Widzę, że temat drażliwy.
Spieszę więc z wyjaśnieniami... Dlaczego Technics? Z sentymentu. Pierwsze HiFi jakie miał mój tato było Unitry, którą później zmienił na Technics'a. Dlatego rozpatruję tylko te dwie marki. A dlaczego te modele? Ponieważ chciałbym, żeby mój zestaw HiFi był w podobnym wieku co ja ;) Najlepszy rocznik ;)
Widzę, że największe uwagi są co do gramofonu i magnetofonu. Jakie inne modele zaproponujecie? Tak, żeby były z lat '83-'85?
Ależ tutaj każdy rozumie dlaczego Technics :) jest tym wybranym :) Wszyscy mamy podobnie zapamiętaną historię- Unitra- Technics w Pewexie itd.... Tego wyjaśniać nie trzeba.
Co do uwag że najwięcej to do gramofonu i magnetofonu. Gramofony (moje zdanie) Technicsa wcale nie są tępione- wprost przeciwnie. Generalnie który by to nie był to będzie dobry- szczególnie Technicsa i nikt Ciebie nie ukamieniuje za to. Magnet RS B 100 też nie w kij dmuchał. Tyle że obrósł nadmiernie legendarnością .
Technics zawalał sprawę w swojej historii przede wszystkim wzmacniaczami. A to się usrali na zintegrowane STK (przebój w Pewexie hehe) a to wydumali jakąś A clas a potem AA clas która na papierze teoretycznie to kosmos a w rzeczywistości to tak seeee- Nawet bardzo tak seee. I Technics jako całość z wielką finezją w sumie- potrafił kłaść na łopatki całą wypasioną wieżę tymi swoimi wzmakami na których stały niezłe RS B 100 i świetne gramofony.
Jako przyjazny tejże firmy powiem ci z ręką na sercu- bo mam takie wzmaki w domu na STK i to chyba nawet trzy sztuki. Dwa to nawet innej firmy niż Technics- są to Sony i Marantz (tak tak Marantz też takie coś popełnił i jeżeli ktoś nie wierzy to foty mogę zapodać))
Którego by nie wziął to jest tragedia :) Nawet taka żałosna przypadkowa wydumka Grundiga z fabryki w Portugalii której nie idzie na trzeźwo słuchać jest lepsza :) wyraźnie od tych na STK a A class z ledwością tej wydumce dorównuje- byle za głośno nie było bo wtedy tragedia.
Albo piękna katastrofa dla dźwięku następuje.
(nie sprzedam ich za żadne pieniądze bo zbyt przyjazny dla obcych jestem- chyba że ktoś udowodni mi że na Kremlu pracuje)
I tutaj problem jest- Roczniki 83-85 to chyba wszystko na STK i nie ma co polecać :( No chyba że jestem w błędzie- może ktoś coś wie lepiej.
--- kup jakiegoś Rotela- podobna farba z wyglądu i nie podpadnie- znaczek namalowany to zalepisz ładną tabliczką >Technics< i nikt się nie kapnie :)
No chyba że jakiś czub z tutejszego forum albo innego podobnego (czyli chyba wszyscy tutaj). Nad odpada bo chyba trochę inna farba i jest duże ryzyko że jakieś przypadkowy >nieczub< połapie się że ściema.
I mu po dźwięku z miejsca coś w stykach zaiskrzy że coś tu nie tak jest :)
ed: Czub jako określenie użyłem tutaj w bardzo pozytywnym znaczeniu :) Chyba jasne --- co?