Audiohobby.pl

W jaki sposób poprawnie nagrywać filmy na Youtube, Nasze doświadczenia.

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
21-03-2025, 19:57
Moje zdanie Macio4ever na temat składania w kompie nawet darmowym oprogramowaniem to już znasz hehehe.
   No prawda///   Do sygnału z cd to trochę jest ale trochę żwawiej jakby.   Szumu jako takiego nie słyszę bo w urywku muzyki na filmie nie ma ciszy,   W sensie chwila pauzy na sprzęcie /   wskazane żeby chociaż z pięć sekund :)
    A no jeszcze jedno jest
Wywalić wogóle tego wzmaka a sygnał pobrać wprost z gniazdka słuchawkowego samego DCC.
   Gdyby ci się chciało Wojciechu taki filmik walnąć.   Ciut dłuższy i z paroma sekundami ciszy na pauzie to byłbym wdzięczny.
Bo w sumie to ADC tej malutkiej  karty dźwiękowej i tak wydaje się lepszy od tych telefonicznych

AUDIOTONE

• 10249 / 6173
  • Moderator Globalny
21-03-2025, 19:59
Temat nijak się ma tylko do magnetofonów... więc poszedł do ogólnego audio...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
21-03-2025, 20:02
Moje zdanie Macio4ever na temat składania w kompie nawet darmowym oprogramowaniem to już znasz hehehe.
   No prawda///   Do sygnału z cd to trochę jest ale trochę żwawiej jakby.   Szumu jako takiego nie słyszę bo w urywku muzyki na filmie nie ma ciszy,   W sensie chwila pauzy na sprzęcie /   wskazane żeby chociaż z pięć sekund :)
    A no jeszcze jedno jest
Wywalić wogóle tego wzmaka a sygnał pobrać wprost z gniazdka słuchawkowego samego DCC.
   Gdyby ci się chciało Wojciechu taki filmik walnąć.   Ciut dłuższy i z paroma sekundami ciszy na pauzie to byłbym wdzięczny.
Bo w sumie to ADC tej malutkiej  karty dźwiękowej i tak wydaje się lepszy od tych telefonicznych
Dobrze będę dalej eksperymentował wg.Twoich sugestii-:)))
Może z magnetofonu jednak kasetowego....

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
21-03-2025, 20:13
A no weź z kaseciaka wprost z dziurki słuchawkowej.   Ale daj trochę ciszy na pauzie :)

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
21-03-2025, 20:36
A no weź z kaseciaka wprost z dziurki słuchawkowej.   Ale daj trochę ciszy na pauzie :)
To nie takie proste.co innego jak ma się na stanie jednego kaseciaka to pikuś- hehehe.  Ma więcej niż 1szt.na stanie, to teraz który wybrać bo każdy jednak inaczej gra....
Trzeba było pozostać -1szt magnetofon i już-:))))

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
21-03-2025, 22:09
Rzuć monetą.   Jak nie chcesz to bierz tego co stoi wyżej.   Albo z DCC jak dalej nie jesteś przekonany.   Tutaj teraz idzie o ustalenie czy taka karta jak twoja szumi czy nie szumi.   Możesz nic nawet nie podłączać tylko ciszę nagrać.   Włącz sam dac i wsio

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
21-03-2025, 22:44
Rzuć monetą.   Jak nie chcesz to bierz tego co stoi wyżej.   Albo z DCC jak dalej nie jesteś przekonany.   Tutaj teraz idzie o ustalenie czy taka karta jak twoja szumi czy nie szumi.   Możesz nic nawet nie podłączać tylko ciszę nagrać.   Włącz sam dac i wsio

Ostatni test. Magnetofon podłączony (gniazdo słuchawkowe) do zew.karty dźwiękowej usb.

pień

• 2599 / 1371
  • Ekspert
22-03-2025, 11:13
Dzięki Wojciechu :)
   Czyli jednak szumi :(
No cóż, wychodzi że  trzeba nam zainwestować parę talarów w jakiś tłuściejszy sprzęt albo przełamać się i na patencie od Macio pojechać.
   Masakra.   Gdy ja do szkoły chodziłem to dyslektyków jeszcze nie było bo normalnie szczepienia na to były powszechne.  Pani jak liniałem w łape jednemu z drugim dała to wszystko przechodziło hehehehe.     A liczyliśmy na liczydłach.   A to patrz Pan,   era komputera psia kość.

