Audiohobby.pl

Problem kanał lewy - kanał prawy po podłączeniu wieży do komputera

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
17-07-2020, 17:55
Posiadam dwie wieże,jedna to Sony druga Technics.Pod Technicsa mam podłączony odtwarzacz CD,procesor cyfrowy,gramofon,dwa magnetofony i to wszystko idealnie pracuje i miło się słucha.Do dziś,ponieważ podłączyłem do komputera wieżę Technics przez gniazdo AUX i zdziwiłem się ponieważ lewy kanał jest przy odsłuchu patrząc w stronę wieży z prawej strony,a prawy kanał z lewej strony.Przewód podłączyłem jak ma być ( biały L , czerwony R ) .Gdy zmienię tzn przewód R dam na miejsce L i L na miejsce R (czyli zamienię miejscami ) to lewy kanał jest na swoim miejscu oraz prawy dlaczego tak?ponieważ do czego zmierzam,wcześniej miałem podłączoną wieżę Sony pod komputer,i nie było żadnego problemu,lewy kanał był na swoim miejscu,prawy też.Wszystko tym samym przewodem.Gdzie tkwi problem??Proszę o porady,liczę na pomoc.
Sprzęt Technics - Fan Rocka

bsw

  • 124 / 3683
  • Aktywny użytkownik
17-07-2020, 17:59
Coś namieszane w wieży Technics - a na innym jej wejściu próbowałes (czy też zamienione) ?

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
17-07-2020, 18:13
Nie próbowałem, mam wolne Tuner oraz DVD wejscia , co radzisz? czy Technics się pomylił z tym gniazdem AUX?
Sprzęt Technics - Fan Rocka

AUDIOTONE

  • 4521 / 4584
  • Moderator Działu Magnetofony
17-07-2020, 19:24
Tym samym przewodem sprawdzałeś obie wieże ? (tzn. 2xRCA >>3.5mm jack) Czy wieża Technics-a jest podłączona innym kablem?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
17-07-2020, 20:58
Ten sam przewód,sprawdzałem jeszcze raz ale jest jak opisałem, na Sony jest dobrze, na Technics  muszę odwrotnie aby mieć ok kanały . Głośniki dobrze podłączone w obu wieżach.
Sprzęt Technics - Fan Rocka

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
17-07-2020, 23:01
Moment,nie pisałem że przewód od komputera okazał się zbyt krótki,więc kupiłem taki  adapter chinch-chinch i połączyłem drugi przewód do wieży i  może tu leży przyczyna ? rezystencja  om...???
Sprzęt Technics - Fan Rocka

AUDIOTONE

  • 4521 / 4584
  • Moderator Działu Magnetofony
17-07-2020, 23:03
Ten dodatkowy przewód (ta przedłużka RCA) nie ma zamienionych końców kolorami (wtyków) (sprawdzić miernikiem przejścia). Dalej, sprawdzić inne wejścia we wzmacniaczu. Lub sprawdzić ustawienie korektora jeśli jest wpięty SH-GE90.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
18-07-2020, 00:35
1.Procesor dobrze podłączony.2.Podłączyłem przewody pod inne gniazda np TUNER : to samo . 3. Ta przedłużka jest oddzielnie, łączy tylko czincze, może przewód ten co podłączyłem tą przedłużką??? tylko dziwne bo zmieniłem na inny kabel do tej przedłużki i jest to samo :( na  Sony wszystko gra, na Technicsie cuda ..ręce mi opadły
Sprzęt Technics - Fan Rocka

AUDIOTONE

  • 4521 / 4584
  • Moderator Działu Magnetofony
18-07-2020, 00:52
Jak pisałem trzeba przebadać dokładnie przewody połączeniowe (najlepiej miernikiem - test ciągłości), któryś musi kwasić.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
18-07-2020, 11:46
Test  ciągłości  tzn ? może  na  mój  prosty  rozum :  czy  czerwony  kabelek  przesyła  sygnał  do czerwonego  "  ??  tak ?
Sprzęt Technics - Fan Rocka

AUDIOTONE

  • 4521 / 4584
  • Moderator Działu Magnetofony
18-07-2020, 14:14
Test  ciągłości  tzn ? może  na  mój  prosty  rozum :  czy  czerwony  kabelek  przesyła  sygnał  do czerwonego  "  ??  tak ?
coś w tym guście :)
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ....(google lub inną) wyrażenie... "test ciągłości" i już wiemy o co chodzi.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
18-07-2020, 14:59
Poczytałem dobra sprawa tylko że nie posiadam miernika :( , oraz nie chce mi się wierzyć że jakiś przewód w wieży  jest źle , wszystko działało zawsze idealnie , aż do czasu gdy chciałem podłączyć do komputera , a gdybym jeszcze podłączył laptop pod wieżę ? oraz jedynie ostatnio co odłączałem to procesor oraz magnetofon ale nie chce mi  się wierzyć że  coś źle połączyłem wszystko mam oznaczone.:(
Sprzęt Technics - Fan Rocka

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
18-07-2020, 15:23
Wiedziałem  że  połączenia  są  dobre !!!!!!!!!!!!!!  podłączyłem  laptop  zrobiłem  test  kanał  lewy  prawy  i  jest dobrze !!!!!!!!!!  Więc  gdzie  problem ?????   Dlaczego  z  dużego  kompa  jest  źle  ???
Sprzęt Technics - Fan Rocka

rockboys

  • 126 / 449
  • Aktywny użytkownik
18-07-2020, 16:04
Teraz połączyłem kabel ten co był przypięty do komputera stacjonarnego, podłączyłem do laptopa i tak  się  domyślałem - jak  podłącze tak  jak  winno  być  czyli  biały  to  L  a  czerwony  to  R  to  jest odwrotnie  czyli  kanał  lewy  na  R  a  prawy  na  L  -  wina  przewodu ?  czy  po prostu  tylko  ktoś  wtyczki  pomylił  ?  jak  sprawdzić  ten przewód ? oraz  dlaczego na  Sony  ten  przewód  działał  dobrze ???
Sprzęt Technics - Fan Rocka

Bacek

  • 2005 / 4641
  • Ekspert
18-07-2020, 20:07
A to naprawdę jest taki problem? Podłącz tak żeby prawy kanał grał z prawej strony a lewy z lewej. Co za różnica jakie to kolory będą?
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES