Audiohobby.pl

Magnetofon szpulowy by judasz94

pień

• 2603 / 1373
  • Ekspert
15-10-2023, 00:17
Ja wiem że będzie gotowe gdy się zrobi :)
   Ale jestem ciekawy co tam na placu boju.
A drugie to gorzej bo się boję.  Nooo, powaga.
  Jakoś tak wyleciało mi z głowy dodać w instrukcji na koło,  uwagi w punkcie dotyczącym zmywania markera.
Trzeba było napisać że to > najniebezpieczniejszy<  punkt w całym przedsięwzięciu.
W skrajnych przypadkach nieuwaga może bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie.  Że już o całości projektu nie wspomnę :(

judasz94

• 442 / 1447
  • Zaawansowany użytkownik
01-11-2023, 11:12
Na razie mam niezamierzoną przerwę w jakichkolwiek robotach, trzeba było zając się sobą trochę ;) Ale projekt idzie dalej do przodu. Mam projekt obudowy, teraz będzie potrzebne trochę czasu żeby to wykonać dobrze i żeby było trwałe ;)
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

ArturP

• 1418 / 3133
  • Ekspert
26-01-2024, 06:24
Na ten moment nie myślę o liczniku, to jest drugorzędny temat ;) licznik taśmy można zrobić na procku, to nie jest problem. Kwestia odpowiedniego koła po którym będzie prowadzona taśma. Kalibracja do znanej długości taśmy.
By temat nie umarł, najlepszym, nie najtańszym, sposobem na liczenie taśmy jest SMPTE. To taki licznik synchronizujący, dający możliwość zapisu impulsów zegarowych na taśmie i ich odczyt podczas odtwarzania tej samej taśmy. SMPTE są używane mn/w od ok. początku lat 80-tych, no może koniec '70.
 Trochę rozwijając, to używało się tego do synchronizacji nagrań w różnych studiach, dysponujących urządzeniami do nagrywania i odczytu takich taśm. Wystarczyło z taśmą wysłać do innego studia info o prędkości i ilości klatek/s.
 Teraz oczywiście nie ma takiego problemu, ale do końca '90 wcale nie koniecznie.
 Tu trochę do poczytania https://www.muzines.co.uk/articles/bokse-sm-9/1360

judasz94

• 442 / 1447
13-02-2024, 10:27
Bardzo dobry pomysł!

Trochę więcej zabawy można to zrobić. Ale można też wszyć generator czasowy w generator biasu - zrobić zegarowanie biasu. Mamy wtedy informację o taktowaniu bez informacji o danej czasowej, a na początku taśmy można wszyć sygnał startowy kasujący - odpowiednio długi ton na jakiejś ponadakustyczej wyfiltrowanej filtrem rezonansowym
Adam

judasz94

• 442 / 1447
22-06-2024, 12:50
Chwila przerwy na inne prace i wracamy do składania. Projekt lubi się ciągnąć ale od tego jest. Zmienione hamulce i talerzyki , dodane sterowanie ;)

Adam

pień

• 2603 / 1373
  • Ekspert
22-06-2024, 13:58
Super :)    Zajebiście działa jak na moje !
  Zbieram się jechać właśnie do audiofilskiego sklepu z żelastwem itp...    Zabrakło mi blachy na puszkę dac-a .     Ale teraz przy okazji myślę czy nie zakupić jeszcze różnych kątowników-śrubek itp...  żeby wystarczyło na takie coś co na Twoim filmiku.
    Chyba że opcja dwa-   oprzeć sprawę o bufet i wynegocjować wydłubanie elementów u Ciebie :)
 Duży trzeba będzie kredyt w banku wynegocjować?
    Bo to w sumie nie wiadomo jaki długi bufet i w co zaopatrzony.

