Audiohobby.pl

Nakamichi BX-125E

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
30-06-2024, 21:57
A jak objawia się to szwankowanie?
Może problem z poprawną kalibracją, bo ktoś wcześniej kręcił potkami?
Może też sam włącznik Dolby szwankuje.
Paweł

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
01-07-2024, 14:29
A jak objawia się to szwankowanie?
Może problem z poprawną kalibracją, bo ktoś wcześniej kręcił potkami?
Może też sam włącznik Dolby szwankuje.

Jak włączam Dolby B w czasie odtwarzania to w prawym kanale nic się nie zmienia - szumi jakby funkcja nie była włączona.
Dolby C działa w obu kanałach poprawnie.
Przełącznik funkcji sprawdzony.
Napięcie sterujące podawane na scalaki poprawne.
W BX-125 sekcja Dolby składa się z dwóch scalaków na jeden kanał: NE654N i TEA0652.
Zamieniłem w pierwszej kolejności miedzy kanałami NE654N - defekt nadal występował w prawym kanale.
Zamieniłem więc kanałami TEA0652- defekt przeszedł na kanał lewy - wniosek - uszkodzony TEA0652.

Scalaki (NE652N - wersja Philipsa chyba) zamówiłem, może jutro dojdą - dam znać z jakim skutkiem.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
02-07-2024, 23:28
Aktualizacja:

Po wlutowaniu nowego NE652 Dolby działa poprawnie.

Nadal pozostaję pod wrażeniem tego jak ten prostu dwugłowicowy magnetofon radzi sobie nawet z tanimi Sony HF.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

JaKub92

• 1941 / 5689
  • Ekspert
05-11-2024, 23:11
Po dłuższej przerwie powróciłem do problemu z prowadzeniem taśmy w tym BX-125. Dzięki podpowiedzi Wojtka podmieniłem ramię rolki - samo ramię - i jak ręką odjął. Ustawiłem skos, sprawdzałem na wielu taśmach - bardziej delikatnych i również na tych, na których pamiętam, że skos się mocno rozjeżdżał i teraz czego mu nie wrzucę to idzie super ;) Także dzięki jeszcze raz Wojtku za podpowiedź z tym ramieniem rolki - tak jak zdaje się wcześniej pisałem - przyczyna pierdołowata, ale jakoś ciężko mi było na to wpaść.

Za to ponownie pojawił się problem z przekaźnikiem z/o, w którym wcześniej czyściłem styki - tym razem się skleił!!! Dziwne, bo przecież nie zapryskałem go całego kontaktem - dałem tylko odrobinę na styki już po ich oczyszczeniu. W każdym razie, polecam jednak wymianę tego przekaźnika tak na przyszłość. Kupiłem i wstawiłem takiego OMRON'a i śmiga elegancko. Są dostępne na alegroszu w kompletach po 2 szt za około 10 zł, więc też nie są to koszty.

Na foto porównanie z oryginałem - zgadza się rozmiar i rozstaw nóżek.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
06-11-2024, 09:19
Cieszę się, że udało Ci się Jakubie uporać ze złomkiem ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
06-11-2024, 09:28
Bardzo przydatna informacja.
Swoją drogą ten chiński Omron wygląda na ordynarną podróbę, ale najważniejsze, że działa.
Paweł

judasz94

• 440 / 1315
  • Zaawansowany użytkownik
06-11-2024, 12:18
Bardzo przydatna informacja.
Swoją drogą ten chiński Omron wygląda na ordynarną podróbę, ale najważniejsze, że działa.

Ja te przekaźniki pod wieloma różnymi nazwami stosuję od lat w sprzęcie półprofesjonalnym i profesjonalnym. Jak do tej pory nie miałem problemów. Siedzą u mnie między innymi w układach komutacji wyjściowej z stołu na wzmacniacze monitorów. Ich styki nie szumią.
Jednak nie zalecałbym ich do poziomów mikrofonowych. Do tego celu jedynie przekaźnik kontaktronowy
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

JaKub92

• 1941 / 5689
  • Ekspert
07-11-2024, 21:03
Czy podróba to ciężko powiedzieć, teraz sporo produkcji odbywa się w Chinach. Ważne jest, że działa poprawnie. Przed zakupem czytałem opinie o nich i wszyscy zadowoleni.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub