Audiohobby.pl

Magnetofon szpulowy by judasz94

judasz94

• 478 / 1661
  • Zaawansowany użytkownik
11-09-2024, 00:23

Zabawa trochę ruszyła. W wolnej chwili od pracy na budowie poskładałem jako tako, żeby zagrał. Na razie zdjęć nie daje. Muszę się postarać ładniej zamocować płytki i zrobić porządek z kablami.  Film z prób ;)
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

pień

• 3086 / 1587
  • Ekspert
11-09-2024, 07:14
Przed wyjściem do roboty oglądam :)
   Czad!!!!
      Działa :)

judasz94

• 478 / 1661
11-09-2024, 07:51
Jakoś działa.
Teraz trzeba zrobić przełącznik 9,5 / 19 dla silnika i zmianę filtrów przy zmianie prędkości. Ale mam już wyprowadzone kabelki.
Dodatkowo muszę inaczej zamontować płytę wzmacniaczy bo teraz jest "tymczasowo" na trytkach do chassis.
W końcowej wersji jeszcze do skrzyni wleci głośnik i elektroniczne sterowanie napinacza lewego przy pomocy PWM. Muszę tez zmienić sprężynę napinacza na trochę mocniejszą - ta wymaga zbyt małej mocy silnika żeby się odciągnąć. Prawa jest inaczej ułożona i jej łatwiej się ustalić. Do poprawy zostaje też prowadzenie taśmy  - nakrętki które utrzymują dolną część łożyska rolek współbieżnych z napinaczem są za wysokie więc trzeba je trochę zjechać w dół ewentualnie dam podkładki pod mostek głowic tak by je podnieść o 1 mm do góry.
Ogólnie jest dobrze jak na ten moment.
Adam

AUDIOTONE

• 10926 / 6389
  • Moderator Globalny
11-09-2024, 09:20
Adamie maszyna żyje. Już nabiera to kształtów :-)
Super. Dziękuję za film.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Krzysztof_M

• 1885 / 5841
  • Ekspert
12-09-2024, 10:03
Serce rośnie jak widać, ze to gada :)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

judasz94

• 478 / 1661
12-09-2024, 10:59
Trochę dłuższy fragment:

Podniosłem mostek na podkładkach o 1,2mm i teraz dobrze się pokrywa z rolkami prowadzącymi

Co trzeba dodać:
- ekran z blaszki na czoło głowicy! Koniecznie!
- generator ppik
- wskaźniki, na razie jest jeden żeby kontrolować
- wewnętrzny głośnik (a po co, a na co, a prosta sprawa, żeby można było wykorzystać jako urządzenie niezależne)

Co trzeba zmienić:
- Rolka prowadząca pierwsza lewa ruchoma. Trzeba ją zmienić na wytoczoną z "beczką" tak by taśma układała się na środku.

Adamie maszyna żyje. Już nabiera to kształtów :-)
Super. Dziękuję za film.
Rośnie rośnie, jak dodam przedni panel będzie elegancko ;)

Serce rośnie jak widać, ze to gada :)
Żyje ;) serce rośnie, uczę się na tym gnoju co można czego nie można. To nie jest moje ostatnie słowo, następny będzie lepszy ;)
Adam

pień

• 3086 / 1587
  • Ekspert
19-09-2024, 07:27
Filmik już ma parę dni a ja dopiero teraz widzę-  czas- skleroza itp....
    Miałem taką myśl przez chwilę do której śmiałem się jak głupi do sera.

Judaszu-  widać na samym początku niezdecydowanie który klawisz jest >Play<      Instrukcję trza czytać najpierw !
heheheheh

---  a co do ostatnich słów----   ile to by się wydłubało gdyby czas był gumowy

judasz94

• 478 / 1661
19-09-2024, 13:27
Judaszu-  widać na samym początku niezdecydowanie który klawisz jest >Play<      Instrukcję trza czytać najpierw !
heheheheh

Ja Ci powiem jest lepiej, pauza była wciśnięta hehe i przez chwilę szukałem pod paluchem ;) bo układ klawiszy jest nietypowy ;)

ile to by się wydłubało gdyby czas był gumowy

Oj szkoda, że nie jest...
Adam

judasz94

• 478 / 1661
Dzisiaj o 10:12
Rok już mija, zbliża się zima. Pora więc trochę zaktualizować dane dotyczące planów magnetofonowych.

1. Przebudowa chassis
Wychodzą pierwsze błędy rozwiązań konstrukcyjnych. Chassis jest trochę za małe. Trzeba będzie je przerobić na większe.
2. Silnik capstana
Silnik się zaczął tłuc, nie wiadomo z jakiej przyczyny, powoduje to giganyczny flutter. Przydałoby się go rozebrać nasmarować łożyska i złożyć.
3. Zestaw głowic
Trzeba poprawić opasanie głowic
4. Napinacze - rezygnuję z napinacza prawego. Pozostawię jeden napinacz jak w A907. Silnik Prawy na aktywnym źródle prądowym. Pozostaje tylko rolka wiodąca taśmę.
5. Silniki talerzyków - pozostają bez większych zmian. różnica w zwiększeniu mocy podawanej na silniki szczególnie silnika napinającego taśmę.

Decyzja jednej prędkości. Tylko 19. Dlaczego? 9,5 nie używam do nagrań. 38 jest spoko ale nie mam takiego silnika . Co to zmienia w układzie - mniej kombinowania z przełączaniem prędkości, mniej nastaw . jedna korekcja. Po prostu optymalizacja. Zastanawiałem się nad próbą silnika z zasilaniem 100Hz zamiast 50Hz. wtedy mogłoby być możliwe ewentualne osiągnięcie  38 natomiast obawiam się wzrostu wibracji i braku utrzymania synchroniczności silnika. Bo jak wiemy silnik zastosowany w magnetofonie jest to silnik synchroniczny wydatnobiegunowy z rozruchem asynchronicznym więc jego prędkość obrotowa jest równa 60*częstotliwość podzielona przez ilość par uzwojeń.
Adam