Cytat: AUDIOTONE w 26-11-2025, 17:03Ok. I teraz najważniejsze, co zmieniają te ustawienia? Do czego odnoszą się te zmiany?Ustawienia doświadczalnie zmieniły na tyle zapis że lepiej słychać wysokie tony, trochę poprawiła się ogólnie dynamika nagrań. Nie wiem i nie znalazłem opisu tych komórek w ROM -(internet)- zagadka nie rozwiązana-:(((To takie moje eksperymenty audio-hobbystyczne z tym magnetofonem-:))) Zawsze można wrócić do ustawieńfabrycznych, Dobrze jest zapisać przed ewentualnymi zmianami. Żeby stwierdzić jaki to są zmiany pewno musiałbym mieć oscyloskop, i inne urządzenia by sprawdzić-mam tylko swoje uszy i ocena tylko subiektywna-:)))N a koniec napiszę "coś śmiesznego/dziwnego"-to wszystko mi się niedawno przyśniło,potem jak ten robot tak zrobiłem( czy to kwalifikuje się do pokoju bez klamek-?)-hehehe....
Ok. I teraz najważniejsze, co zmieniają te ustawienia? Do czego odnoszą się te zmiany?
Patrząc w serwisówkę w tej tablicy w kodzie szesnastkowym są zapisywane PB level, Overal gain, jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)
jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)
Cytat: Macio4ever w 26-11-2025, 18:59jak również azymut. Niewykluczone, że trafiłeś w azymut ;)Azymut jest ręcznie ustawiany ;-) A w EEPROMIE widać, wymianę głowicy (jako opcja), dalej poziom odczytu i zapisu, zmiana charakterystyki. Nic więcej. Sądzę że te zmiany zaszły w charakterystyce zapis-odczyt. ale może to się objawić także spadkiem w niższym zakresie. Trudno powiedzieć, ponieważ taka ingerencja w tor audio na "oko" zawsze ma skutki uboczne.
Ja też bo w temacie o 474 napisałem że nagrywa idealnie tylko lewy o 2 kreski mniej i też trzeba by było podnieść, jakby kto balans zepsuł.
Cytat: Hammer w 26-11-2025, 20:27Ja też bo w temacie o 474 napisałem że nagrywa idealnie tylko lewy o 2 kreski mniej i też trzeba by było podnieść, jakby kto balans zepsuł.Może tak było. Policzyłem jeśli się nie pomyliłem to jest 117 tzw."komórek"- każda z nich ma multum kolejnych ustawień-:((( Które jest do balansu....Może w najbliższej "5-cio latce" trafię-hehe....