Ostatnio miałem trochę czasu na naprawę karty MOTU 828 i pomiary porównawcze z innymi moimi kartami.
Przyłożyłem się i do naprawy i do pomiarów. Ale albo naprawa mi nie poszła, albo ta karta rzeczywiście jest słaba, bo zdecydowanie lepiej w pomiarach wyszły karty słabsze M-Audio.
Poza konkursem jest zintegrowana karta RealTec Azalia na procesorze ALC889 zamontowana na płycie głównej, dość poprawnie, ale jednak w środowisku bardzo mocno zaśmieconym elektromagnetycznie.
Porównałem 4 karty: 1- RealTec zintegrowana, 2- MOTU 828mkIII FW, 3- M-Audio FW410 i 4- M-Audio FW1814.
Karty są zwarte wejście z wyjściem zwykłymi, nie wyuzdanymi kablami o długości 30cm w wykonaniu TRS.
Karty nie są dziś szczytem technologicznym, ale kiedy je kupowałem były raczej na wyższej - średniej półce i z niej nie spadały.
Wszystkie pomiary robione są w 24b/48kHz, ponieważ są to dolne parametry z którymi od biedy nie słyszę utraty jakości muzyki.
Jeśli chodzi o zniekształcenia, a właściwie o ich zanikanie, to oczywiście lepiej sprawdzi się 32b/384kHz. Tylko tu chodzi o minimalne możliwe parametry pomiaru dostosowane do mojego pozostałego cyfrowego sprzętu i tylko pod tym względem ustawiłem pomiary na 24b/48kHz.
Kilka fotek jest mocniej powiększonych do pokazania większej ilości szczegółów, których nie widać w oryginalnych ustawieniach RMAA. Kolory wykresów odpowiadają kartom, pasmo od 4hz do max. 23824kHz.