Audiohobby.pl

Kasety VHS i S-VHS

Wojciech7

• 2129 / 1526
  • Ekspert
11-06-2025, 16:14
Taka mniejsza kaseta magnetowidowa-VHS-C.
Będzie w magnetowidzie VHS do nagrywania/odtwarzania-:)))
« Ostatnia zmiana: 11-06-2025, 19:16 wysłana przez Wojciech7 »

Wojciech7

• 2129 / 1526
  • Ekspert
13-06-2025, 11:36
Kaseta magnetowidowa typu SVHS. Ma specjalny otwór na stronie z innymi wycięciami . Magnetowid(BLAUPUNKT RTV-925HiFi) pozwala na nagrywanie/odtwarzanie takich kaset magnetowidowych (informacja z instr. obsługi w języku cudzoziemskim). Zapala się napis S-VHS na przedniej ścianie magnetowidu po włożeniu takiej kasety.
Teraz "jazda bez trzymanki" - audio HiFi  będzie- teraz to tylko audiofilskie-:)))
 Naprawdę słyszę różnicę audio przy odtwarzaniu- VHS/SHV- hehehe....

pień

• 2747 / 1462
  • Ekspert
13-06-2025, 12:39
Hmmmm..
   Nie bardzo rozumiem skąd nagle słyszysz że dźwięk z kaset SVHS  jest lepszy niż z VHS.    Zapis dźwięku HiFi na wirujących głowicach jest tożsamy dla VHS i SVHS   i samo S przed resztą oznacza jedynie lepszą jakość obrazu.
  A ta różnica nagła to wydaje mi się że wynika z tego że przy nagraniach na VHS nie włączałeś wcale odtwarzania wysokiej jakości dźwięku HiFi  z zapisu helikalnego tylko pozostawałeś na klasycznym stereo.
  Magnetowid zapewne na automacie przestawił na HiFi  w przypadku rozpoznania kasety SVHS.   I oczywiście różnica jest, prawdziwy audiofil to popełniłby z 10 stron maszynopisu na wywodach jakaż to bezdenna przepaść jakościowa pomiędzy nimi jest.
      Normalnie przy odtwarzaniu kaset VHS  ręcznie trzeba wybrać który z dźwieków heheh  ma być kierowany na wyjście. Przynajmniej w tych naszych grundigopanasiach :)
Ty masz akurat Blaupunkta RTV 925  a ja niby ten sam Panaś 88   i same >klawiatury różnią się między nimi.   A w Blaupunktcie 820 klawiatura wygląda na podobną i u góry mam suwak  typu>  HiFi, Line, Mix którym wybieram dźwięk.
I tam żadnych cudów nie ma ponieważ dźwięk w magnetowidach HiFi niezależnie czy VHS  czy też SVHS jest zapisywany w dwóch niezależnych miejscach i dokładnie w taki sam sposób.   Pierwszy,  jak w klasycznym magnetofonie tyle że dwie ścieżki tego dźwięku są na krawędzi taśmy, przez zwykłą nieruchomą głowicę.  Drugi,  właśnie ten HiFi helikalny zapisuje się głowicami wirującymi.
Dualizm w audio,  został zachowany żeby była kompatybilność przy odtwarzaniu taśm pomiędzy maszynami o różnych możliwościach.
 Typu nowy film zapisany z dźwiękiem hifi odtwarzał się nawet na pierwszych gratach które miały tylko mono ścieżkę dźwiękowa.
    No i na odwrót oczywiście, wideo hifi z powodzeniem odtworzy kasetę prehistoryczną.   Co najwyżej sam jego system hifi audio ma wtedy wolne.

Jest jeszcze opcja z taśmami.   Parę dni już mnie trzyma na nagrywaniu różności i moja klasyfikacja taśm na chwilę obecną wygląda tak:

Od lewej najlepsza,  do prawej najgorsza.
      Zawiodłem się na Basfach.   Bardzo ładne, mocne i równe taśmy ale nośnik już pada.  Starsze niż te 2000x  uważam za całkowicie nieprzydatne do zapisu audio hifi w magnetowidach.   Brum synchronizacji słychać często.   W 2000x od czasu do czasu wprawdzie ale też bywa.
Drugim zawodem jest Sony premium.   Brumów nie ma ale trafiają się >dziury<  w nośniku i całkowity zanik dźwięku.  Na tej mojej ze zdjęcia to 5 czy 6 takich dziur.  Dwie małe po ok 0,5 sekundy a reszta to po 2, 3 sekundy.
Fuji E 180 pierwsza to nie dlatego że lepiej brzmi od siostry, bo różnicy żadnej nie słyszę.   Dlatego że 3 godzinna a taśmy na szpuli na oko tyle samo co co w 240.   Tak więc na chłopski rozum wydaje mi się grubsza i możliwe że mechaniczną wytrzymałością dorówna Basfowi.
  Do przećwiczenia mam jeszcze fuji 180 słabszej serii i maxell 240.    TDK 240 odpadły całkowicie, pewno trafiłem na jakieś podróby.   Taśma w środku krzywa, krawędzie wyglądają na odgryzane  i dziury w nośniku co 2 minuty odtwarzania.
  Basfa przeżywam jak żaba okres, bo mam ich zatrzęsienie a wychodzi że lipa z nich :(    SKS znaczy już je łapie

.....  skleroza.   Jest jeszcze jedna sprawa.   Wszędzie niby piszą że wsio ryba jaka taśma, jaki poziom wysterowania bo i tak to zapisane z kodowaniem FM  i poziom zapisu wali do wysycenia taśmy.
  A no chyba nie.   Starsze basy nie wytrzymują zapisu HiFi.     Przy odtwarzaniu takiej taśmy można usłyszeć że nagle zdechły nam kondensatory w zwrotnicach, dźwięk jakby przepuszcza przez kruszarkę do kamieni heheheh   
Oczywiście teoretycznie nie ma co się dziwić, w końcu tam nigdzie nie napisali że to HiFi taśmy
« Ostatnia zmiana: 13-06-2025, 13:19 wysłana przez pień »

Wojciech7

• 2129 / 1526
  • Ekspert
13-06-2025, 16:54
"Nie bardzo rozumiem skąd nagle słyszysz że dźwięk z kaset SVHS  jest lepszy niż z VHS. "- może to tylko moja
sugestia-?
Też jest w moim magnetowidzie przełącznik  HiFi/Normal Mix- OFF/ON.
Nie testowałem posiadanych w niewielkiej ilości różnych kaset magnetowidowych (mała ilość)-nie wiem która byłaby
najlepsza. Testuje różne możliwości magnetowidu, dla tego zakupiłem kasetę magnetowidową SVHS, wcześniej VHS-C
z adapterem (z wbudowanym silnikiem bateryjnym).

Wojciech7

• 2129 / 1526
  • Ekspert
17-06-2025, 21:16
Kolejna magnetowidowa kaseta:)))

Okładka wersja robocza-hehe....
« Ostatnia zmiana: 17-06-2025, 21:19 wysłana przez Wojciech7 »

chorazy3

• 2015 / 2027
  • Ekspert
18-06-2025, 08:33
Wyjątkowo krótka. W sam raz na 1 album.