Audiohobby.pl

Technics RS-BX501

Macio4ever

• 468 / 332
  • Zaawansowany użytkownik
26-11-2025, 18:59
Patrząc w serwisówkę w tej tablicy w kodzie szesnastkowym są zapisywane PB level, Overal gain, jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)

Hammer

• 5327 / 2877
  • Ekspert
26-11-2025, 19:28
Ok. I teraz najważniejsze, co zmieniają te ustawienia? Do czego odnoszą się te zmiany?
Ustawienia doświadczalnie zmieniły na tyle zapis że lepiej słychać wysokie tony, trochę poprawiła się ogólnie  dynamika nagrań. Nie wiem i nie  znalazłem opisu tych komórek w ROM -(internet)- zagadka nie  rozwiązana-:(((
To takie moje eksperymenty audio-hobbystyczne z tym magnetofonem-:))) Zawsze można wrócić do ustawień
fabrycznych, Dobrze jest zapisać przed ewentualnymi zmianami. Żeby stwierdzić jaki to są zmiany pewno musiałbym mieć oscyloskop, i inne urządzenia by sprawdzić-mam tylko swoje uszy i ocena tylko subiektywna-:)))
N a koniec napiszę  "coś śmiesznego/dziwnego"-to wszystko mi się niedawno przyśniło,potem jak ten robot tak zrobiłem( czy to kwalifikuje się do pokoju bez klamek-?)-hehehe....

To oznacza że jesteś naznaczony, jak przylecą to błysną Ci długopisem po oczach i skasują pamięć, a tym czasem jak Tesla zanim wejdziesz do domu musisz okrąążyć go 3 razy a posty wysyłaj gołebiami, aby ich nikt bie podpatrzył.

Hammer

• 5327 / 2877
  • Ekspert
26-11-2025, 19:29
Patrząc w serwisówkę w tej tablicy w kodzie szesnastkowym są zapisywane PB level, Overal gain, jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)

Jaki azymut?

AUDIOTONE

• 11009 / 6416
  • Moderator Globalny
26-11-2025, 19:44
jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)
Azymut jest ręcznie ustawiany  ;-) A w EEPROMIE widać, wymianę głowicy (jako opcja), dalej poziom odczytu i zapisu, zmiana charakterystyki. Nic więcej. Sądzę że te zmiany zaszły w charakterystyce zapis-odczyt. ale może to się objawić także spadkiem w niższym zakresie. Trudno powiedzieć, ponieważ taka ingerencja w tor audio na "oko" zawsze ma skutki uboczne.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 5327 / 2877
  • Ekspert
26-11-2025, 20:04
jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)
Azymut jest ręcznie ustawiany  ;-) A w EEPROMIE widać, wymianę głowicy (jako opcja), dalej poziom odczytu i zapisu, zmiana charakterystyki. Nic więcej. Sądzę że te zmiany zaszły w charakterystyce zapis-odczyt. ale może to się objawić także spadkiem w niższym zakresie. Trudno powiedzieć, ponieważ taka ingerencja w tor audio na "oko" zawsze ma skutki uboczne.
Czytałem że po wymianie głoic kaseciak robi sobie testi ustawia bias, takie same procedury we wszystkich technicsach z ATC

Wojciech7

• 2243 / 1678
  • Ekspert
26-11-2025, 20:07
 Mogę wrócić do ustawień przed zmianami (fabrycznymi) zakładając że poprzedni użytkownik nie wprowadził zmian w
EPROMIE.
Żebym wiedział jak to rozszyfrować....(EPROM MAP).

Hammer

• 5327 / 2877
  • Ekspert
26-11-2025, 20:27
Ja też bo w temacie o 474 napisałem że nagrywa idealnie tylko lewy o 2 kreski mniej i też trzeba by było podnieść, jakby kto balans zepsuł.

Wojciech7

• 2243 / 1678
  • Ekspert
26-11-2025, 21:24
Ja też bo w temacie o 474 napisałem że nagrywa idealnie tylko lewy o 2 kreski mniej i też trzeba by było podnieść, jakby kto balans zepsuł.

Może tak było. Policzyłem jeśli się nie pomyliłem to jest 117 tzw."komórek"- każda z nich ma multum kolejnych ustawień-:((( Które jest do balansu....Może w najbliższej "5-cio latce"  trafię-hehe....

Macio4ever

• 468 / 332
26-11-2025, 22:03
Może zrób mu kalibrację poziomu kasetą 315 i zobacz, które wartości się zmieniają. Jeśli nie będzie równo, jedną można dłubnąć i zobaczyć jak będzie.

Macio4ever

• 468 / 332
26-11-2025, 22:15

Może tak było. Policzyłem jeśli się nie pomyliłem to jest 117 tzw."komórek"- każda z nich ma multum kolejnych ustawień-:((( Które jest do balansu....Może w najbliższej "5-cio latce"  trafię-hehe....

Na zdjęciu jest 36 komórek, które mają wartości w hexie. Raczej wszystkie się nie zmienią. Może zrobić krok 8 z serwisówki (PB gain), o ile masz kasetę 315Hz i generator częstotliwości (komputer).  Po wykonaniu powinny zmienić się wartości odpowiadające za korekcję wzmocnienia.

Hammer

• 5327 / 2877
  • Ekspert
26-11-2025, 23:11
to nie błąd odtwarzania tylko poziomu zapisu, piszą o tym na TH i leci sporo Technicsów z tym problemem.