Audiohobby.pl

STX

Rick

• 34 / 6091
  • Użytkownik
07-10-2009, 21:31
Robią wrażenie :)
Można ich posłuchać?

lancaster

• Gość
08-10-2009, 22:00
Paczki odpalone. Zwrotnica w tej chwili banalna - jednoelementowa z rezystorem dla tweetera....dxwiek...nie mialem jeszcze w domu lepszego z klasycznych glosnikow.....czy to aktywnych czy pasywnych. Pierwszorzędny bas - zero burczybasa....no moze ociupina :)...ale mozna to wybaczyc za szybkosc i akustyczna barwe. Gora lekko ostrawa co na perkusji wychodzi jej świetnie ale gitary moglyby być mocnij osadzone w niższych rejestrach i tu jeszcze poćwicze....a byc moze potrzebuje sie rozegrać, lub wymaga zastosowania innej filtracji glośników....średnica....bardzo dobrze przekazane impulsy w całym paśmie.
Nie zartuję.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
08-10-2009, 22:56
>> lancaster
Zmieniam u siebie te cewki, kondensatory i rezystory, ze juz krecka dostaje. Caly czas posilkujac sie pomiarem skleilem standardowa zwrotke 12db z cieciem 2.5-3 khz i wydaje mi sie ze jest optymalnie. Moze tylko przydaloby sie wieksza cewke zalozyc zeby baffle step oslabic. Nie chce rozbudowywac zwrotnicy kosztem maksymalnego wygladzenia pasma przenoszenia i spadku efektywnosci. Dzwiek mi odpowiada, jest co prawda nieco rozjasniony, powiedzialbym, ze mocno wyrazny jednak nie tak natarczywy jak w monitorach Paradigma jakie posiada moj znajomy. Gitary, trabki, saksofony, talerze brzmia swietnie, bardzo wyrazne, bez szeleszczenia i syczenia typowego dla tanich kopulek. Brzmienie jest dobitne, szybkie, zywiolowe.
Bas w budzie BR ladnie zasuwa, jest szybkosc i dokladnosc. Calkiem przyjemnie slucha sie nowych wyrobow STX ale to jeszcze nie koniec zabawy :)

lancaster

• Gość
10-10-2009, 15:50
melo, bedzie trzeba całosć pomeryc. Z jednej strony fajnie sie tego słucha a z drugiej jest cay czas dosć jaskrawo.....cos jak w moich pierwszych bowersach(pod wzgledem tonacji), tyko bas ładniej dyscyplinowany a średnica plastyczniesza nie tak sucha. Na dłuzsza mete góra raczej nie powinna sie tak odzywac. Wypchalem paczki watolina i jest bardzo OK. B-r mam strojny bardzo nisko ponizej 40Hz(nie ciąlem jeszcze rury)....na jakośc samej gry tez nie marudzę....jest bez nalotu o jakim pisesz charakterystycznego dla tanich tweeterów. Bardzo dobra czytelnośc przy niskich poziomach glośności...skala też jak z wiekszej paczki...pobawię sie filtrami 2 rzedu na poczatek....cekawe jak to sie zszyje. Woofer szkoda ciac nisko bo beproblemowo do 3,5-4K będzie dawal ladnie radę....nie mierzylem thd wiec ciezko powiedziec inacej niz na ucho, ale wydaje sie całkeim realny tak podzial.

lancaster

• Gość
11-10-2009, 17:32
Wczoraj mala premiera wsrod znajmych.wrazenia bardziej niz pozytywne.
STX byly porownywane do tuby + bas w dipolu....powiem tak....przestrzeni takiej nie mialy, bo kadza skrzynka gra bardziej lub niej skrzynka....skala też byla mniejsza(15cali bas w dipolu) ale ogolna zywosć dxwieku przeskalowana do nieco mneijszego formatu na bardzo zbliżonym poziomie. Bas - najmniejszych wątów - kontrola idealna. Jestem coraz bardziej przekonany że udało sie w kraju wyprodukowac głosnik koszacy wiekszosć hajtechów
Kapitalnie brzmia stare nagrania, kolumny dobrze rożnicują klimaty nagrań....sluchać też ze wspólczesne produkcje są nieco oddestylowane na tle staroci....choć technicznie moze i lepsze.
Niestety znajomi nie pisuja na serwisie i koniami sie ich do tego nei zaciągnie :)....podjade z paczkami do Gustawa to bedzie mial okazje je zjechac :)))

Gorąco polecam te glosniki, a jeszcze nie powiedzialy maxa.