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
22-03-2025, 11:44
Dzięki Wojciechu :)
   Czyli jednak szumi :(
No cóż, wychodzi że  trzeba nam zainwestować parę talarów w jakiś tłuściejszy sprzęt albo przełamać się i na patencie od Macio pojechać.
   Masakra.   Gdy ja do szkoły chodziłem to dyslektyków jeszcze nie było bo normalnie szczepienia na to były powszechne.  Pani jak liniałem w łape jednemu z drugim dała to wszystko przechodziło hehehehe.     A liczyliśmy na liczydłach.   A to patrz Pan,   era komputera psia kość.
Szumi bo to karta dźwiękowa zwyczajna. Ładnie wygląda,mała wymiarowo,ma świecące diody i pokrętło.Jakby co to mam karę usb-hehe..Chyba nie będę inwestował w lepszą kartę USB do filmików na YT . To tylko taki audio-hobbystyczny
eksperyment dla mnie. Przypomniałeś dawne szkolne czasy .Pamiętam do  dzisiaj siłę linijki na lekcjach matematyki. Od razu wszystko migiem wchodziło do pustej głowy. Może się mylę piszą że mieliśmy jako uczniowe
szacun i poważanie dla nauczycieli. Liczydła też przerabiałem na lekcjach matematyki:))))

Macio4ever

• 168 / 89
  • Aktywny użytkownik
22-03-2025, 11:52
Moim zdaniem szkoda inwestować w sprzęt. Weź sprawdź sobie taką kartę, nawet lipne zintegrowane mają z -90db odstęp od szumu.
Wojtek - podłącz magnet po analogu do karty podłączonej do kompa, nagraj np w Audacity bezstratnie do pliku wav. Odtwórz i zobacz bo powinno grać praktycznie 1:1 z tym, jak słyszysz gdy magnet jest podpięty do wzmaka.

Najlepiej jak karta ma wejście liniowe ale Twoja chyba ma.

Kompy są fajne, bardzo użyteczne ;)

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
22-03-2025, 12:09
Ta mała karta USB nie ma wejścia liniowego tylko mikrofonowe. Zgadza się komputery czy to stacjonarne czy laptopy
fajne są -:)))  Nie  chciałem używać komputera dla tego zdecydowałem się na kartę dźwiękowa usb.

Macio4ever

• 168 / 89
  • Aktywny użytkownik
22-03-2025, 13:38
Ta mała karta USB nie ma wejścia liniowego tylko mikrofonowe. Zgadza się komputery czy to stacjonarne czy laptopy
fajne są -:)))  Nie  chciałem używać komputera dla tego zdecydowałem się na kartę dźwiękowa usb.

Zwykle można ustawić czy wejście działa jako mikrofonowe czy jako linowe.

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
22-03-2025, 17:09
Podłączyłem magnetofon (LineOut) do wejścia mikrofonowego w tej karcie ,dalej do komputera wejście usb. Komputer
w ustawieniach na kartę usb.
W programie Nero WaveEditor  ustawiłem tak aby można było nagrywać jako plik Wave.Nagrałem mały fragment z muzyką,ciszą. brak sygnału i nie słyszę przy odtwarzaniu szumu.
Teraz już nic nie wiem....

Macio4ever

• 168 / 89
  • Aktywny użytkownik
22-03-2025, 19:03
Podłączyłem magnetofon (LineOut) do wejścia mikrofonowego w tej karcie ,dalej do komputera wejście usb. Komputer
W programie Nero WaveEditor  ustawiłem tak aby można było nagrywać jako plik Wave.Nagrałem mały fragment z muzyką,ciszą. brak sygnału i nie słyszę przy odtwarzaniu szumu.

To nagrało się czy się nie nagrało? :) Jak nagrywasz to widzisz czy sygnał wchodzi. :)

Nie słyszysz muzyki czy nie słyszysz szumu? Napisz jaśniej, to może pomożemy :)

Wojciech7

• 2045 / 1435
  • Ekspert
22-03-2025, 22:06

To nagrało się czy się nie nagrało? :) Jak nagrywasz to widzisz czy sygnał wchodzi. :)

Nie słyszysz muzyki czy nie słyszysz szumu? Napisz jaśniej, to może pomożemy :)

Tak nagrało się,widać w programie jak sygnał wchodzi. Nie słyszę szumu przy odtwarzaniu, słyszę to co nagrałem w komputerze- muzykę.