Arturze
Z tym podbiciem to oczywiście masz rację zrobię kilka prób i popatrzę jak to śmiga.
nano
Te wkładki to po prostu mistrzostwo świata :)
Co do opisu wkładek (poszczególnych częstotliwości ) to kaseta typu I będzie się różniła od typu II ponieważ chrom jest tylko 15 minutowy na stronie.
Wobec tego trzeba wyrzucić kilka testów.
Ostatecznie będzie wyglądało to tak:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KASETA TYPE I:
SYGNAŁY (MONO) czasy:
1. ustawianie prędkości:
sygnał: 3150Hz -20dB (DIN) 60s
sygnał: 3000Hz -20dB (JIS,NAB,CCIR) 60s
2. skos głowicy:
sygnał 8kHz -20 dB 60s
3. poziom sygnału:
sygnał 315Hz 0dB 60s
sygnał 333Hz 0dB 60s
sygnał 1kHz 0VU
4. poziom "DOLBY" "
sygnał 400Hz -2dB 60s
5. pomiar pasma przenoszenia:
sygnały -20dB po 30s każda z częstotliwości
16kHz
12,5kHz
8kHz
4kHz
1kHz
250Hz
125Hz
63Hz
40Hz
20Hz
SYGNAŁY STEREO
6. pomiar przesłuchu :
sygnał 1kHz -15dB + szum biały -20dB ( 1 kanał, 2 kanał czysty) 60s
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czynności do wykonania przed włożeniem kasety do magnetofonu:
1. Tor prowadzenia taśmy (rolki, wałki, głowice) powinien być wyczyszczony.
2. Głowice powinny być rozmagnesowane (kaseta demagnetyzującą lub urządzeniem demagnetyzującym).
NIE POZOSTAWIAĆ KASETY NIE PRZEWINIĘTEJ. NIE COFAĆ KASETY OD POCZĄTKU, PRZEWINĄĆ DO KOŃCA I WTEDY PRZEWINĄĆ DO POCZĄTKU.
UWAŻAĆ BY NIE POZOSTAWIAĆ KASETY BEZ OPAKOWANIA I W POBLIŻU PÓL MAGNETYCZNYCH (MAGNESY, GŁOŚNIKI)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KASETA TYPE II
SYGNAŁY (MONO) czasy :
1. ustawianie prędkości:
sygnał: 3150Hz -20dB (DIN) 60s
sygnał: 3000Hz -20dB (JIS,NAB,CCIR) 60s
2. skos głowicy:
sygnał 8kHz -20 dB 60s
3. poziom sygnału:
sygnał 315Hz 0dB 60s
sygnał 333Hz 0dB 60s
sygnał 1kHz 0VU 60s
4. pomiar pasma przenoszenia:
sygnały -20dB po 30s każda z częstotliwości
16kHz
12,5kHz
8kHz
4kHz
1kHz
250Hz
125Hz
63Hz
40Hz
20Hz
SYGNAŁY STEREO
6. pomiar przesłuchu :
sygnał 1kHz -15dB + szum biały -20dB ( 1 kanał, 2 kanał czysty) 60s
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czynności do wykonania przed włożeniem kasety do magnetofonu:
1. Tor prowadzenia taśmy (rolki, wałki, głowice) powinien być wyczyszczony.
2. Głowice powinny być rozmagnesowane (kaseta demagnetyzującą lub urządzeniem demagnetyzującym).
NIE POZOSTAWIAĆ KASETY NIE PRZEWINIĘTEJ. NIE COFAĆ KASETY OD POCZĄTKU, PRZEWINĄĆ DO KOŃCA I WTEDY PRZEWINĄĆ DO POCZĄTKU.
UWAŻAĆ BY NIE POZOSTAWIAĆ KASETY BEZ OPAKOWANIA I W POBLIŻU PÓL MAGNETYCZNYCH (MAGNESY, GŁOŚNIKI)
Takie zmiany doszły co do rodzajów poszczególnych częstotliwości. Jest ich więcej. I dodałem poziom 0VU prócz poziomu 0dB.
Ponad to dostałem informację że kasety już są wysłane z usa :) czyli idą tzn lecą, lub płyną.
A ja dostałem dziś sporo prezentów ale to będzie wszystko w odpowiednich tematach .
Tutaj mogę zaprezentować częstotliwościomierz który dotarł dziś do moich pomiarów w zupełności wystarczający.