Audiohobby.pl

W jaki sposób poprawnie nagrywać filmy na Youtube, Nasze doświadczenia.

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
21-03-2025, 10:37
Wygląda fajnie :) 
  Dawaj Wojciechu jakiś filmik żeby usłyszeć jak to trybi.   Bo tak jak wspomniałem u mnie wychodzi że wbudowane ADC  w komórki to takie lipne jakby.   Tzn.  może i samo ADC jest spoko ale droga sygnału do niego jest w samej komórce strasznie skopana.   Szum okrutny, jakieś filtry po drodze czy co.   Dźwięk z mikrofonów wbudowanych jakby z innej parafii a gdy tylko podłączę USB w postaci zwykłej przejściówki to z miejsca jakby generator szumu dopinał.   Mój Samsung wypada tragicznie wprost.

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
21-03-2025, 10:45
Nie prościej jest wziąć dźwięk bezpośrednio z magnetofonu i złożyć video z dźwiękiem na kompie?

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
21-03-2025, 11:04
Może i tak
Jednak jeżeli o mnie chodzi to będzie NIE
  Nieziemsko wk.....   mnie wszelkie machinacje , ciąganie kabli, komputerów itd.   Komórki też mnie wpieniają niezeimsko.   Nawalone w nich jakby całym światem miały być.   Nie idzie tego złapać żeby jakie okno z pieron wie czym nie wylazło i czegoś mi nie chciało ułatwiać.
   Jeżeli ktoś to lubi to spoko, ale mnie ciśnienie skacze o 200 na sam widok tego.
Dla mnie ma być wajha jak w traktorze   tuuuu   albi tammm   bez miliona pytań czy na pewno tego chce , czy pomyślałem o rodzinie i o przyjacielach.   No i o dzieciach w ameryce bo gdziekolwiek jestem to podlegam amerykańskiemu prawu bo cośtam.
jprd

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
21-03-2025, 12:43

Testowe nagranie, trochę szumi(nie wiem dla czego)....

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
21-03-2025, 13:11
Może i tak
Jednak jeżeli o mnie chodzi to będzie NIE
  Nieziemsko wk.....   mnie wszelkie machinacje , ciąganie kabli, komputerów itd.   Komórki też mnie wpieniają niezeimsko.   Nawalone w nich jakby całym światem miały być.   Nie idzie tego złapać żeby jakie okno z pieron wie czym nie wylazło i czegoś mi nie chciało ułatwiać.
   Jeżeli ktoś to lubi to spoko, ale mnie ciśnienie skacze o 200 na sam widok tego.
Dla mnie ma być wajha jak w traktorze   tuuuu   albi tammm   bez miliona pytań czy na pewno tego chce , czy pomyślałem o rodzinie i o przyjacielach.   No i o dzieciach w ameryce bo gdziekolwiek jestem to podlegam amerykańskiemu prawu bo cośtam.
jprd

Chyba trochę nie zrozumiałem twojego wywodu :) w kontekście podłączenia.
Moja propozycja była związana tylko z podłączeniem innego kabla... No ale przyjmuję, że widzisz to inaczej :)
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 16:06 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 1901 / 1937
  • Ekspert
21-03-2025, 13:40
Faktycznie szumi. Tylko skąd, przecież to cyfra. Z czego nagrywałeś - źródło.
Paweł

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
21-03-2025, 13:51
Wyjście(Line Out)-2xRCA  do reduktora sygnału (bo przesterował kartę USB) potem już do smartfona.Może ta karta
dźwiękowa nie jest taka super-:(((
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 14:05 wysłana przez Wojciech7 »

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
21-03-2025, 14:26
Faktycznie szumi. Tylko skąd, przecież to cyfra. Z czego nagrywałeś - źródło.

No szumi i tyle, dlaczego to można wymyślać teorie.
   jest tak >   źródło nie szumi.  W przypadku moich prób jest to wyjście słuchawkowe wzmacniacza.   Pisze jeszcze raz/  źródło nie szumi.  Można sprawdzać na słuchawkach np.  bez sygnału i dopiero gdy rozkręcisz wzmocnienie na max  to coś tam jakieś szumy własne wzmacniacza trochę słychać.   To nie D klasa akurat i coś tam zawsze będzie.
  Gdy np. nagrywasz film i jest cisza w gadaniu to na filmie szumu nie ma.  ADC sprawuje się jakby poprawnie .
   W chwili gdy tylko podłączę USB   do gniazda telefonu to natychmiast pojawia się szum, nawet jeżeli kabel nie jest podłączony z drugiej strony do czegokolwiek.   Zwyczajnie sam fakt zajęcia USB  w telefonie to powoduje. Jakby ten wyskakujący napis >  Dźwięk nagrywany z zewnętrznego mikrofonu USB   był do tego wystarczający.     U samsunga strasznie mocno,  u Huawei  o niebo ciszej ale też jest.   No a Sony ma wszystko gdzieś jak zwykle hehehehe i nie akceptuje i raczej nie będzie bez tej swojej przejściówki soniaczowej.