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
11-10-2009, 18:33
kolega wczoraj słuchał moich kolumn. Sam posiada także linie transmisyjne na 2 głośnikach 20cm które projektowałem. Tak się napalił na niskotonowe że ma zamiar dokleić płytę MDF z przodu swojej kolumny i wsadzić po 3szt GDN-18-140-8-AWX na kanał :-) Będe mu musiał przestroić zwrotnicę i mam nadzieję że wzmacniacz Sony ES to uciągnie. Puściłem mu też 15Hz z generatora, nic nie słychać ale drzwi od pokoju wpadają w rezonans - niskotonowce STX mają duże wychylenia skok a grający obok ulepszany GDN20/60/3 Tonsila prawie się nie rusza jak popsuty ! Trzeba będzie docelowo zapodać na środek jakieś dwa Scany czy Ushery niestety kosz bym musiał nieco spiłować bo są trochę za duże a STX nie ma na razie 20cm niskotonowca tej klasy co osiemnastka.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
11-10-2009, 18:42
To co mi sie rzucilo w uszy grajac na nowych STX to sposob wnikania w realizacje muzyczne. Dzialaja troche jak "dzwiekowe szklo powiekszajace". Mam taka plytke z balladami rockowymi roznych wykonawcow. Przesluchalem ja na STX i poczatkowo mysalem, ze cos nie tak z glosnikiem kopulkowym. Cos charczalo, trzeszczalo, nagrania potrafily sie diametralnie roznic. Szybko wrzucilem na glowe sluchawki studyjne i tam szok. Plyta ma tak koszmarnie zrealizowane nagrania ze sluchawki bardziej to maskowaly niz glosniki.

Mysle, ze przy pomocy tych glosnikow w odpowiedniej aplikacji oraz z napedem aktywnym mozna stworzyc calkiem porzadne monitory studyjne na ktorych naprawde duzo slychac. STX powinien pokusic sie o stworzenie aktywnej wersji takiego monitora studyjnego na tych wlasnie glosnikach. Spokojnie zmiotloby to nie jedna firmowa konstrukcje i to znacznie drozsza.

bawolek

• 152 / 5995
  • Aktywny użytkownik
12-10-2009, 22:39
wszytko super i wogóle ...ale czy ktoś z posiadaczy nie może po prostu pomierzyć te głośniczki ...zeby w koncu sie przekonać co one sa warte za pomoca jakiegos obiektywnego kryterium ...

bo "eh...ah" to wiecie ;p

pozdrawiam

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
12-10-2009, 22:57
Wlasnych pomiarow juz nie zamieszczam bo mam troche problemow z pomieszczeniem. Poza tym pojawila sie sugestia, ze cos robie "zle" wiec niechcialbym mieszac i wprowadzac w blad.

Gustaw

• Gość
12-10-2009, 22:58
>> lancaster, 2009-10-11 17:32:27
...podjade z paczkami do Gustawa to bedzie mial okazje je zjechac :)))

Aj, aj , sir ....zbesztam te paczki z prawdziwą przyjemnością :)

lancaster

• Gość
13-10-2009, 07:47
melo, spoko. Zamiesc co masz. Sam sie jeszcze za pomiary nie zabralem...ale jak ma to grac slbaiej niz teraz to stroics krzynki pod pomiar na pewno nie będę :)
Masz jakies tam warunki, napisaleś i ludzie mysle biora na nie poprawkę.
Dzisiaj niesmialo zrobię porównanko z monitorami 5-9Kzl....na dodatek 1 kolumny(mono....ala Vincent Gallo :))
warunki porównania znane, bedzie ono obarczone blędem w stosunku do wersji stereo ale i tak z ciekawosci(drugą skrzynkę bede mial gotowa na koniec tygodnia) male co nieco poslucham juz dziś i pewnie nawet opisze :)))

lancaster

• Gość
13-10-2009, 07:52
...tak przy okazji, jestem w kontakcie z p. Sławkiem z STX i bycmoze pojawia sie w oferci glosniki 30cm do horna i nieduzych OB. Jadą do mnie i jada dojechac nei mogą glosniki TangBanda(plaskomembranowiec i 4 calowy stozkowy fullrange)....brakuje na rynku glosników 30-cm o umiarkowanej skuteczności(89-92dB) i dobroci rzedu 0,25 do horna oraz np. 1 do OB....jesli woofery wyjda m tak jak AKX to ne mam pytań.

bawolek

• 152 / 5995
  • Aktywny użytkownik
13-10-2009, 08:04
"esli woofery wyjda m tak jak AKX to ne mam pytań " zapewne chodziło ci o AWX ....

niektorzy nowi mogą dostać metliku w głowie hehe AWX czy AKX czy co ;p

pozdrawiam

lancaster

• Gość
13-10-2009, 08:07
bawolek,  te nowe w każdym razie :)...ze starszej serii warto rzucić uchem na 17-kę, ale nowa 18-ka to zupełnie inny głośnik....sam dostaje mętliku ostatnio - sporo tego :)

Pozdrawiam

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
16-10-2009, 23:34
 Mierzyliście może częstotliwości rezonansowe po dotarciu głośników? Moja głośniki w sumie to jeszcze za rzadko grają, z tego co czytałem to po 70godz pracy ze sporą amplitudą rezonans może się obniżyć nawet o 20%. Sprawdziłem THD hobbyboxem pojedyńczymi sygnałami na stosunkowo małej mocy bo jest późno, będę miał czas to przedwizdam głośniki na większych amplitudach. Widoczny spory wzrost zniekształceń nieliniowych koło 32Hz - ciekawe może to wina jakiejś fali odbitej w pokoju.
16Hz - 2.25%
 20Hz - 4,2%
 25Hz - 3,7%
 28Hz - 1,62%
 31Hz - 3,5%
 32hz - 8-15 % ?
 33Hz - 3,7%
 34Hz - 0,71%
 36Hz - 0,52%
 40Hz - 0,23%
 44Hz - 0,34%
 48Hz - 0,25%