Witam,
Piszę już drugi raz ten sam post.. bo sesja wygasła.. jeżeli o jakimś ważnym temacie zapomniałem proszę pisać z chęcią odpowiem.
Przechodząc bezpośrednio do tematu chciałbym spytać o poradę kupna monitorów aktywnych.
Aktywne z tego względu iż nie jestem pewien swego wzmacniacza czy nie będzie wąskim gardłem ku rozłożeniu skrzydeł nowych głośników. (Wzmacniacz to Yamaha A-520).
Zastosowanie.. Głównie myślę o muzyce klasycznej, gdyż dynamika Altus’ów nie jest zadowalająca, Do innych gatunków rap, elektronika , trap które lubią dobry bas mam Altus’y z których jestem powiem że w miarę zadowolony przy danym zastosowaniu.
Przez co bardziej zależy mi na scenie / dynamice niż na mocnym basie dzięki któremu drżą ściany.
Budżet jaki posiadam powiedzmy 2 000 zł im taniej tym lepiej to jest oczywiste.
Z tym że nie zamierzam walczyć o każdą złotówkę gdyż przy każdym zakupie pierwszeństwo dla mnie ma zawsze współczynnik cena / jakość / wydajność, a nie szukanie czegoś za np. 998 zł bo tyle mam. Także też rozumiem iż jest wiele opcji i trudno niekiedy wybrać coś dobrego i zawsze się znajdzie coś fajnego o parę setek lepszego, tak więc jeżeli było by tego uzasadnienie jestem w stanie dołożyć do tych ok. 3 000 zł.
Źródło to dźwiękówka Asus Xonar Essence STX
Mieszkanie to kawalerka 20m2 stare budownictwo (kamienica), miejsce pracy to pokój prostokątny o wymiarach 2m(szer.)x5m(dl.)x2.5m(wys.).
Myślę je zawiesić bądź postawić na podstawkach przy bądź nad monitorami (stacji roboczej).
Mały opis pokoju. Z lewej Okno, tył ściana z kostek szklanych, z prawej reszta pokoju.
(Jeżeli znajdę jakieś zdjęcie lub ogarnę syf. Podeślę)
Dodatkowym pytaniem czy znacie jakieś fajne miejsca w Warszawie na odsłuchy wymienionych przez was propozycji ? Jeżeli tak z góry dziękuję..
W następnym tygodniu będę miał na test KRK Rokit 8 G2 grały na jednym przyjęciu przez co pomysł na test, zobaczę czy znajdą zastosowanie u mnie.
Pozdrawiam,
Kicany