Miałem jeszcze napisać oż o Raloopie HR-200 i Koda 260 ale wzmacniacze te nie sa już oferowane. Kosztowały w okolicach 1000zł. gdy były nowe i wkrótce pojawiały sie może ni emasowoa ale w znacznie niższej cenie na "znanych serwisach aukcyjnych" o atakże w sprzedarzy z dziwnymi "promocyjnymi" cenami.
W nieco wyższej cenie powiedzmy do 1500 zł. mamy jednak juz duzy wybór urzadzeń które mozna uznać juz za poważne. A ja to je oceniam prawie za audiofilskie.... Pewnie dlatego ze od kilkunastu lat niczego nie kupiłem z oficjalnej dystrybucji i ceny polskich dystrybutorów za sprzęt uwazam za dowcipne praktycznie w każdym przedziale jakosci.
MAGNAT
firma o bardzo rozległym asortymencie produktów, oczywiście z PRC które mozna spotkac nawet w Biedronce.
Tym razem oferuje system 400
Wzmacniacz MA-400 z lampą w przedwzmacniaczu i dość dobrymi parametrami jak na cenę 1550zł.
Wersja MA-600 za 2490 jest oczywiście pod kazdym wzgłedem lepsza i to juz maozna powiedziec jest poważny sprzęt
Odtwarzacz MCD 450 za 1350 i do tego tuner radiowy, tworza zestaw M 400 oferowany łacznie za ok. 4400zł. Co moim zdaniem nie jest już cena atrakcyjna - ale to jest cena z jakiegos oficjalnego salonu audio w Poznaniu.
Kupujac w internecie mozna go skompletować znacznie taniej. Jezeli dowiem sie czegośc wiecej o jego parametrach i pomiarach to oczywiście tutaj zamieszczę, ale już oficjalnych danych i parametrów dostepnych w Internecie widać że mamy do czynienia z urządzeniami zrobionymi co prawda w Chinach ale jednak znacznie przyzwoiciej niż w marketowym standardzie.
Co więcej patrzac na wykonanie urzadzeń mam wrażenie że sa one zewnętrznie zrobione przyzwoiciej od masówki uznanych producentów japońskich. Obecnie zarówno Pioneer, Onkyo, Denon, Yamaha robia obudowy spod jednej sztancy - z tej samej fabryki w PRC. Zaokrąglone rogi, płaski panel przedni, okragłe przyciski w formie kanciatych cylindrów, z podświetleniem włącznika - Magant ma jednak przyciski zaoblone i niektóre otoczone jasnymi ringami dla podkreślenia, co nadaje mu wrażenia wiekszej wartości i elegancji
Dlaczego więc wpisałem ten sprzet Magnat w "badziew za rozsadną cenę"?
Ze wzgłedu na markę. Typowo marketową, która próbuje dopiero i całkiem udatnie wejść w rejony wyższego hi-fi.