Audiohobby.pl

Forumowa kaseta serwisowa 1 edycja (2016).

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
02-05-2017, 00:24
Owszem że można by zapisać 15kHz do regulacji skosu tylko po co ? W 95% serwisówek jest podane 8kHz, nie wiem co ma na celu podwajanie tej częstotliwości. Dokładniej i tak nie ustawimy bo wystarczy malutki ruch o ułamki stopni i już jest rozjechane. Kto ustawiał skos według oscyloskopu to wie jak to się robi. I ile wymaga pracy by dobrze ustawić skos.

Ale powiem tak. Nagram na jakiejś taśmie 15kHz na próbę i dam wam znać. To rozwiąże problem :) Czy warto czy nie.

Zaś co do 20kHz to wydaje mi się bez sensu, bo i tak nasze zabawki będąc już wiekowe sądzę że rzadko która przeniesie pasmo do 20Khz z poziomem 0dB.... raczej żadna. A taśmy tym bardziej...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
02-05-2017, 10:41
okladka dla kasety typ I

zrobilem na szybko

fotka tylko dla pogladu

prosze zaladowac   ten plik pdf

PDF !!!!

http://www.filedropper.com/testcassette1

--------
wydrukowac i odpowiednio  " zorigamowac "  he he he

powiedzcie  czy  oki

jeszcze raz ta
fotka to tylko podglad   nie do wydruku !!
« Ostatnia zmiana: 02-05-2017, 10:45 wysłana przez nano »

mops

• 603 / 2906
  • Ekspert
02-05-2017, 10:47
A Wojciech nie ma mniej zębów z przodu?
Waldek.

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
02-05-2017, 13:33
bezzebny dziwnie wyglada  :-)

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
02-05-2017, 18:55
Zgadzam się z Nano, Wojtek raczej jeszcze ma zęby. :)
Wojtek sygnał szumu -20dB i 1kHz -15dB miksujesz i to nagrywasz na jeden z dwóch kanałów. Wystarczyłby sygnał szumu, ale    łatwiej jest potem znaleźć ten 1kHz na oscyloskopie lub analizatorze.
No no Karolu okładka to Ci wyjszła wzięłła. ;)
Nano fajnie by było, by druga strona okładki zawierała informację co trzeba wykonać przed włożeniem tej Kasety do magnetofonu.
« Ostatnia zmiana: 02-05-2017, 19:04 wysłana przez ArturP »

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
02-05-2017, 22:17
Nano

Wkładka mi się podoba bardzo :)
Przepraszam że nie sprawdziłem poczty, odpisze jak najszybciej...... :)
Co do czasów to testy będa po minucie .
Małe korekty:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SYGNAŁY (MONO)

1. ustawianie prędkości:
sygnał: 3150Hz -20dB (DIN)
sygnał: 3000Hz -20dB (JIS,NAB,CCIR)

2. skos głowicy:
sygnał 8kHz -20 dB

3. poziom sygnału:
sygnał 315Hz  0dB
sygnał 333Hz  0dB
sygnał 1kHz   0VU

4. poziom "DOLBY" "
sygnał 400Hz  -2dB

5. pomiar pasma przenoszenia:
sygnały -20dB
16kHz
12,5kHz
8kHz
4kHz
1kHz
250Hz
125Hz
63Hz
40Hz
20Hz

SYGNAŁY STEREO

6. pomiar przesłuchu :
sygnał 1kHz  -15dB + szum biały -20dB ( 1 kanał, 2 kanał czysty)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czynności do wykonania przed włożeniem kasety do magnetofonu:
1. Tor prowadzenia taśmy (rolki, wałki, głowice) powinien być wyczyszczony.
2. Głowice powinny być rozmagnesowane (kaseta demagnetyzującą lub urządzeniem demagnetyzującym).

NIE POZOSTAWIAĆ KASETY NIE PRZEWINIĘTEJ. NIE COFAĆ KASETY OD POCZĄTKU, PRZEWINĄĆ DO KOŃCA I WTEDY PRZEWINĄĆ DO POCZĄTKU.

UWAŻAĆ BY NIE POZOSTAWIAĆ KASETY BEZ OPAKOWANIA I W POBLIŻU PÓL MAGNETYCZNYCH (MAGNESY, GŁOŚNIKI)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co więcej chyba wszystko :)

Jeśli coś zobaczycie to piszcie że trzeba coś dodać.

