :) Ale ciekawy ten pilot! Nie wiedziałem, że ma jogga.
Co do zmiany rolki dociskowej i łożysk capstana - tak szybko to one się nie wyrabiają ;) A rolki w SHARPach z tego okresu dobrze przechodzą próbę czasu. Łożyska również są dosyć wytrzymałe - ale na to najlepszy patent miał Panasonic - z dodatkowym łożyskiem u góry.
Opisz proszę tego VC-H80 w wątku "Magnetowid Stereo Hi-Fi", bo jest to rzeczywiście ciekawe - nie spotkałem jeszcze dwugłowicówki stereo. Ciekawy jestem, jak to rozwiązano.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Michal41

• 4 / 4
  • Nowy użytkownik
20-10-2025, 17:24
Rolka dociskowa tego mojego Sharpa vc-k88 wytrzymała ze 20 lat😁. Pierwszym objawem jej zużycia było to że dźwięk przycichł. Wymieniłem i jak ręką odjął. Panewki od capstana są małe i miałem już znaczny luz. Postanowiłem że zobacze jak to bedzie jak założe łożyska kulkowe zamiast nich i jest super,co prawda jest ciut głośniejszy podczas szybkiego przewijania ale to normalne. Pilot z takim joggiem był również z tego co pamiętam w wielu innych modelach np. vc-a62, vc-90et ,vc-k98 oraz vc-h99. A co do modelu vc-h80 to kupiłem go bez pilota. Obraz generuje bardzo ładny,wiadomo nie taki jak k-88 ale przewyższa go dźwiękiem🙂. A wygląda to to tak:

Michal41

• 4 / 4
  • Nowy użytkownik
20-10-2025, 18:23
Pora na wieczorny seans 😁
« Ostatnia zmiana: 20-10-2025, 18:44 wysłana przez Michal41 »

JaKub92

• 2153 / 6022
  • Ekspert
Dzisiaj o 15:20
Dzięki za zdjęcia - widzę, że ten VC-H80 ma jeszcze inny wyświetlacz, którego nie widziałem wcześniej, a ścieżkę stereo jednocześnie czytają te same głowice, które odpowiadają za wizję - dobrze rozumiem?

I widzę, że oglądasz VHS na odpowiednim telewizorze :)
Ja poszedłem w telewizory jeszcze w drewnianych budach i z głośnikiem oraz panelem sterowania z boku - po prostu podobają mi się wzorniczo - mają w sobie coś. Gdybym miał więcej miejsca, to sprawiłbym sobie jeszcze taki Sony Trinitron albo Panasonic Quintrix 29' z płaskim kinolem - ale... zachciało mi się tamtych zabytków. Mają też swój osobny temat tutaj.

Utworzyłem też kiedyś osobny wątek filmowy, tak na przyszłość ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Michal41

• 4 / 4
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 16:02
JaKub92 Sony Trinitron to moje ulubione kineskopowce od zawsze🙂. Ich jasność obrazu oraz ostrość powalają 🙂. Do vcr to tylko kineskopowce. A ten Sharp vc-h80 ma ogólnie 4 głowice na bębnie wizyjnym. Dwie video i dwie hifi stereo 🙂.