Witam
Czasem w tym naszym hobby najdzie nas ochota pomierzenia przenoszonych częstotliwości czy to danych kaset czy to znów konkretnego decka. Szukałem programu, który będzie w stanie sobie z tym poradzić i natrafiłem na program AudioTester.
Jest to program, który oferuje pełno innych możliwości, których niestety nie umiem wykorzystać, więc poniższy opis obsługi programu skupia się wyłącznie na funkcjach, które przydają mi się w powiązaniu z magnetofonami i taśmami.
Na wstępie dodam, że jest to moje podejście do tematu, opracowane metodą prób, błędów, klikania i przeklinania ;), więc jeśli któryś z szanownych kolegów znajdzie błąd w moim rozumowaniu - walcie wprost i piszcie proszę. Wątek jest dla nauki, a nie żeby udowodnić, że jestem najmądrzejszy :D.
Wymagania sprzętowo-programowe:
Komputer - Do wykonywania pomiarów nie jest nam niezbędny super hiper najnowszy komputer, ale wypada, żeby nie miał on problemów z odtwarzaniem/nagrywaniem dźwięku w, mniej więcej, czasie rzeczywistym. Jeśli chcemy robić pomiary w tle renderując jakąś scenę 3D czy z innym zadaniem pochłaniającym zasoby komputera to liczmy się z tym, że pomiarów nie wykonamy. Tak samo, jeśli dźwięk na komputerze nam się "zrywa" czy w jakiś inny sposób "krzaczy", to należy te problemy rozwiązać w pierwszej kolejności, bo będzie to wszystko widać na wykresach (serio).
Karta dźwiękowa - Do naszych zastosowań prawdopodobnie wystarczy większość kart zintegrowanych w komputerach stacjonarnych czy laptopach, ale jedna sprawa jest ważna - musi ona obsługiwać wejście sygnału o poziomie liniowym. Jeśli więc laptop posiada wejście mic/line-in to jest ok, jeśli natomiast jest to tylko wejście mikrofonowe, to nie nadaje się ono do wykorzystania w naszym celu. Poza tym zwykłe 16-bit 44.1kHz nam wystarczy, serio...zwolennicy 2562-bitów i tryliona kiloherców...ustawiajcie co chcecie, ja nie będę walczył ;). Pamiętajmy jednak, że każde zwiększenie tych parametrów stawia kolejne wyzwania przed komputerem i może dojść do sytuacji, że nawet mocny komputer nie wydoli robić pomiarów na 24-bitach 192kHz.
Co jak nie mamy karty dźwiękowej z line-in? Proponuję wtedy zakup zewnętrznej lub wewnętrznej karty dźwiękowej, a jeszcze lepiej jakiegoś interfejsu audio. Ja posiadam interfejs M-Audio Fast Track Pro (bo wykorzystuję go do nagrywani a gitary), ale interfejsów jest sporo, nowych, używanych - trzeba się rozejrzeć, bo ceny nie są jakieś astronomiczne. Jeśli chcecie wykorzystywać to urządzenie tylko do tych pomiarów, to spokojnie coś tańszego będzie wystarczające.
Wymagania ludzkie:
Cierpliwość – W przypadku tego programu jest niezbędna. Możliwe, że nowsze wersje sprawują się lepiej, ale ta którą ja posiadam potrafi płatać figle. Najwięcej razy program sypał mi się na Windows 7, dużo mniej na Windows 10, ale to też może być czysty przypadek. Zdarzało mi się, że po wykrzaczeniu się programu musiałem go re-instalować, bo nie chciał się uruchomić. Normalne to nie jest, ale chleb powszedni z AudioTesterem w moim przypadku (choć póki co ostatnia instalacja działa jakoś dziwnie długo bez kłopotów :P).
Doświadczenie w pracy na komputerze – Totalne minimum jest wymagane, to znaczy powinniśmy choćby umieć ustawić w systemie wejścia/wyjścia audio jak również ich czułość, cała reszta to w zasadzie obsługa programu tak jak każdego innego.
Rozsądek – Zanim zaczniemy pomiary to sprawdźmy czy nie mamy ustawionego jakiegoś dziwnego trybu odtwarzania dźwięku na naszym wyjściu. Wszelkie „super-surround-3-d”, jakieś „equalizery” i inne „poprawiacze dźwięku” muszą być zwyczajnie wyłączone, bo wyjdzie nam kicha z pomiarów.
Po tym przydługim wstępie zapraszam na pogmatwany i nieudolny opis obsługi programu ;).