A co do zębów zwierzaka to on ma ich dokładnie siedem. A ja swoich trochę więcej hahahaha   :)
Zdjęcie mojej tapety w oryginale a nie jak zawsze na video lub na zdjęciu za sprzętem...  :)

Arturze
Z tym nagraniem to będę musiał pokombinować coś z generatorem z komputera i poprzez DAC dograć już na końcu indywidualnie do każdej kasety na końcu testów jako nr. 6 .
Bo to chyba jedyne wyjście tak sądzę w moim przypadku.
« Ostatnia zmiana: 03-05-2017, 00:03 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
02-05-2017, 22:55
Wcale nie koniecznie jedyne: podłączasz jeden i drugi generator do przełącznika (masz taki, sam widziałem), ustawiasz na pierwszym 1kHz/-15dB, na drugim White Noise od 20Hz do 22kHz/-20dB(to -15dB to nie koniecznie, może być i -19dB, chodzi o tyle by się sygnał przebijał przez szum). Ideą takiego nagrania jest zmierzenie separacji kanałów, można nagrać ten sygnał na tym kanale od środka taśmy, zyskujemy jednocześnie i separację kanałów i przesłuch stron kasety. Pomiar oczywiście zbieramy z kanału nie nagranego. Można też nagrać ten sygnał na przemian w obu kanałach, mamy wtedy namiastkę niegdysiejszego sygnału do ustawiania Balansu Stereo.
                  Jeszcze coś mi się przypomniało, ten szum, dobrze by było by przed nagraniem potraktować go korektorem parametrycznym, po to by wyrównać pasmo -/+ 0,1dB przynajmniej. Będzie to skutkowało zmierzeniem na analizatorze całości pasma przenoszenia sprawdzanego magnetofonu.
      Wojtek, jak nie masz generatora białego szumu to można użyć radia FM nastawionego poza jakąś stacją i z wyjętą anteną.
« Ostatnia zmiana: 02-05-2017, 23:22 wysłana przez ArturP »

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
02-05-2017, 23:28
Wcale nie koniecznie jedyne: podłączasz jeden i drugi generator do przełącznika (masz taki, sam widziałem), ustawiasz na pierwszym 1kHz/-15dB, na drugim White Noise od 20Hz do 22kHz/-20dB(to -15dB to nie koniecznie, może być i -19dB, chodzi o tyle by się sygnał przebijał przez szum). Ideą takiego nagrania jest zmierzenie separacji kanałów, można nagrać ten sygnał na tym kanale od środka taśmy, zyskujemy jednocześnie i separację kanałów i przesłuch stron kasety. Pomiar oczywiście zbieramy z kanału nie nagranego. Można też nagrać ten sygnał na przemian w obu kanałach, mamy wtedy namiastkę niegdysiejszego sygnału do ustawiania Balansu Stereo.
                  Jeszcze coś mi się przypomniało, ten szum, dobrze by było by przed nagraniem potraktować go korektorem parametrycznym, po to by wyrównać pasmo -/+ 0,1dB przynajmniej. Będzie to skutkowało zmierzeniem na analizatorze całości pasma przenoszenia sprawdzanego magnetofonu.

Arturze zrozumiałem :)
To da się zrobić masz racje zrozumiałem koncepcję nagrania , tylko że w obydwu generatorach co mam nie posiadam generatora szumów, niema ani różowego ani białego. Kanał oczywiście będzie prawy nagrany wewnątrz taśmy. A szum biały po prostu gdzieś znajdę na necie i zassam. Bo i ten generator co mam na windoze to niema białego . Tylko różowy... :( Tylko go obrobię w jakimś programie by go wyrównać jak mówiłeś. i potem zgram razem z generatorem.

Doczytałem z tym radiem fakt.... tylko że mój ostatni tuner sprzedałem 2 lata temu :(

takie znalazłem... sporo różnych częstotliwości i szumów :
http://realmofexcursion.com/downloads.htm

będzie dobre ?

Szum biały już mam. teraz tylko go obronie i wyrównam... i będzie chyba dobry.
« Ostatnia zmiana: 02-05-2017, 23:43 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
02-05-2017, 23:48
Szum biały jest zbiorem wszystkich częstotliwości, od 0Hz do kilku GHz, o charakterystyce liniowej, dlatego nadaje się do takich zastosowań.
To co pokazałeś, nadaje się http://realmofexcursion.com/audio/testtones/white_noise_stereo.mp3 z tym, że tylko do 16kHz, bo to mp3.

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
02-05-2017, 23:56
Wiem że to nie jest miarodajne urządzenie pomiarowe ale widać na analizatorze poniżej że idzie jakby dalej niż do 16kHz... czy to jakieś błędy ?

ostatni pasek wskazuje 21kHz...
To jest ten sam plik co pokazałeś . Zdjęcie poniżej z fobara...
« Ostatnia zmiana: 02-05-2017, 23:58 wysłana przez AUDIOTONE :) »
Wojtek.

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
03-05-2017, 08:28
okladki na dwie kasety typ  I  i  typ  II

opis zrobie  na samym koncu bo jak widac projekt audiotone jest  w trakcie

mozna ale juz sobie wydrukowac i poskladac
jakby cos wymiarowo nie bylo tak prosze skrobac

nie zrobie drugiej strony poniewaz mysle ze nikt nie bedzie kleic dwie rozne kartki papieru  lub obracac ta sama i wrzucac do drukarki jeszcze raz

tak wiec  jeden wydruk  poskladac   gotowe

download pdf

http://www.filedropper.com/testcassette11111

http://www.filedropper.com/testcassette2
« Ostatnia zmiana: 03-05-2017, 12:31 wysłana przez nano »

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
03-05-2017, 14:33
idzie jakby dalej niż do 16kHz... czy to jakieś błędy ?  ostatni pasek wskazuje 21kHz...
Qrde, chyba to nie są błędy. w moim odtwarzaczu idzie max 16. Co prawda nie sprawdzałem tego na analizatorze, ale jeśli to nagrasz na taśmę to będzie rewelacja. Przedewszystkim trzeba będzie mocno podnosić górę pasma, by po taśmie było liniowo. Chodzi o to, że ok. 14kHz zaczyna się spadek charakterystyki i tam trzeba zacząć podnoszenie jej, nawet o 12dB. Abo i więcej.
Nano okładki więcej jak profi, JATEŻ TAK CHCĘ ŁUMNIĆ. :).