Krzysztof_M

• 1649 / 5627
  • Ekspert
22-06-2024, 15:59
A już myślałem, że zapomniałeś o projekcie :)
Ładnie gładko chodzi i silników nie słychać. Brawo!
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
23-06-2024, 14:29
Adaś, super się prezentuje maszynka i zaczyna nabierać kształtów ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

judasz94

• 442 / 1447
02-07-2024, 10:44
Powiem Wam tak, ciągnie się to jak nie wiem co. Wszystko przez brak czasu - budowa domu i studia nagrań postępuje.
Tak więc trzeba szukać czasu pomiędzy zadaniami albo zamiast snu ;)

Chyba że opcja dwa-   oprzeć sprawę o bufet i wynegocjować wydłubanie elementów u Ciebie :)
 Duży trzeba będzie kredyt w banku wynegocjować?
    Bo to w sumie nie wiadomo jaki długi bufet i w co zaopatrzony.
Ty wiesz ze nawet nie wiem ile już kasy w to poszło? ale kilka stów na pewno. To jest metoda prób i błędów. Kombinowanie na około. Masakra ;) A częsci zbierane latami ;)

A już myślałem, że zapomniałeś o projekcie :)
Ładnie gładko chodzi i silników nie słychać. Brawo!

Więc tak ostatecznie wylądowały talerzyki z AKAI 201D razem z przerobionym układem hamulcowym. tamten działał ale nie pasował do tych talerzyków.
Jako silniki pracują Mikroma (takie jak w magnetofonie smak, silniki DC jako direct drive)

Adaś, super się prezentuje maszynka i zaczyna nabierać kształtów ;-)
No w końcu zaczyna ;) ma już jakąś obudowę , jakieś sensowne chassis. Teraz większa zabawa czyli elektronika. ale jak to zrobię to będzie koniec i będzie już można słuchać magnetofonu, bo tor prowadzenia taśmy jest na ukończeniu.
Adam

pień

• 2603 / 1373
  • Ekspert
03-07-2024, 10:27
Oj tak, rozumiem jak może ciągnąć się taka robot, oraz ile kasy wciąnie.  Lepiej nie liczyć. Mnie ostatnio w elektronikę zajwka wyłazi I do magnetu zaczynam główkować and sterowaniem komputerem.  Typu jakiś rasb pico odpowiednio oprogramowany i sterowanie z ekranu.  Tylko  programista ze mnie jak z koziej d...... itd.. To co z basica w commodore zostało to o wiele za mało.  Może jaką lamkę bym  na on-off oprogramował hehe  . Trzeba by kogo kumatego znaleźć do pomocy.

judasz94

• 442 / 1447
03-07-2024, 13:42
Tylko  programista ze mnie jak z koziej d...... itd.. To co z basica w commodore zostało to o wiele za mało.  Może jaką lamkę bym  na on-off oprogramował hehe  . Trzeba by kogo kumatego znaleźć do pomocy.
No to ja Ci powiem ze z programowania też tak średnio. Umiem zaprogramować pralkę żeby prała HAHAHA. Jakieś tam proste programy pisałem, ale nie umiem w to na tyle żeby szastać wiedzą na lewo i prawo. A szkoda
Adam

pień

• 2603 / 1373
  • Ekspert
03-07-2024, 14:08
Noo, będzie dobrze,  chiba. A co do pralki to ja nic nie mówię.  Ostatnio dostałem zadanie oprogramować. Myślałem że wszystko OK a pranie coś nie chce się skończyć.    Niechcący ustawiłem coś z gotowaniem a miało być na 40 stopni.   Noooo iiii dostałem z.......  bo coś waźnego diabli wzięli

judasz94

• 442 / 1447
03-07-2024, 14:20
Noo, będzie dobrze,  chiba. A co do pralki to ja nic nie mówię.  Ostatnio dostałem zadanie oprogramować. Myślałem że wszystko OK a pranie coś nie chce się skończyć.    Niechcący ustawiłem coś z gotowaniem a miało być na 40 stopni.   Noooo iiii dostałem z.......  bo coś waźnego diabli wzięli

Po prostu zwolniłeś się z tego obowiązku na wieczność ;)
Adam

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
03-07-2024, 14:22
Adaś trzymam kciuki za dalszy pozytywny rozwój tego projektu. :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

judasz94

• 442 / 1447
03-07-2024, 14:25
Adaś trzymam kciuki za dalszy pozytywny rozwój tego projektu. :-)

Dzięki, takie wsparcie mam, to aż chce się robić ;)
Adam