Zdzislaw, fote gdzies zamieszczalem.. Modyfikacja standardowa mozna powiedzieć :) ;
- wyciecie nakladki przeciwpylowej i montaz stozka fazowego(bez tego raczej niemożliwym jest suchac tesli bez zwrotnicy)
- malowanie membrany. Ten glośnik jednak dobrze pomalowac werniksem. Robilem tez próby malowania whizzera C37(wiem, ze paranoja do takiej konstrukcji:))))- tym bardziej ze parę gosnikow tak pomalowanych udalo sie zepsuć innymi probami) i musze powiedziec zdecydowanie in plus.
Najlepszy mod dla tego głosnika to jednak wyjącie go z obudowy :), no i stozek(z mechanicznych zabaw)
Moze tonsil....wiesz to mają być paczki grające rownież rozrywke czyli niby stara koncepcja ale przystosowana do realiów rownież wspólczesnej muzyki.
Testy robilismy na klasyce i poza kilkoma wejsciami kotlów gdzie tesla zaczynala charczeć(czędsciowo efekt wycięcia nakladki przeciwpylowej) nie mialem uwag w polączeniu z wiezyczką Denona (jakiegos szalu w kategoriach absolutnych jasne ze nie bylo, ale muza była interesująca bo sposob prezentacji nie byl jednostajny) - dlatego m.in chce tesle ciac gdzies przy 300-400Hz....moze nawet 500-800(zalezy jak sie zgra)
Zaden oftop. Tonsile mam nawet polecone dwa 20cm niby bardzo dobre jak za swoja kase....tye ze miarzy mi sie zobienie paczki na najwiekszym "badziewiu" :) - tak dla hecy.....moze nawet zrobię bardzo nisko strojonego burczybura :) - tak by zlikwidowac czesciowo poduszke powietrzną za wooferem(Rehdeko, Tannoy i pewnie jeszcze kilka innych konstrukcji ktrych nie slyszałem dają radę z szybkościa basu)
Najbardziej obawiam sie zawieszenia w ksztalcie fałdy - taaiego "tradycynego", z drugie strony mam w domu alpharda PS10(ponoć podrobka celestion) i zupelnie sie nie nadaje do tego....a mzoe to po prostu glosnik tylko gitarowy(bo srednice ma dosć mocną)
Pytam o stx b to niedrogie glośniki i pewnie sporo nie nadaje sie pod potrzeby takiej konstrukcji, ale szukam jak moge :)
Wracając do tematu:
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=568&vItemDB=itemdbJak takia konstrukcja ma szanse szanse zagrać ? Sluchal ktos wogole stx ? (prosze sie nie wstydzić :)).
Przy okazji trafilem na 6moonsową prezentacje tesli:
http://6moons.com/audioreviews/acuhorn/175.htmljak dla mnie super.
\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
dokonuje tego wynalazku.\'