Leszek

• 256 / 6104
  • Zaawansowany użytkownik
03-05-2017, 17:06
Jak się powiedziało I to trzeba i II
Lista kaset typu I (TDK AM-60)
Jest dostępnych 18 sztuk:

1. artekk :)
2. nano :)
3. jmaciek :)
4. ArturP :)
5. Leszek
6. roban
7. mops
8. Radmar :)
9. Upiorek77
10. Upiorek77
11. paluch.
12.  flyingcircus
13 ......

Lista kaset typu II (MAXELL MS-30)
Jest dostępnych 19 sztuk:

1. Upiorek77
2. Upiorek77
3. artekk
4. mops
5. paluch.
6. jmaciek
7. roban
8. ArturP
9. jedna kaseta dla NANO.
10. Leszek

nano

• 9079 / 5196
  • Ekspert
03-05-2017, 21:04
wyciolem sprawdzilem   wyglada  oki

AUDIOTONE

• 9888 / 6043
  • Moderator Globalny
03-05-2017, 22:46
Arturze
Z tym podbiciem to oczywiście masz rację zrobię kilka prób i popatrzę jak to śmiga.

nano

Te wkładki to po prostu mistrzostwo świata :)

Co do opisu wkładek (poszczególnych częstotliwości ) to kaseta typu I będzie się różniła od typu II ponieważ chrom jest tylko 15 minutowy na stronie.
Wobec tego trzeba wyrzucić kilka testów.

Ostatecznie będzie wyglądało to tak:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KASETA TYPE I:

SYGNAŁY (MONO)                                                czasy:

1. ustawianie prędkości:
sygnał: 3150Hz -20dB (DIN)                               60s
sygnał: 3000Hz -20dB (JIS,NAB,CCIR)                60s

2. skos głowicy:
sygnał 8kHz -20 dB                                             60s

3. poziom sygnału:
sygnał 315Hz  0dB                                               60s
sygnał 333Hz  0dB                                               60s
sygnał 1kHz   0VU

4. poziom "DOLBY" "
sygnał 400Hz  -2dB                                              60s

5. pomiar pasma przenoszenia:
sygnały -20dB                                                     po 30s każda z częstotliwości

16kHz
12,5kHz
8kHz
4kHz
1kHz
250Hz
125Hz
63Hz
40Hz
20Hz

SYGNAŁY STEREO

6. pomiar przesłuchu :
sygnał 1kHz  -15dB + szum biały -20dB ( 1 kanał, 2 kanał czysty)    60s

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Głowice powinny być rozmagnesowane (kaseta demagnetyzującą lub urządzeniem demagnetyzującym).

NIE POZOSTAWIAĆ KASETY NIE PRZEWINIĘTEJ. NIE COFAĆ KASETY OD POCZĄTKU, PRZEWINĄĆ DO KOŃCA I WTEDY PRZEWINĄĆ DO POCZĄTKU.

UWAŻAĆ BY NIE POZOSTAWIAĆ KASETY BEZ OPAKOWANIA I W POBLIŻU PÓL MAGNETYCZNYCH (MAGNESY, GŁOŚNIKI)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KASETA TYPE II

SYGNAŁY (MONO)                                              czasy :

1. ustawianie prędkości:
sygnał: 3150Hz -20dB (DIN)                                60s
sygnał: 3000Hz -20dB (JIS,NAB,CCIR)                 60s

2. skos głowicy:
sygnał 8kHz -20 dB                                              60s

3. poziom sygnału:
sygnał 315Hz  0dB                                               60s
sygnał 333Hz  0dB                                               60s
sygnał 1kHz   0VU                                                60s

4. pomiar pasma przenoszenia:
sygnały -20dB                                                  po 30s każda z częstotliwości
16kHz
12,5kHz
8kHz
4kHz
1kHz
250Hz
125Hz
63Hz
40Hz
20Hz

SYGNAŁY STEREO

6. pomiar przesłuchu :
sygnał 1kHz  -15dB + szum biały -20dB ( 1 kanał, 2 kanał czysty)                       60s

Takie zmiany doszły co do rodzajów poszczególnych częstotliwości. Jest ich więcej. I dodałem poziom 0VU prócz poziomu 0dB.

Ponad to dostałem informację że kasety już są wysłane z usa :) czyli idą tzn lecą, lub płyną.

A ja dostałem dziś sporo prezentów ale to będzie wszystko w odpowiednich tematach .
Tutaj mogę zaprezentować częstotliwościomierz który dotarł dziś do moich pomiarów w zupełności wystarczający.

Wojtek.