No a to że to przecież cyfrowe to wg. mnie znaczy tyle co hasło że program X jest wspierany przez Linuxa  heheheheh.
  A prawda taka że albo działa, albo nie działa a czasami to jeszcze w kosmos system wysadza.   No a przecież napisane że wspiera :)

Poza tym, to nie całkiem cyfrowe od samego gniazdka.   Ten sygnał analogowy zanim dotrze do ADC w telefonie to cholera wie jaką drogę pokonuje.
   Nie zapominać że ja piszę o nagrywaniu bez jakiegoś zewnętrznego ADC który walnie cyfre z miejsca i ominie wbudowany ADC telefonu.

Chyba trochę nie zrozumiałem twój wywód :) w kontekście podłączenia.
Moja propozycja była związana tylko z podłączeniem innego kabla... No ale przyjmuję, że widzisz to inaczej :)

Bardzo proste>   Filmik z pokazem możliwości dźwiękowych gramofonu.   Komputer 3 pomieszczenia i schody dalej.  Laptop klasy rozpaczliwej/   nawet bez podłączania czegokolwiek klasa dźwięku to jak ostatni okrzyk rozdeptywanej żaby.   Nie będę tego dziadostwa targać po chałupie żeby sprawdzić czy a nóż widelec nagra dźwięk lepiej niż ADC telefonu.
 Ponadto z pół dnia zajmie mi wygrzebanie tych wszystkich kabli żeby to powiązać.   A jeszcze jak jakiś montaż w edytorze robić to już kompletnie NIE  i c.....   Wpienia mnie nieziemsko takla robota.   Dla mnie kamera, czy też nawet jakiś mały tandem kamerka plus DAC który w łapie trzymam ma ten film zrobić jak należy na dzień dobry.
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 14:40 wysłana przez pień »

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
21-03-2025, 14:58

Testowe nagranie, trochę szumi(nie wiem dla czego)....

No szału nie ma Wojciechu.   Podobny efekt jak z mojego Huawei na wprost.    Też ten dźwięk jakiś taki mały , cienki i z wyssanymi sokami.
   Ale szumu odrobinkę mniej :)

A to cyfrowe pudło nagrywałeś, ono nie ma przypadkiem wyjścia cyfrowego od swojego DAC a?

Krzysztof_M

• 1648 / 5626
  • Ekspert
21-03-2025, 15:37
A to cyfrowe pudło nagrywałeś, ono nie ma przypadkiem wyjścia cyfrowego od swojego DAC a?
Pewnie ma, ale możliwe, ze karta muzyczna nie ma wejścia cyfrowego.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
21-03-2025, 16:18
Pewnie ma, ale możliwe, ze karta muzyczna nie ma wejścia cyfrowego.
Ta karta muzyczna usb nie ma wejscia cyfrowego-:(((

pień

• 2600 / 1372
  • Ekspert
21-03-2025, 17:11
Jak to u mnie wychodzi
   Przepraszam za krztusiec chwilowy,  ciasteczko pożerałem i chyba ono miało jakieś pretensje :)

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
21-03-2025, 18:28
Teraz inaczej podłączyłem.Z magnetofonu cyfrowego (DCC) wyjście cyfrowe (Opt)do wzmacniacza.Z wzmacniacza
analogowo(2xChinch-1xJack 4Pin) do telefonu. Żeby nie przesterować sygnału wyjściowego do telefonu  wzmocnienie(Volume) w wzmacniaczu ustawiłem odpowiedni poziom głośności.

Czy teraz jest lepiej, czy są jakieś szumy-?   
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 18:33 wysłana przez Wojciech7 »

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
21-03-2025, 19:46
Szumu nie słychać natomiast dźwięk nie porywa jakością. Video jest w 360p może ustawienia dźwięku są przycięte.
Nie wiem jak to można wygodnie robić na telefonie :) Masz też dwa przejścia przez konwersję analog cyfra plus kompresja.

Ja swoje rzeczy składam na kompie i wtedy jest pełna kontrola. Opro jest darmowe do takich zabaw. Jeśli zrzucisz nagranie na kompa bezstratnie, to potem można sterować stopniem kompresji przy tworzeniu finalnego materiału.
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 19:48 wysłana przez Macio4ever »

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
21-03-2025, 19:55
Może za 100-razem będzie lepiej- hehe... Nie mam możliwości technicznych aby w telefonie regulować/zmieniać
ustawienia audio.Dobrze  że  dźwięk nie porywa jakością bo uszy mógłbym sobie uszkodzić i co wtedy-?
Pieskówna (rasy audiofilskiej) uważa że jest do słuchania-:)))  YT wysyła film w jakości SD-tak mam bo nie mam
płatnego lub super konta.To tylko takie  audio-hobby eksperymenty-:)))
To jaki musi być dźwięk aby porywał ? Przecież można  zmienić jakość z 360 na HD..
« Ostatnia zmiana: 21-03-2025, 20:00 wysłana przez Wojciech7 »