Witam serdecznie. Pierwszy deck zakupiony przeze mnie pod koniec 2020r. Wybór padł na RS- BX 747 z sentymentu do starych czasów kiedy jeszcze w latach 80/90 można było oglądać je (Technicsy) w PEWEX-ie. Miałem wtedy Kaprala i TECHNICS był szczytem marzeń. Gdzieś w połowie lat 90 kumpel kupił takiego więc od tego czasu miałem jakieś wyobrażenie jak gra. Po różnych przygodach z muzyką, płytami cd, mp3 powróciłem do kaset i logicznym dla mnie było poszukiwanie decka Technicsa. Kupiłem właśnie RS- BX 747 ze względu na napęd bezpośredni, 3 głowice, automatyczną kalibrację i wiele innych opcji. Stan oceniałem na bardzo dobry jak na 30 letni magnetofon. Od początku nie było z nim problemów. Dobrze kalibrował taśmy, nagrywał i odtwarzał. Nie było to powalające brzmienie, ale nie narzekałem. Jako, że nie za wiele znam się na serwisie ograniczałem się tylko do czyszczenia walków i głowic. Ostatnio także demagnetyzowałem głowice i tor przesuwu.
Trochę stracił w moich oczach (uszach) kiedy kupiłem Kenwooda KX 4520, który okazał się lepszy w każdym aspekcie, nie mówiąc o porównaniu z ostatnim nabytkiem (za radą osób z Forum) KX 9010. Postanowiłem mimo wszystko zostawić go u siebie ze względu na stare czasy.
Niestety wczoraj po krótkiej przerwie w jego użytkowaniu chciałem go sprawdzić po podłączeniu do wzmacniacza i porównać bezpośrednio z moimi Kenwoodami i chyba obraził się na mnie, bo zaczął giąć mi taśmę. Zauważyłem to na taśmie chromowej. Wyczyściłem tor przesuwu, wałki rolkę, głowice i nic to nie dało. Kolejna taśma chromowa pogięta od początku. Nie wiem czy gnie tylko na początku czy dalej także, by to robił, bo kiedy usłyszałem dziwny szelest wyłączyłem go. Nie chcę próbować dalej, bo szkoda mi taśm. Coś się posypało. Czytałem różne wątki na Forum, ale nie znalazłem opisu dotyczącego mojego modelu. Tylko podobne przypadki (dotyczące wymiany rolki dociskowej, problemów z hamowaniem lewego talerzyka szpulki itp.) Więc mam kilka pytań do osób, które potrafią zdiagnozować mój problem:
1. Co może być przyczyną takiej usterki?
2. Jaki model mechanizmu występuje w moim decku?
3. Czy nie mając za wiele doświadczenia mam szansę naprawić go sam?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.